Hirdetés

Nyílt forráskódúvá válhat valaha a Windows?



|

A Microsoft szerint bármi megtörténhet, bár ez az ötlet feltétlenül magas labda.

Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt a Santa Clarában megrendezett ChefCon konferencián (nem Gordon Ramsay volt a házigazda, felhős IT fejlesztésekkel foglalkozó vezetők randevújáról van szó) alaposan leesett a közönség álla. Mark Russinovich, a redmondi vállalat Azure üzletágának technikai igazgatója egy kérdésre válaszolva azt felelte, hogy egyáltalán nincs kizárva a Windows operációs rendszer nyílt forráskódúvá tétele. „Ez egy új Microsoft. Az elképzelhető összes ötletről beszélgettünk már annak kapcsán, hogy mit tehetünk a jövőben a szoftvereinkkel. Ebbe beleértendő a nyílt forráskód, a zárt forráskód, a szolgáltatások” – mondta Russinovich.
 

Hirdetés


Miért tennék nyílt forráskódúvá a Windowst?

Első körben nehéz megemészteni Russinovich nyilatkozatát, hiszen még a Microsoftot az elmúlt években újból megkedveltek sem gondoltak arra, hogy ilyen ötlet egyáltalán felmerülhet a cégen belül. Egyrészt a Microsoft híresen nem kedvelte korábban a nyílt forráskódú szoftvereket, Steve Ballmer 2001-ben például odáig ment, hogy ráknak titulálta a Linuxot. Másrészt a Microsoft negyedévenként kombinálva 4 milliárd dollár bevételhez jut a Windows, Windows Phone és Office termékein keresztül. 2015 második pénzügyi negyedévében 455 millió dollárt tett ki a Windows OEM licenceléséből befolyt összeg, az előző évi azonos időszakhoz képest 13 százalékot csökkent az érték.
 


Éppen ezért is magas, hogy a Microsoftnak miért állna érdekében nyílt forráskódúvá tenni a Windowst. Természetesen a vállalat már évek óta dolgozik az új üzleti stratégiáján, amelynek középpontjában hosszú távon a felhő alapú szolgáltatások állnak. Könnyen elképzelhető, hogy pár évtizeden belül a számítógépeink már nem is fognak hagyományos kliensoldali operációs rendszert futtatni, hanem vékonykliensek lesznek, minden számítási feladat a felhőben fog történni. Ezt jelenleg nehéz elképzelni, de idővel tényleg véget érhet a hagyományos OS-ek kora.


Egy jó érv azért van az ötlet mellett

A puszta anyagi megfontolástól nagyvonalúan eltekintve sem érthető, hogy miért tennék nyílt forráskódúvá a Windowst. Viszont fontos megemlíteni, hogy Mark Russinovich nem ment bele a részletekbe, azaz nem feltétlenül Linux-szerű módon nyílt megoldásra gondolt. Anélkül is lehetséges nyílt forráskódúvá tenni valamit, hogy nincs engedélyezve a továbbterjesztése. A különféle hacker csoportoknak meglátásunk szerint nem lenne jó okuk egyéni Windows-forkokat készíteniük a forráskód felhasználásával, mikor a célközönségüknek számító kalózok egyébként is bármikor simán lekalózkodhatnák a normál, hivatalosan támogatott „microsoftos” Windowst.


A Windows esetében a nyílt forráskódúság egyetlen előnye az volna, hogy a biztonsági szakértők kedvükre boncolgathatnák a szoftvert, amely idővel hihetetlenül nagyot lendíthetne a rendszer biztonságán. Jelenleg a Windowsban található sérülékenységek feltárása jórészt csak a bináris állományok visszafejtésével lehetséges, amely nagy szakértelmet és szerencsét igénylő, brutális mennyiségű időt felemésztő feladat. Ehhez képest hónapról hónapra nagy mennyiségű hibajavítás érkezik az Windowsokhoz, mert az összes kihívás ellenére mindig találnak rajta fogást a külsős hozzáértők.


Ha a Windows lassan és folyamatosan, komponensről komponensre válna nyílt forrásúvá, akkor talán nem torkollna nemzetközi biztonsági katasztrófába a kód megnyitása. Végül viszont mindenki jól járna: a Microsoft sokkal megbízhatóbb termékkel rendelkezne, a forkolás megtiltásával nem veszítene pénzt, a platformot használók pedig szintén nagyobb biztonságban lennének.


Mit gondoltok, valaha nyílt forrásúvá válhat a Windows?


(Nyitókép: Microsoft)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.