Hirdetés

OpenOffice.org nekro-log



|

Szerető nevelőcsaládból mostoha körülmények közé került, a rokoni perpatvar ölte meg.

Hirdetés

StarOffice néven látta meg a napvilágot az OpenOffice.org még 1994-ben, a német StarDivision gyermekeként. Sokan jövünk e világra csak úgy, cél nélkül, de ő már születésekor rendeltetéssel bírt: létre hívásának célja nem kevesebb volt, mint hogy platformfüggetlen alternatívát nyújtson az akkoriban gyakorlatilag kizárólagosságot élvező Microsoft Office ellenében.

 

StarOffice telepítőlemez (forrás: Flickr)

 

Mindössze 5 éves volt, mikor már élesben bizonyíthatta rátermettségét, 73,5 millió dolláros bevételt hozva szerető családjának, akik - fél lábbal már a karibi luxushajó pallóján állva - örömkönnyes szemmel adták át nevelő szülőjének, a Sun Microsystemsnek. A Sun nagy családjában nagyon örültek a kicsinek, ezzel a beruházással 42 ezer Microsoft Office licencet spóroltak meg és valószínűleg közel annyi windowsos licencet is, hiszen a Linux alatt zsenge kora ellenére is jól teljesítő StarOffice révén a legtöbb munkatársnak már nem volt szüksége a redmondi szoftvercég platformjára. Ráadásul mások számára is elérhető lett az olcsó Office alternatíva, a StarOffice később kereskedelmi forgalomba is került, a Microsoft Office árának töredékéért.

 

Az elhunyt, legszebb éveiben, családi öltözetben
Az elhunyt, legszebb éveiben, családi öltözetben

 

Az elhunyt, legszebb éveiben, a Sun családi öltözetében

 

A család a munka örömét is megosztotta a nyilvánossággal, a StarOffice 5.2 kódja és jogai szinte azonnal nyilvánossá váltak. 2000. októberében a nyílt forráskódú fejlesztés felnőtt keresztségében a kis StarOffice az OpenOffice.org nevet kapta, melyet büszkén viselt a Unicode támogatással feldobott második verzióban is, mely két éves fejlesztést követően a 2005-ös évben jelent meg.

 

2008-ban már OpenOffice.org 3.0 néven ismerhettük, akkor már nem csak Linux és Windows, de Mac OS X alatt is elérhető volt. Olyan újdonságok emelték fényét, mint az ODF 1.2 formátum támogatása és az Office Open XML dokumentumok beolvasása, fejlettebb VBA makró támogatás.

 

Nem élvezhette sajnos vég nélkül nyájas, nyílt (fejlesztési) szellemiségű családjának közösségét az egyre erősödő OpenOffice. 2010-ben anyagi kényszer űzte következő gazdájához, mikor az Oracle felvásárolta a Sunt, nyílt forráskódú projektjeivel egyetemben. Az érdekházasság először zökkenőmentes folytatásnak ígérkezett, ám az üzletileg sikeres, ám kissé despota hajlamú férj elmarta ifjú neje mellől annak barátait, az építő közösség hiánya végül - legalábbis gyakorlatilag - megölte az élete teljében lévő arát.

 

LibreOffice - kiköpött édesanyja


Nevére örökké emlékezni fog első családja és az érdekházasság keserű örömében fogant gyermeke, LibreOffice, akit nagyon fiatalon, mindössze néhány hónaposan hagyott magára. Egyetlen vigasza lehet a halhatatlanok digitális panteonja mellett, hogy utódját gondoskodó barátok kezében tudhatja.

 

Gyászolja még lelkes fejlesztői és felhasználói tábora, akik verzióváltásonként több száz dollárt takaríthattak meg az életében gálánsan odaadó elhunyt és családja révén. Emlékét örökké őrizzük és ingyenes letöltések formájában is ápoljuk tovább.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.