Hirdetés

Olcsóbb lett a Photoshop, nehezebb lesz feltörni



|

Mennyivel? Sokkal. Ettől függetlenül még mindig kockázatos az Adobe árképzése, pedig innentől az új verziók mind havidíjasak lesznek.

Hirdetés

Flopilemez, optikai meghajtó, parancssor és dobozos szoftver – egyaránt kihalásra vannak ítélve, nem vitás. Pár éven belül igazi kuriózum lesz egy megfogható csomagolással rendelkező telepítő, hiszen a gyors internetelérés korszakában pár kattintással beszerezhető a digitális változata. Kétségtelenül egyszerűbb online megvásárolni a programokat, és a célba juttatásukhoz sem kell egy nehezen átlátható és lassan mozgó kereskedelmi láncot életben tartani.  Nem kell a telepítőt kiégetni, mellékelni a dokumentációt, foglalkozni a bolton belüli marketinggel és így tovább. Nagyrészt feleslegesen, mivel a felhasználók jellemzően nem a boltokból szerzik be szoftvereiket, inkább digitális formában letöltik, gyakran illegális forrásból.

 



Mindez az Adobe szoftvereknél hangsúlyosan igaz. Photoshop nemzet vagyunk, családapák, tinédzserek a képszerkesztőben javítják fel a képeiket, sokaknak eszükbe se jut, hogy az ingyenes GIMP-hez, netán más ingyenes alternatívához forduljanak. A BSA – avagy a Szoftverrendőrség – emiatt kiemelt figyelmet fordít az Adobe szoftverekre, mivel a legtöbb magyar PC-n a kalóz változatok futnak. Ez nem is csoda, egy professzionális szoftverről van szó, aminek ennek megfelelően megkérik az árát. A többségnek márpedig a legjobb kell, rögtön a Master Collection, s nem baj az, ha fel kell törni. A hazai kereskedők elmondása alapján ezen ok miatt a siralmasak a hazai Creative Suite eladások, a grafikai stúdiók beruháznak rá, mivel a munkaeszközükről van szó, ám ez a forgalom elenyésző, főként ha a globális eladásokat nézzük. Nem csoda, hogy az Adobe idén kivonult Magyarországról (legnagyobb sajnálatunkra), a központból nézve ugyanis szinte alig látszik Magyarország az Excel táblázatban.

Villanyszámla és Creative Cloud


Az előfizetéses Creative Cloud indulását emiatt üdvözöltük egy évvel ezelőtt, mivel kicsivel több mint 11 ezer forintért hozzájuthatunk az Adobe minden kliensoldali szoftveréhez, 20 GB tárhelyhez, és néhány más extra funkcióhoz is, ami valóban nem egy rossz ajánlat.  A piac azonban ennek az ellentétét igazolta vissza, mivel hazánkban csak nagyon kevesen fizettek elő az Adobe felhőjére. Az ok meglehetősen egyszerű: a Creative Cloud előfizetők mindent megkapnak, ám ha például egy grafikusnak csupán a Photoshop, az Illustrator, az InDesign és az Acrobat Pro kell, akkor nem fizethet elő egy kisebb csomagra, megkapja az After Effects, a Dreamweaver és a Flash Professional klienseket is, amiket soha sem fog használni. Azaz az Adobe felhője egyáltalán nem skálázható, ami miatt joggal merül fel sokakban a kérdés: miért fizessek azért is, amit nem használok?

 



Pedig gyors számításunk szerint továbbra is érdemes beszállni a Creative Cloud ajánlatba. Ha négy évre előre összeadjuk a költségeket, kétévente egy frissítést is számolva, akkor továbbra is jobb az előfizetés az egyszeri beszerzésnél. A havi – kedvezmény nélküli, éves megújítás alapú – 50 dolláros ár alapján, 228 forintos dollár árfolyammal számolva négy év alatt körülbelül 550 ezer forintot kell kifizetnünk, amelyért cserébe minden klienst használhatunk, kapunk 20 GB tárhelyet, plusz mindig a legfrissebb szoftverek lehetnek a gépünkön.

 

 



Ezzel szemben a CS6 Design Standard egy frissítéssel 690 ezer forintot emészt fel négy év alatt, és 480 ezer forintot akkor is ki kell fizetnünk, ha egyáltalán nem váltunk egy újabb kiadásra. Cserébe a Photoshop, az Illustrator, az InDesign és az Acrobat Pro X szoftvereket kapjuk meg csupán, nem a teljes termékpalettát. A nagyobb csomagoknál még nagy a különbség (lásd fenti táblázatunkban), a Master Collection például négy év alatt körülbelül 800 ezer forinttal kerül többe.  

 



Csökkenthetjük a költségeinket úgy is, ha csak egy szoftverre fizetünk elő, ezen esetben ugyanis csupán körülbelül havi 4500 forint lesz a költségünk, ám e lehetőség csak akkor lehet jó választás, ha nekünk kifejezetten csupán a Photoshopra, a Premier Próra, vagy az Illustratorra van szükségünk, míg például a Lightroom ugyanitt nem választható. Ezen is lehetne még javítani.

Felhő van és kész



A Crative Suite (CS) nyugdíjaztatásával és az új CC kiadások előtérbe helyezésével természetesen a fenti gondolatmenet csak elméleti síkon működik, mivel innentől csak előfizetéses formában érhetőek el a szoftverek legújabb verziói. Az látható, hogy a költségeket tekintve jobban járnak a fogyasztók, kivéve azok, akik eddig warezolták a friss programokat, a Photoshop CC-t ugyanis meglehetősen nehéz lesz feltörni, lévén hogy a szoftver csak aktív Creative Cloud előfizetéssel, bejelentkezve működik.  Emiatt sokan panaszkodtak az Adobe fórumain, mivel egy internettől elszeparált gépen így nem használhatóak a friss alkalmazások, ráadásul ha valaki nem újítja meg az előfizetését, akkor nem marad nála egy használható szoftver sem (mondjuk utóbbi pont az előfizetéses modell lényege).

 



Az Adobe-nak tehát még bőven van tennivalója. A Creative Cloud Master Collection teljes tudását ugyanis csak kevesek tudják kihasználni, a fogyasztók többségének differenciált csomagok kellenének. Egy design, egy webes és egy videós szemléletű csomag, amelynek az ára ezzel párhuzamosan csökkenne. Amíg ezt nem teszik meg, addig sokan idegenkedni fognak a CC kiadásoktól, és inkább használják majd a jelenlegi Creative Suite kiadásokat, amelyeknek az ázsiója így jelentősen megnőhet. Példaként az Office 365 előfizetés hozható fel, ahol a Microsoft a magánfelhasználók, a kisvállalatok és a nagy cégek számára elszeparált előfizetéseket kínál. A Creative Cloudnak szintén erre kellene haladnia, mert jelenleg egy Lightroomra és Photoshopra vágyó fotós nem tehet mást, mint előfizet a teljes csomagra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.