Hirdetés

Norton Zone: újabb 5 GB tárhely ingyen



|

Windows RT-s kliensprogrammal is rendelkezik a szolgáltatás.

Hirdetés

A felhő alapú háttértárat nyújtó szolgáltatások sora határozottan nem apad, a mostanra bizonyíthatóan bevált Dropbox, Google Drive, Box.net és Mega után nemrégiben feltűnt a magyar Tresorit, pár napja pedig meglepően nagy csendben a Symantec is útjára indította a decemberben bejelentett saját tárhelyének nemzetközileg elérhető verzióját.


Az egyszerű felhasználóknak szánt jellege miatt nem meglepő módon Norton márkanév alatt futó Zone szolgáltatás összességében leginkább a Dropboxhoz áll közel, ám a fejlesztők láthatóan mindenhonnan mazsoláztak a funkcionalitás összeállításakor, plusz ők maguk is betettek a kalapba néhány egyéni megoldást. Ettől függetlenül akad néhány egyértelmű jele a kissé béta állapotnak: cikkünk írásakor az ingyenes 5 GB mellé még nem lehetett extra kapacitást vásárolni (a bővítések lehetséges mértéke, továbbá ezek árai nem tisztázottak), továbbá új zónák sem voltak létrehozhatóak – ezekkel a Tresorit trezorjaihoz hasonlóan elméletileg elszeparálhatóak lennének például a munkához és magánélethez tartozó fájlok.


A Norton Zone hatalmas erőssége, hogy a szokásos webes felületen túl Windows, Windows RT, Mac OS X, Android és iOS operációs rendszereken is rendelkezik natív kliensprogrammal, amelyek elsődleges célja az adatok naprakészen tartása a különféle használt eszközök közt, de természetesen néhány alapvető beállítás is elvégezhető az alkalmazásokban. A mappák szelektív szinkronizálásának lehetőségéért jár a plusz pont.


A szolgáltatás webes felületére bejelentkezve rendkívül funkcionális és magától értetődő GUI fogadja a felhasználót. A kezdőlapon mappák létrehozására, továbbá állományok és könyvtárak kukába helyezésére, feltöltésére, mozgatására, átnevezésére, másolására és csillagozásra van lehetőség.


A tárolt állományok kétféle módon oszthatóak meg: egyrészt létre lehet hozni publikus linkeket, másrészt pedig több kollaborációs lehetőség igénye esetén csak Norton Zone felhasználóknak is elérhetővé tehetők a tartalmak. Itt jön a képbe a szolgáltatás legérdekesebb fogása: a fájlok és mappák hírfolyamszerűen kommentelhetőek, amely vélhetően sokak számára hasznos apróság. Végül megemlítendő, hogy a sima megosztási linkek létrehozásakor beállítható a tartalmak elérésének időbeli intervalluma, továbbá a letöltések maximális száma is limitálható. Sok tartalom megosztása esetén jól jöhet, hogy linkek és személyek különálló lapokon felsoroltathatóak, kezelhetőek.


A tesztelés során a Norton Zone webes felülete az ideálisnál egy hajszállal lassabbnak tűnt, ám maguk a feltöltési és letöltési műveletek végig villámgyorsak maradtak – pedig ezek esetében automatikus vírusellenőrzést is végez a szolgáltatás. Összességében elmondható, hogy a Symantec szakemberei láthatóan remek munkát végeztek, az ingyen tárhelyre vágyóknak mindenképp érdemes egy próbát tenniük a webes tárhelypiac legújabb üdvöskéjével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.