Hirdetés

Nyugodj békében, Firefox OS!



|

Hivatalosan is vége az eredetileg mobilokra szánt rendszernek.

Hirdetés

Az Android és iOS állóháborúja 2012-re már sokak számára kezdett unalmassá válni, részben ezért is keltett jelentős érdeklődést a Mozilla által bejelentett Firefox OS. Koncepcióját tekintve a megfizethető okostelefonokra szánt rendszer a Chrome OS-re hasonlított, ugyanis az eszközön futó alkalmazások helyett a webes szolgáltatásokat helyezte előtérbe.


Hirdetés


A kezdetekben látszólag sínen volt a Firefox OS, hiszen a fogyasztók mellett mobilgyártók és mobilszolgáltatók is érdeklődtek iránta, hazánkban a Telenor volt a legnagyobb pártfogója. Sajnos a Firefox OS nagy bukásnak bizonyult: a korai időszakában a gyermekbetegségei fogták vissza, később pedig belépőkategóriás hardverek gyorsan csökkenő árai, továbbá az Android optimalizációi tették versenyképtelenné. A mobilgyártók csendben kihátráltak a rendszer mögül, hiszen már nem láttak semmiféle rációt abban, hogy Android helyett Firefox OS-t használjanak az olcsó készülékeiken.



A tavalyi év végén a Mozilla beismerte a mobilpiacon elszenvedett vereséget, azonban nem volt hajlandó elbúcsúzni a rendszertől, az új elképzelés szerint a Firefox OS az Internet of Things jellegű kütyüket hajthatta volna. Ez a terv is megbukott, a közismert gyártók közül a platform csak a Panasonic tévés üzletágának érdeklődését keltette fel komolyan.


A Mozilla most formálisan is bejelentette, hogy az alapítvány részéről vége a Firefox OS-szel való fáradozásnak, bár a meglévő kódbázisa természetesen elérhető marad az érdeklődők számára. Julie McCracken programmenedzser szerint az újrapozicionálási kísérlet után folyamatosan csökkent a rendszeren dolgozó fejlesztők száma, július óta a Mozilla részéről hivatalos minőségben senki sem nyúlt hozzá.


(Forrás: Liliputing, Google Groups)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.