Hirdetés

Öltöztessük fel a Vistát!



|

A Microsoft a Vista készítésekor elkövette ugyanazt a hibát, mint az XP-nél: nem tette lehetővé, hogy a felhasználók szabadon cserélgessék a Vista kinézetét (Start menüjét, ablakait, gombjait stb.) leíró témákat, így megint a rendszerállományokhoz kell nyúlnia annak, aki át szeretné alakítani a Windowst.

Hirdetés

Míg az XP-ben ehhez egy állományt (uxtheme.dll) kellett kicserélni vagy megváltoztatni, a Vistában már hármat kell (shsvcs.dll, themeui.dll, uxtheme.dll), ráadásul a szigorúbb biztonsági intézkedések hatására a művelet is jóval bonyolultabb.

 

Az első feladat a megváltoztatott rendszerfájlok beszerzése. Az interneten sok helyen megtalálhatók, de a mindenki által elismert és megbízhatónak tartott forrás a www.withinwindows.com portál Uxtheme Patches oldala, ahol az XP-től kezdve a Windows Serverig minden szóba jöhető Windows rendszer szinte valamennyi verziójához megtalálhatók a szükséges fájlok. Épp ezért nagyon figyeljünk oda, hogy mit töltünk le! A cikkünk írásakor aktuális Vista SP1-hez a 6.0.6001.18000_XX.rar vagy a 6.0.6001.18000_AMD64_XX.rar állományra lesz szükségünk, attól függően, hogy 32 vagy 64 bites Vistánk van-e telepítve. A RAR fájlokat a WinRAR vagy az ingyenes 7-Zip programokkal csomagolhatjuk ki. Egyelőre hagyjuk őket egy mappában az Asztalon.

 

box1_1.png

 

 

Mielőtt hozzálátnánk a fájlok lecseréléséhez, érdemes lehet biztonsági mentésként egy rendszer-visszaállítási pontot létrehozni a Vistában. Ehhez a Start menüben kattintsunk jobb egérgombbal a Számítógép feliraton, válasszuk ki a Tulajdonságok menüpontot, majd a megjelenő ablak bal szélén kattintsunk a Speciális rendszerbeállítások feliratra. A Folytatás gombbal lépjünk túl a figyelmeztetésen, majd a Rendszer tulajdonságai panel Rendszervédelem fülén kattintsunk a Létrehozás gombra. Írjunk be egy rövid leírást a visszaállítási ponthoz, majd a Létrehoz gombbal indítsuk el a műveletet.

 

A szükséges fájlok lecseréléséhez előbb saját tulajdonba kell őket vennünk, csak ezután tudjuk őket átnevezni és a helyükre bemásolni az átalakított változataikat. Nyissuk meg a C:\Windows\System32 mappa tartalmát egy ablakban, majd végezzük el egyesével a következő lépéseket a shsvcs.dll, themeui.dll, uxtheme.dll állományok esetében. Használjuk a Keresés mezőt a kívánt állomány megtalálásához. Kattintsunk rá a jobb egérgombbal, válasszuk ki a Tulajdonságok menüpontot és lépjünk a Biztonság fülre. A megnyíló panelen kattintsunk alul a Speciális gombra, majd a következő ablakban lépjünk a Tulajdonos fülre és ott kattintsunk a Szerkesztés gombra. Jelöljük ki saját felhasználói fiókunkat az Új tulajdonos listában, majd az OK gombbal zárjuk be az ablakot és térjünk vissza az állomány tulajdonságaihoz, ahol ezúttal kattintsunk a felül levő Szerkesztés gombra. A következő ablakban jelöljük ki a saját felhasználói fiókunkat, alul tegyünk pipát a Teljes hozzáférés mezőbe, majd az OK gombbal zárjuk be a panelt. Ezután nevezzük át az állományt OLD kiterjesztésűre (például az uxtheme.dll-ből csináljunk uxhteme.old-ot). A művelet során a Vista többször figyelmeztet minket a veszélyekre, ezeken értelemszerűen lépjünk át a Folytatás vagy az Igen gombok használatával.

 

box1_.png

 

 

Ha mindhárom állományt sikeresen átneveztük, másoljuk át a System32 mappába a korábban letöltött és kicsomagolt új („megpatkolt”) változatokat, és kizárólag ennek sikeres megtörténte után indítsuk újra a Windowst. Ha a rendszer simán talpra áll, nyert ügyünk van, már csak be kell szereznünk egy új Vista témát! Számtalan weboldalon találhatunk ilyeneket, a legismertebb a www.deviantart.com, de kimondottan vistás témákat gyűjt például a www.vista123.net oldal is. A letöltött témát az XP-hez hasonlóan a C:\Windows\Resources\Themes mappába kell elhelyezni (figyeljünk oda, hogy a hozzá tartozó állományok és mappák a helyükre kerüljenek), majd az Asztal jobbgombos menüjéből előcsalható Testreszabás panelen a Témák lehetőséget választva a legördülő listából választhatjuk ki és kapcsolhatjuk be az új megjelenést.

 

box1_3.png

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.