Hirdetés

Papírtól a webig



|

December 1-4. között tartotta meg az Adobe Milánóban a MAX 2008 rendezvénysorozat utolsó állomását, amely egyaránt szólt fejlesztőknek és felhasználóknak.

Hirdetés

A Milánói Kongresszusi Központban tartott rendezvény méretét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy négy napon keresztül egyszerre, egy időben tizenöt helyszínen zajlottak az előadások és a gyakorlati bemutatók. Ezek közül mindenki találhatott magának érdekes témát, legyen kezdő vagy haladó felhasználó, grafikus vagy akár webprogramozó. Az előadások egy része természetesen az Adobe CS4 csomag alkalmazásaival foglalkozott, termékmenedzserek, grafikusok és a programokat használó profik mutatták be a Photoshop, az Illustrator vagy az InDesign CS4-es változatát - különös tekintettel az új funkciókra. Ilyen új képesség például a Photoshopban bemutatkozott intelligens képátméretező, amely kicsinyítéskor megőrzi a fontos elemeket, nem nyúl hozzájuk. Szintén érdekes újítás a Premiere Próban és a Soundbooth-ban is használható, a videókon és a hangfájlokon a beszélők mondanivalóját automatikusan szöveggé alakító programrész. Ez lényegesen megkönnyíti a beszédeket tartalmazó videókkal és hanganyagokkal történő munkát, a szöveg egy részének kijelölése után az eredeti állomány megfelelő darabja is kijelölésre kerül. Pontossága elég jó, sajnos magyar szöveg értelmezésére nem képes - egyelőre csak a világnyelvekkel képes elboldogulni.

 

 

max_1w.jpg
 

 

 

Sok előadás nem konkrét alkalmazásokat mutatott be, hanem általánosságban foglalkozott a papíralapú dokumentumok, illetve a weboldalak tervezésével, a webre kerülő videók kódolásának buktatóival, valamint egyéb gyakorlati témával. Ezek mellett tisztán elméleti előadásokat is meghallgathattak az érdeklődők, ilyen volt például a „PDF mint ISO-szabvány" című, amelyen rengeteg érdekességet tudhattak meg az érdeklődők arról, hogy milyen nehézségekkel kellett az Adobe-nak szembenéznie, hogy nemzetközi, ISO-szabvánnyá tehesse a PDF formátumot.

Internetes fejlesztők is találhattak számukra érdekes előadásokat - rengeteg foglalkozott a Flex 3 fejlesztőkörnyezettel, az Adobe AIR futtatókörnyezettel, valamint a Flash Catalyst névre keresztelt alkalmazással, amelynek segítségével programozói tudás nélkül tudunk interaktív tartalmakat létrehozni Photoshop CS4, Illustrator CS4 vagy Fireworks CS4-ben megtervezett grafikáinkból.

 

 

max_2w.jpg
 

 

 

A fent említett gyakorlati bemutatók természetesen a CS4 programcsomag részeivel foglalkoztak. A „hagyományos" előadásokkal ellentétben a hallgatók számítógépek előtt ültek és az előadó által bemutatott példákat maguk is végrehajthatták, így a gyakorlatban sajátíthatták el az alkalmazások működését.

Mindenképpen érdemes kiemelni az úgynevezett keynote-okat, azaz a fő előadásokat, amelyek közül különösen a második napi Design, Develop, Deploy című volt látványos. Ebben egy kitalált utazási iroda weboldalának megtervezését, programozását és kiszolgálóoldali üzemeltetését mutatták be, természetesen Adobe szoftverekkel és internetes technológiákkal megvalósítva - igen látványos formában. Szintén második nap délután került sor a MAX rendezvények talán legnagyobb érdeklődéssel várt előadására, a Sneak Peeks címűre, amelyben - nevéhez méltóan - még félkész Adobe-technológiákat mutattak be fejlesztőik, a nézők pedig a taps hangerejével szavazhattak, hogy melyikük kapja a közönség díját. A nem teljesen kész fejlesztések néha extra vidámságot is okoztak a közönségnek - különösen akkor, amikor valamelyik modul a sokadik próbálkozás után is csak hibaüzenettel válaszolt.

 

 

max_3w.jpg
 

 

 

A díjat - teljesen megérdemelten - az Infinite Images technológia kapta meg. Ennek segítségével igen nagy számú (minimum 10 ezer) képből tudunk végtelen, nem ismétlődő panorámaképeket, illetve a végtelenségig kicsinyíthető és nagyítható felvételeket előállítani. Sok gyakorlati haszna ugyan nincs, de nagyon látványos eredményt produkál.

Érdekesség, hogy a tavalyi Sneak Peeks előadáson debütált a fentebb említett intelligens képátméretezési technológia, amely annak rendje és módja szerint bele is került Photoshop CS4-be. Ennek használatával úgy kicsinyíthetjük képeinket, hogy bizonyos elemeinek mérete nem változik - a program a felesleges információk méretét csökkenti, míg a fontosabb dolgok nem változnak.

 

 

max_4w.jpg
 

 

 

A MAX kiváló példa volt arra, hogy miként kell egy olyan eseményt megszervezni, amely egyaránt szól kezdőnek és a haladónak, az otthoni hobbifelhasználónak és a profinak is. A nagyszámú, egy időben tartott előadás és gyakorlati képzés között ugyanis mindenki találhatott magának megfelelőt - akit kicsit is érdekelnek az Adobe szoftverek és technológiák.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.