Hirdetés

Öt Linux sikersztori 2012-ből



|

A nyílt forráskódú pingvin ünnepel, mert úgy tűnik 2012 nagyon is a Linux éve volt.

Hirdetés

Év végén mindig számot vetünk, így van ez a Linux háza táján is. Ugyan a Windows 8 megjelenésével élesedett UEFI Secure Boot ügy jócskán összeráncolta a pingvinek homlokán a bőrt, de ha az egész évet nézzük, akkor már egészen másként fest a kép. Ha néhány iparági hír felett elsiklottunk volna, akkor itt egy kis emlékeztető, hogy a nyílt forráskódú operációs rendszerek kedvelői aztán boldogan fújhassanak bele a szilveszteri trombitába. (Kérjük azért ne petárdázzatok, a pingvinek rettegnek a durrogástól!)

 

Egy milliárd dolláros bébi

Ha eddig valaki nem vette volna komoly üzleti lehetőségnek a Linuxot, akkor most kezdheti. Ebben az évben lépte át ugyanis a Red Heat az egymilliárd dolláros értékhatárt, a nyílt forráskódra építő üzleti vállalkozások közül elsőként. Nem csak azt bizonyította ezzel, hogy jól dolgozik és gazdálkodik, de azt is, hogy a Linux ingyenessége ellenére is nagy üzlet. Megeshet, hogy emiatt is több befektető figyelme irányul majd ezt követően erre a területre.

 

100 dolláros Linux PC hegyek

Régi ígéret volt a 100 dollár alatti árú PC és íme, kereskedelmi méretekben először a Linux révén valósulhatott meg. (Lássuk be, ez soha nem ment volna redmondi módra, a Windows bármelyik kiadását is vetették volna be.) Idén debütált a Raspberry PI, a CubieBoard, az Oval Elephant, a Miniand Mini X, a Cotton Candie (na jó, ő inkább 200 dollár) és még jópáran, megtörve a jeget. Ezek jó részén a gyökereiben szintén Linuxra épülő Android, más részén valamely ARM kompatibilis Linux fordítás fut. A PI leginkább fejlesztésre, a Cotton Candie tévé kiegészítőnek készült, de mindnek nagyon örülünk.

 

Játékos pingvin

 

A játék mindenkinek fontos: az egyszeri PC tulajdonos használja, az üzletember pedig pénzt igyekszik kovácsolni belőle, hiszen egy jobb játékcím ma már többet szakít, mint egy mozifilm. Sokan a kedvenc játékok hiánya miatt nem váltottak Linuxra, de idén a Steam elkészült és üzemel Linuxra is, így egyszerűen lehet hozzájutni jó pár játékhoz ezen a platformon is. A THQ is nyitott a Linux közönség felé, amit az alkalmi játékos réteg erősödése miatt is egyre jelentősebbnek éreznek a befektetők.

 

Linux csőre töltve

Bizony nem mindegy, hogy a felhasználó milyen operációs rendszerrel kapja meg új laptopját vagy asztali erőművét a boltban. Egyértelmű a Windows dominanciája, eddig jórészt csak speciális szállítók (ThinkPenguin, System76, ZaReason) kínáltak Linuxszal előtelepített konfigurációkat, de most nyitni látszik az iparág. Az Asus, Dell és mások is kínálnak konfigurációkat előtelepített Linuxszal, így azért van választásunk a nagy, márkás gyártók köréből is.

 

Nyitott ablak

Egyértelmű, hogy a Windows 8 fogadtatása jóval hűvösebb lett annál, mint amire a Microsoft számított, ez pedig egy újabb lehetőség a Linux számára. Sokak szerint az Ubuntu 12.10 amúgy is jócskán túlhaladta a Windows 8 újdonságait, az üzleti felhasználók szemszögéből különösen. Persze a Windows lendületét nem fogja ez megtörni, de annyi biztos, hogy a pingvin már nem csak az antarktiszi senki földjén vetette meg lábát, de a mindennapok háziállata lett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.