Hirdetés

Oldalakat blokkol a Firefox 3.0



|

A készülő Firefox 3.0 blokkolhatja a veszélyesnek ítélt weboldalakat.

Hirdetés

A Firefox készülő 3.0-ás verziójának egy új biztonsági funkciója lehet a veszélyes weboldalak letöltődésének automatikus megakadályozása. Természetsen a hírt az illetékesek nem erősítették még meg, de egyes információk alapján valóban készül ez a funkció.

 

Erra a következtetésre különböző fejlesztői blogokon, illetve a Firefox Bugzilla rendszerén felbukkant bejegyzések alapján lehet következtetni. "A Firefox 2-höz hasonlóan, amely blokkolja a potenciálisan adathalász oldalakat, a Firefox 3 meggátolja azon oldalak betöltődését, amelyek ártó szándékú kódokat tartalmaznak. A Mozilla a Google-lel együtt dolgozik ezen a funkción." -- árulta el Alex Faaborg a Mozilla munkatársa múlt heti blogbejegyzésében.

 

Eközben a vita folyamatosan megy a már említett Bugzilla rendszeren arról, hogy a böngésző milyen módon figyelmeztesse a felhasználókat a veszélyre. "Azt hiszem az a leglogikusabb, ha egy lokális feketelista alapján azonosítjuk a káros oldalakat, mivel ez nem lassítja az oldal betöltődését. Az sem jó megoldás, ha az oldal betöltődésével párhuzamosan zajlik az ellenőrzés, hiszen mire a válasz megérkezik a távoli kiszolgáról, az oldal már meg is fertőzhette a számítógépet." - véli Tony Chang, a Google egyik szoftvermérnöke, aki teljes munkaidejét a Firefox fejlesztésével tölti.

 

Az információ ellenére korántsem biztos, hogy a funkció belekerül a Firefox 3.0-ás verziójába, hiszen jelenleg az úgy nevezett P2-es (Priority 2) listán található meg és csak a P1-es funkciók szereplése biztos a végleges kódban.

 

Ha ez a funkció mégis belekerül a Firefox 3.0 végelges változatába, akkor a Mozilla régi partnere a Google fogja szolgáltatni a káros weboldalakat tartalmazó feketelistát. A két cég együttműködésének köszönhető ugyanis a Firefox 2.0-ás verziójában lévő adathalász oldalak elleni védelem is.

 

Ez azonban több etikai kérdést is felvet. Egyrészt azt, hogy a Firefox blokkolni fogja-e azokat az oldalakat, amelyek más böngésző alatt veszélyesek, másrészt ezen funkció segítségével a Google gyakorlatilag "cenzúrázhatja" az oldalakat, ráadásul óriási probléma lehet az is, ha egy teljesen veszélytelen webhely mégis rákerül valahogy a feketelistára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.