Hirdetés

Olvasd a mi szövegünket, mi ajándékba adunk egy szövegszerkesztőt



|

Legyen szó munkáról vagy tanulásról, egy kompatibilitási gondoktól mentes irodai szoftvercsomag nélkülözhetetlen társ. Ez most ajándékba jár a PC World mellé.

Hirdetés

Idestova öt éve már, hogy bemutatkozott a Microsoft Office 2016-os iterációja, amelyet rögvest öt különböző változatban vásárolhattak meg a felhasználók az alapfunkciókat tartalmazó Home & Student kiadástól az Outlook, Publisher, Access és Skype for Business szolgáltatásokkal felvértezett Professional Plusig.

A redmondiak annak idején úgy kalkuláltak, hogy bőven elegendő lesz, ha 2020. október 13-áig tart a támogatási időszak, ám tekintettel az Office 2016 népszerűségére, úgy döntöttek, hogy 2025. október 14-ig minden frissítést megkap közvetlen utódjához, az Office 2019-hez hasonlóan. Magyarán a tervezettnél kétszer hosszabb ideig használható biztonságosan (és ezt követően is elindul, ha éppen szükségünk van rá).

Hirdetés

Álljunk meg egy szóra!

Míg főként az üzleti felhasználók tudják kiaknázni az Accessben rejlő potenciált - elvégre arra tervezték, hogy adatbázisokat, valamint az azokból táplálkozó saját alkalmazásokat hozzunk létre általa bármiféle fejlesztői tapasztalat nélkül -, addig a Word egyike azoknak az alkalmazásoknak, amelyekkel már a számítógéppel való ismerkedés kezdetén barátságot kötünk.

A Microsoft szövegszerkesztője ma már nem csupán arra alkalmas, hogy legépeljük, megformázzuk, elmentsük és különféle fájlformátumokba exportáljuk munkánkat, hanem egyúttal meg is oszthatjuk másokkal, hogy valós időben dolgozzunk rajta közösen. Persze ennek az a feltétele, hogy a OneDrive-on tároljuk a dokumentumot. Ráadásul a másik félnek nem is kell Office 2016-tal vagy Microsoft 365-előfizetéssel rendelkeznie, használhatja a Word ingyenes online verzióját.

Hasonlóképpen a produktivitás és a kooperáció hatékonyságát javító fejlesztések kerültek előtérbe az Outlook levelezőkliens tervezésekor. Pofonegyszerűen tudunk találkozót, megbeszélést kezdeményezni a kontaktlistánkon szereplőkkel, beállíthatunk automatikus válaszüzeneteket, értesítést kérhetünk célba ért és elolvasott e-mailjeinkről, hozzáadhatunk szavazást egy kettőnél több résztvevős beszélgetéshez, késleltethetjük és időzíthetjük üzeneteink kiküldését, továbbá előre megadott szempontok alapján automatizálhatjuk a beérkező e-mailek szortírozását.

Mind közül a leghasznosabb talán mégis az, hogy a Groups funkcióval olyan naptárat és bejövő fiókot hozhatunk létre, amelyekhez egyszerre többen is hozzáférhetnek. Mondanunk sem kell, milyen jól jön ez egy távoktatásban résztvevő osztálynak vagy egy közös projekten dolgozó munkacsoportnak.

Az eddigiek fényében meglepő, és - valljuk be - csalódást keltő, hogy az Office 2016-ot elődjétől leginkább megkülönböztető felhőintegrációból az adatvizualizáció terén sokat fejlődött Excel alig profitál valamit.

Például nincs rá mód, hogy egyszerre ketten is dolgozzanak ugyanazon a táblázaton, ezt csakis a funkciók tekintetében jóval szerényebb online változatban tehetik meg, ugyanakkor a megosztásnak nincs akadálya, ahogy az is megengedett, hogy szerkesztési joggal ruházzunk fel másokat.

Egy ideje már fontos részét képezi az Office ökoszisztémájának a OneNote jegyzetelő. Az asztali változat előnye, hogy gépünk merevlemezére (vagy SSD-jére) is készíthetünk mentést, nem muszáj kizárólag a felhőre hagyatkoznunk. Nevéhez híven azt a célt szolgálja, hogy hosszabb-rövidebb, igény esetén képekkel, táblázatokkal, hivatkozásokkal kiegészített jegyzeteket hozzunk létre, amelyekhez aztán a OneDrive-ba helyezve hozzáférést adhatunk az általunk kiválasztott személyeknek.

Van képük hozzá

Bár a professzionális felhasználók körében az Adobe-féle InDesign örvend a legnagyobb népszerűségnek, megfelelő alternatívát tud kínálni a Microsoft Publisher kiadványszerkesztője is, pláne akkor, ha nem tudunk vagy akarunk egy dedikált szoftverre költeni. Ezzel az alkalmazással előre elkészített sablonban rendezhetjük el online vagy nyomtatott kiadványok szöveges és képi elemeit, így bármit létrehozhatunk a szimpla címkétől és ünnepi üdvözlőkártyától az olyan komolyabb projektekig, mint a hírlevelek, katalógusok.

Noha nem feltétlenül az imént felsoroltak bemutatására találták ki a PowerPointot, például iskolai beadandók, üzleti tervek ismertetésekor, SWOT-analízisek vagy jelentések elkészítésekor jó hasznát vesszük a prezentációs alkalmazásnak. Az Office 2016-tal érkezett változat több újítással is büszkélkedhet elődjéhez képest az intelligens kereséstől (sajnos Bing-alapú) a kibővített grafikai opciókig, ám ezúttal is a közös munkavégzés lehetősége jelenti a legnagyobb fegyvertényt. Feltéve persze, hogy a felhőbe, egészen pontosan a OneDrive-ba mentjük a szóban forgó projektet.

Szintén a gyorsabb és hatékonyabb együttműködést segíti elő, hogy a Skype Vállalati verzió 2016-ot közvetlenül az Office 2016-ba integrálták. Magyarán már a közösen használt Word dokumentum szerkesztése közben tárcsázhatjuk munka- vagy osztálytársainkat anélkül, hogy elhagynánk az alkalmazást.

Természetesen kettőnél több résztvevőre is kiterjeszthető a beszélgetés, valamint akár a kijelzőt is megoszthatjuk velük. Ez a változat már támogatja az offline üzenetküldést, valamint lehetőséget nyújt arra, hogy az online meeting megkezdése előtt fájlokat és csatolmányokat töltsünk fel, így ezek miatt garantáltan nem akad meg az eszmecsere. Fontos, hogy a Vállalati Skype 2021. júliusban megszűnik, helyét a Microsoft Teams veszi majd át.

Az Office 2016 fókuszában egyértelműen a kooperáció áll, ami a koronavírus árnyékában fontosabb, mint valaha. Igaz, hogy a munkamegosztás lehetősége nem terjed ki a csomagban található alkalmazások mindegyikére, de így is jókora lépést tett előre a hatékonyság növelése érdekében.

Ha szeretnétek remek teljes verziós programokat, biztonsági szoftvereket és értékes PC-játékokat kapni ajándékba, akkor fizessetek elő a havonta megjelenő PC World magazinra, a Prémium és a Gold csomagok mellé számtalan értékes ajándék jár.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.