Hirdetés

NTFS-meghajtó Linuxhoz



|

Egyszerűsödik az adatmozgatás a két rivális operációs rendszer közt

Hirdetés

Bár a program még nem végleges, csak bétaváltozat, használhatóságában veri az összes előző hasonló eszközt.


A Windows és Linux közti adatmozgatás egy számítógépen belül mindmáig megoldatlan probléma volt; a Linux által használt fájlrendszereket a Windows, a Windows által használt NTFS-t a Linux nem tudta teljes mértékben kihasználni. Ha többet szerettünk volna a másik fájlrendszer olvasásánál, a kényelmes és biztonságos adatcseréhez többnyire csak egy mindenki által írható-olvasható, elavult FAT(32) partíció jöhetett szóba.


Igaz, eddig is voltak NTFS-író kiegészítések Linuxhoz, ezek minden esetben korlátozottak voltak. A most megjelent ntfs-3g meghajtó nem korlátozza a létrehozható és törölhető fájlok számát, ráadásul sebessége is vetekszik a Linux saját fájlrendszereinek tempójával. Mindössze két NTFS-funkciót nem támogat az ntfs-3g; nem fér hozzá a titkosított fájlokban tárolt adatokhoz, illetve nem képes az NTFS által tömörített fájlok írására. Mindkét probléma megoldható, de biztonságos megvalósításuk még sok időt igényel.


Egy másik, sokak által kifogásolt korlátozás az, hogy az ntfs-3g meghajtó jelenleg csak kis endián számábrázolású – például Intel – architektúrákra fordítható le. Azért ez nem létfontosságú korlát, hiszen a nagy endiános – pl. PowerPC-s – rendszereken eddig sem volt gyakori a Windows, így a mindennapi munkában nem jelent tényleges hátrányt a másik számábrázolási mód hanyagolása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.