Hirdetés

Öt tipp villámkárok ellen



|

A nyár a villámlások szempontjából a legveszélyesebb időszak. Az elektronikai eszközök pedig a villámlás okozta túlfeszültség hatására tönkremehetnek. Lássuk miként védekezhetünk ellenük!

Hirdetés

Az áramellátásban jelentkező túlfeszültségnek két oka van: a kiugróan magas feszültség általában villámcsapás, a „valamivel magasabb" feszültségszint pedig hálózathiba következménye. A villámcsapás okozta túlfeszültség, nemcsak a villamos- és telefonhálózatba, hanem az informatikai-, és hírközlési rendszereinkbe is behatol. Azonban a villám nemcsak ott okoz kárt, ahova becsap: mágneses erőtere indukció útján akár 1 km távolságban is károkat tehet az elektronikus berendezésekben.

 

villam.jpg

 

Túlfeszültség-védelmi berendezések használatakor is többlépcsős védelemre van szükségünk, hogy megfelelően védekezhessünk a villámlás okozta károk ellen: a villámhárító a nagy áram közvetlen romboló hatásától óv bennünket, az elosztó szekrényekben található (ha beépítettek ilyet) fedő- és középvédelmi eszközök pedig az igen nagy túlfeszültség impulzusokat szelídítik meg, így a legnagyobb károktól védenek. A „megszelídített", ám még mindig nagy energiájú impulzustól helyi túlfeszültség-védelmi eszközök segítségével tudjuk az érzékeny elektronikai berendezéseinket megvédeni. Ezek ára a védeni kívánt eszközök - számítógép, házimozi, televízió - árához képest elenyésző: többmilliós berendezéseket néhány ezer forintos befektetéssel is megvédhetjük. Túlfeszültségvédő termékek használatával a villámlással együtt járó túlfeszültség nem tehet kárt az érzékeny elektronikai berendezésekben. Ezek a termékek 6-8 csatlakozóaljzatot tartalmaznak, és nemcsak az elektromos hálózat felől, hanem az adatvonali kábelek, antennák irányából is megfelelő védelmet biztosítanak.

 

apc_p5t-gr.jpg

 


Öt tipp, amely betartása segít megóvni az értékes elektronikai berendezéseket a villámlás és az áramellátás zavaraiból eredő túlfeszültség ellen:

 
  1. Válasszon olyan túlfeszültség-védelmi berendezést, amelynek alacsony a feszültség-áteresztő értéke.  (A túlfeszültség-védelmi megoldás csak akkor működik, ha a lakásban van szabványnak megfelelő földelés.) 
  2. Otthoni felhasználásra válasszon a kisebb, kedvező árú túlfeszültség-védelmi berendezések közül, például az APC Surge Arrest sorozatából a PH6VT3-GR és a P5BV-GR berendezéseket. Ezek a kisebb eszközök a számítógépeket, digitális házimozit óvják meg a túlfeszültség okozta károktól.
  3.  Az elektronikai eszközök védelmének biztosítása érdekében olyan túlfeszültség-védelmi eszközt válasszon, amely az áramlökések által veszélyeztetett összes útvonalat, többek között az elektromos vezetékeket, telefonvezetékeket, adatkábeleket és koaxiális kábeleket is lefedi. 
  4. Állapítsa meg, hogy mely eszközök esetében fontos, hogy áramszünet esetén is tovább működjenek, ezeket az eszközöket lássa el szünetmentes tápegységgel.
  5. Kis irodáknak is érdemes túlfeszültség-védelmi megoldást alkalmazniuk: egy esetleges túlfeszültség ugyanis nem csak a berendezéseket (számítógépek, monitorok) teszi tönkre, hanem a gépeken tárolt adatok is elveszhetnek.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.