Hirdetés

Office 2013 teszt - viszlát dobozok!



|

Megjelent a Microsoft új irodai programcsomagja, amelynek előfizetéses megoldását az elsők között próbálhattuk ki.

Hirdetés

Egy kis névjegykártya kevés instrukcióval és 25 jegyű kódszámmal. Múlt pénteken a Microsoft Magyarország ezt juttatta el szerkesztőségünkbe, ami gyakorlatilag az új Office 365 szolgáltatáscsomag egyéves előfizetéséhez jelentett kulcsot. Már ezen apró momentum is jelezte, hogy bizony a dobozos termékek kora lejárt, ma már csak egy webcím kell, valamint a termékkulcs ahhoz, hogy használatba vehessünk egy terméket. Sokan még ennyivel sem fognak találkozni, hiszen a kis kártyák vélhetően csak korlátozott számban kerülnek majd kereskedelmi forgalomba, a többség elektronikus úton fogja beszerezni az Office 365 Home Premium szolgáltatást, amelynek termékkulcsa így egy elektronikus levél formájában fog majd érkezni.

 



Természetesen lesznek majd dobozos termékek is, mint azt már megszokhattuk. Jellemzően még mindig azokat keresik az emberek a nagyobb elektronikai áruházakban is a kiskereskedőknél. Egy névjegykártyát nem lehet levenni a polcról, nehéz azt feltűnően elhelyezni, annak ellenére, hogy a papírdoboznak napjainkban már csak marketing küldetése van. Az Office 2013 e téren egy jelentős lépés lehet, mivel gyors számításunk alapján bizonyos esetekben jobban megéri az előfizetéses megoldást választani, mint egy összegben kifizetni az irodai programcsomag költségét (persze az ingyenes alternatívákról se feledkezzünk meg).

 



Az Office 2013 egylicences, dobozos Otthoni és diákverziója ugyanis a Microsoft összehasonlító táblázata alapján 41 990 forintba kerül, míg az Office 365 Home Premium előfizetés (amely a friss Office klienseket is magában foglalja) éves díja öt licencre 29 990 forint (a havi díj pedig 2999 forint). Az öt licenc bőven elegendő arra, hogy egy család minden tagjának járjon legális Office 2013, így ha kihasználjuk a keretet, akkor az egy licencre jutó összeg 6000 forintra redukálódik. Vagyis a 41 900 forint aránylik a 6000 forinthoz, ám ha több évre számolunk, akkor teljesen más a leányzó fekvése. Tegyük fel, hogy négy évig nem akarunk új Office kiadásra váltani. Mivel a dobozos kiadásnál kifizettük egy összegben a használat díját, így ezen esetben az egy évre eső költség a 41 900 forint negyede lesz, azaz egy kicsivel több mint 10 ezer forint. Az éves díjas megoldás esetén azonban nem osztani kell, hanem szorozni. Azaz ha minden licenc jó helyre kerül, akkor a 6000 forint négyszeresét, azaz 24 ezer forintot kell majd kifizetnünk. Két és félszer többet, mint a dobozos kiadásnál.

 



A képlet azonban nem ilyen egyszerű, mivel az Office 365 előfizetésnél nem csak a klienseket kapjuk meg, hanem egyéb más hasznos szolgáltatásokat is. Adott például a szoftverkövetés, azaz amint megjelenik az Office új kiadása (ami a mostani ütemezés szerint 3-4 év múlva várható), ingyen állhatnak át arra a 365 felhasználók. Míg a dobozos Otthoni és diákverzió "csupán" a Word, az Excel, a PowerPoint, valamint a OneNote klienseket tartalmazza, addig az előfizetéses társához Outlook, Publisher és Access is jár. Ha ezen programok fontosak számunkra, akkor dobozos kiadásnál (Office 2013 Otthoni és kisvállalati verzió) 80 990 forintot kell kifizetnünk egy licencért, amely a fenti logika alapján négy esztendőre leosztva körülbelül évi 20 ezer forintot jelent. Még ez is körülbelül 4 ezer forinttal olcsóbb a 365-nél, de a dobozos verziónál nem kapjuk meg az előfizetős Office-hoz járó plusz 20 GB SkyDrive tárhelyet és a havi 60 perces ingyenes telefonálást biztosító Skype-kreditet. Utóbbi hazánkban csak a vezetékes telefonálásnál használható fel, de jól jöhet akkor, ha spórolni akarunk e költségeinken (például alkalmas lehet a vezetékes telefon kiváltására).

 



Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a SkyDrive-bővítés és az ingyen 60 perc Skype beszélgetés csak egy felhasználónál használható fel, annál akinek a Microsoft-fiókjához (régi nevén Live-, vagy MSN-azonosító) kötődik az előfizetés. Szintén csak e profil gazdája jogosult telepítésre, amelyet az Office központi webhelyén keresztül lehet elvégezni. A művelet során az Office 365 minden kliensnél egy egyedi kulcsot generál, amelynek köszönhetően később nem szükséges a megadott profillal használni az új alkalmazásokat (át- illetve ki-  lehet jelentkezni), a továbbiakban ugyanis a programok az egyedi kulcs alapján pingelik majd a Microsoft szervereit, hogy kapcsolódik-e még hozzájuk érvényes előfizetés. Ezen tulajdonságnak köszönhetően egy család tényleg kihasználhatja az Office 365-höz járó öt licencet, akár öt különböző Microsoft-fiókkal használva azt.

 



Érdemes is a fiókokat aktiválni, mivel mint korábban írtuk az új irodai programokban a felhő nagyszínpados lett. A Microsoft azonosítót használva például a mentés helyénél nem a saját merevlemezünk lesz az alapértelmezett, hanem a SkyDrive, a szoftvercég tárhelyszolgáltatása. Sőt a kép beillesztésénél akár a Facebook profilunk fotói között is csemegézhetünk. A ma megjelent irodai programcsomag ezen felül számos apró újdonsággal gazdagodott és gyors tesztünk alapján az RTM kiadáshoz képest csupán finomhangolás történt a kliensekben, a funkciók jelentősen nem változtak azon korábbi Office 2013 tesztünkhöz képest, amelyben minden fontos és érdekes újdonságot bemutattuk. Az ott leírtakat bátran ajánljuk azoknak, akik egy kicsit is elgondolkodtak a váltáson. Mi megkedveltük az új csomagot, amely kétséget kizárólag az elmúlt tíz év legfontosabb Office kiadása a havidíjas szolgáltatás megjelenése miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.