Hirdetés

Öt hasznos holmi a hétköznapokra



|

Futtassa ablakban a metrós programokat, távolítsa el a bloatware-t, leplezze le a számítógépével babrálókat!

Hirdetés

Rendszeres Olvasóink bizonyára tisztában vannak vele, hogy naponta új tartalommal bővülő tipprovatunk keretében rendszeresen mutatunk be hasznos alkalmazásokat, ám ezek mennyisége továbbra is követhetetlen tempóban emelkedik. Íme néhány eddig kimaradt, ám mindenképp említésre méltó darab!


Kukába a szeméttel
A felhasználók többsége saját maga installálja fel a számára szükséges szoftverkollekciót a számítógépére, viszont márkás asztali számítógépet vagy laptopot vásárolva az első bekapcsolás után még a tapasztalt rókák is el tudnak csodálkozni azon, hogy a gyártó mennyi hasznavehetetlen és rejtélyes programmal telepíti elő az eszközöket.


A szoftverek világában kevésbé otthonosan mozgók számára az azonnal eltávolítandóak beazonosítása problémába ütközhet, ám szerencsére a Reason Software beszédes nevű Should I Remove It alkalmazásával gyorsan beazonosítható a bloatware nagyja. A felsorolt programok nevére rákattintva további információ is kérhető a kiválasztott alkalmazásokról, amennyiben a százalékban kijelzett eltávolítási javaslat megalapozottsága kérdéses volna.


Automatikus kikapcsolás
Rengeteg a számítógép időzített kikapcsolására használható program létezik, ám a Denis Kozlow által fejlesztett Shutter egy valódi svájci bicska. A telepítés nélkül is használható alkalmazással a szokásos időzítés és visszaszámlálás mellett például egy ablak vagy folyamat bezáródásakor, felhasználói inaktivitása esetén, vagy épp alacsony akkutöltöttség esetén is kikapcsoltatható a számítógép. Érdekes, hogy a program opcionálisan aktiválható webes kezelőfelülettel is rendelkezik, így akár a munkahelyről is kilőhető az otthoni PC.


Metrós programok az Asztalon
Egyszerre hagyományos és modern felületű alkalmazásokat használva időnként felmerül, hogy a Snap funkció ellenére határozottan könnyebb lenne az élet, ha nem kellene váltogatni a kezelőfelületek közt. Szerencsére a Stardock által kifejlesztett ModernMix alkalmazás pont erre szolgál: a telepítése után a modern felületű programok jobb felső sarkába beköltözik egy ikon, amellyel hagyományos ablakokba küldhetővé válnak a szoftverek. Ezek után a programok Tálcán lévő ikonjaira kattintva azok letűzhetőek a gyorsindító felületre, a jövőben onnan indítva őket már alapértelmezetten ablakban indulnak majd el.


FTP kliens a modern felületen
Meglehetősen rétegtéma, de feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy a Windows Áruházban már FTP szerverekhez való csatlakozásra használható alkalmazás is található. Az mFTP csak a legalapvetőbb funkcionalitást nyújtja, ám Windows RT-s tabletet használva még ez is jóval több a semminél.


Nincs nyúlka-piszka!
Nem kell sötét titkokat rejtegetni ahhoz, hogy a felhasználónak ne tetsszen, ha a távollétében babrálnak a számítógépével. A probléma természetesen megelőzhető az eszköztől való távozáskor való zárolással, ám ha le kívánja leplezni a kémkedő munkatársait, akkor tegyen egy próbát a MouseLock szolgáltatással!


A használata rendkívül egyszerű: elsőként egy Google azonosítóval be kell jelentkezni portálra, a megjelenő számok közül ki kell választani egyet, majd be kell dokkolni egy alatta található körbe az egérmutatót. Amennyiben valaki megmozdítja az egeret, de helytelenül választja ki a számot, vagy meg sem próbálkozik a megadásával, akkor a Mouselock e-mailes értesítést küld az esetről – sőt, webkamera megléte esetén fotó is csatol mellé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.