Hirdetés

Panda Global Protection 2012



|

A végpontvédelmi alkalmazás nem gazdagodott túl sok újdonsággal. A korábbi újításoknak köszönhetően azonban az egyik legmegbízhatóbb víruskeresővel rendelkezik a tesztek alapján.

Hirdetés

A lakossági végpontvédelmi gyártók közül szokásához híven az elsők között jelentette be a friss 2012-es csomagját a Panda. A piacra került négy különböző összeállításból az alapváltozatot az Antivirus Pro 2012 képviseli, a középkategóriában az Internet Security 2012 for Netbooks és a távoli PC-eléréssel felvértezett Internet Security 2012 található, míg a Global Protection 2012 minden fejlesztést tartalmaz. Utóbbi, általunk is tesztelt végpontvédelmi megoldás meglehetősen gazdag funkcionalitással rendelkezik: vírus- és identitásvédelem, beépített tűzfal, levélszemét-szűrő, sebezhetőségvizsgáló, szülői felügyelet, adatszivárgás elleni védelem, saját böngésző, rendszerkarbantartó, adatmentő és helyreállító, valamint hálózati felügyelet is helyet kapott a csomagban.

 

 



Lássuk a medvét!

Az újdonságok listája már nem olyan terjedelmes, mint a funkciók száma. A Panda saját bevallása szerint továbbfejlesztette a valós idejű védelmet, a viselkedésanalízist, a kollektív intelligenciát, a beépített tűzfalat és a szülői felügyeletet, ami a minimum elvárás egy végpontvédelmi alkalmazás új verziója esetében. Ezenfelül új URL-szűrő rendszert is bevezettek, valamint a tűzfal immár keményebben képes fellépni a behatolókkal szemben. Talán a legfontosabb változás a külcsínben következett be, hiszen a Panda elhagyta a korábbi szürkés kezelőfelületet, hogy a helyére egy sötétebb, vörös színekkel vadított vezérlőt tegyen.

A 2011-es kiadáshoz képest tehát nem sokban tért el az új változat, amely főként a korábban már bevezetett funkciókra alapoz. Itt elsősorban a TruePrevent viselkedésanalízisére gondolunk, valamint a Panda által hadba küldött kollektív intelligenciára, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a gyártó megoldásai immár előkelő helyen szerepelnek a vírustesztekben.

 

 

 

 


Természetesen egy vírusvédelmi alkalmazást elsősorban nem a funkciók száma és a felület alapján lehet megítélni, hanem a kártevők fülön csípésének hatékonysága szerint. Utóbbi csak alapos teszttel deríthető ki, amelyhez az iparágilag elismert av-test.org-ot hívtuk segítségül, ugyanis a tesztlabor legutóbb júniusban és augusztus vizsgálta meg a Panda vírusvédelmét. Előbbi, Windows XP SP3 rendszer alatt futatott tesztnél a megoldás vélhetően a közösségi intelligenciának köszönhetően átlag feletti eredményt ért el (93 százalék) a nulladik napi fenyegetettségek kiszűrésénél, amely mellett szinte minden ismert vírust elcsípett, egyedül az AV-Test saját referenciacsomagjánál lett 99 százalékos az eredmény. Egy hónappal később a Panda Internet Security Windows 7 alatt a főbb pontszámokat nézve szinte lemásolta a második negyedéves eredményt, igaz júliusban a nulladik napi sérülékenységeknél csak 89 százalékos eredményre volt képes (augusztusban azonban már hibátlanul teljesített).

Ezen adatok alapján a Panda az élvonalba tartozik, ha a vírusok felfedéséről van szó, ám sajnos ez nem teljesen igaz az irtásra, ahol a megoldás ugyan jó eredményt ért el (XP-n csak a BitDefender és a Kaspersky előzte meg), mégis gondjai akadtak a rootkitek és kémprogramok eltávolításánál, habár még így is átlagon felül teljesített. Ettől függetlenül, ha az AV-Test 2011 első és második negyedéves, valamint nyár végi adatiból indulunk ki, akkor a Panda ma a lakossági végpontvédelmi megoldások élvonalába tartozik (csak a teljesség kedvéért: előbbit a Symantec, utóbbi kettőt a BitDefender nyerte).

Pro és kontra

A puszta teszteredmények bemutatása után evezzünk vissza személyesebb vizekre, hogy elmondjuk, mi az, ami tetszett nekünk a szoftverben, és mi az, ami nem. Leginkább a közösségi intelligenciát és a gazdag funkcionalitást értékeltük pozitívumként, valamint mindenkinek ajánljuk, hogy a bizalmas adatok védelmére figyeljen oda, amellyel be lehet állítani pontosan azt, hogy milyen adatok ne kerüljenek ki a gépünkről. A rendszerkarbantartó funkciók is hasznosak, főként hogy ütemezni lehet azokat.

 

 



Negatívumként a beépített böngészőt említhetjük, amellyel jobb nem foglalkozni, a modern böngészők már amúgy is kezelik e problémakört (főként privát böngészésnél). 1 licenc esetén emellett egy kicsit drágának találtuk a szoftvert, főként, ha csak a funkciók egy részét használjuk. Illetve tapasztalatunk szerint az intelligens webszűrője néha teljesen jóhiszemű oldalak elérését is blokkolja, azaz túl szigorú. Amennyiben csupán egy végpontvédelmi alkalmazásra vágyunk, akkor a Pro 2012 jó választás lehet, mivel már árban is versenyben van a hasonlóan jó képességű versenytársaival.

Adatok

- vírus-, tűzfal- és identitásvédelem
- levélszemét-szűrő és szülői felügyelet
- bizalmas adatok védelme
- beépített szülői felügyelet
- saját biztonságos böngésző
- rendszerkarbantartó funkciók
- Forgalmazó: Panda Security Magyarország
- Ár: 13 949 forint (1 licenc), 17 899 forint (3 licenc)
- Web: pandasecurity.com

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.