Hirdetés

Nyílt forráskódúvá vált a Photoshop 1.0



|

Ezen felül új taggal bővült az Adobe Creative Cloud kínálata.

Hirdetés

Több érdekes húzással is élt nemrég az Adobe, a talán legérdekesebb mind közül, hogy a Computer History Museum közreműködésével a vállalat elérhetővé tette a körülbelül 23 éve piacra dobott Photoshop 1.0.1 forráskódját. A Mac-s szoftver valóban múzeumi darab, a 179 fájlt számláló forrás 185 ezer sornyi kódból áll, amely 75 százaléka Pascal, míg 15 százalék specifikusan Motorola 68000 processzorhoz írt Assembly. A maradék 10 százaléknyi kód nyelvfüggetlen adat.


A forráskód legfeljebb tanulmányozási célból kiváló, hiszen modern operációs rendszereken és hardvereken talán már lefordítani sem lehet, nem hogy futtatni. Előbbi részbeni oka Photoshop 1.0 az Apple MacApp keretrendszerére való erőteljes támaszkodása, a compiler hiányolni fogja fordításkor a szükséges komponenst.


Modernebb vizekre evezve az Adobe tegnap több újdonsággal is meglepte a Creative Cloud előfizetőket: egyrészt elérhetővé vált a reszponzív weboldalak megjelenésének tervezésére kitalált Edge Reflow alkalmazás első publikusan tesztelhető bétája, másrészt a Dreamweaver és Edge Animate szoftverek frissítéseivel egyszerűsödött Edge Web Fontsból elérhető ingyenes betűtípusok használata, harmadrészt pedig utóbbi program már támogatja a CSS színátmeneteket is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.