Hirdetés

PC-s vészhelyzetek és megoldásaik - első rész



|

Megmutatjuk, hogy melyik ijesztő esetben mit kell tenni.

Hirdetés

Egy PC nagyon fontos eszköz a mindennapok során, legyen szó munkáról vagy szórakozásról. Éppen ezért nagyon kellemetlen, ha a géppel valamilyen probléma adódik, legyen az hardveres vagy szoftveres eredetű. Sokan nem tudják, hogy mi a teendő, amikor véletlenül letöröltek egy fontos fájlt, és persze bőven adódnak még olyan helyzetek, amelyek pánikhoz vezethetnek. Ezt elkerülendő bemutatunk pár ijesztő jelenséget, és azok lehetséges megoldásait is. 

Hirdetés

 

Törött kijelző a laptopban

A notebookok kijelzője érzékeny terület, vagyis nem érdemes rá pakolni vagy éppen hagyni, hogy a macska azon aludjon vagy játsszon, még lecsukott állapotban sem. Mi az első teendő, ha valamiért mégis beütött a baj? 

Arról kell megbizonyosodni, hogy "csak" a képernyővel van gond, és nem a videokártya haldoklik. Amennyiben csupán látható sérülés, repedés van a kijelzőn, akkor normál módon folytatható a használat. Ha nincs külsérelmi nyom, de szokatlanul viselkedik a képernyő, akkor muszáj keríteni egy monitort vagy tévét, és valamilyen kábellel összekapcsolni a laptoppal (ez lehet HDMI, DisplayPort, DVI és VGA is). Amennyiben a kép tiszta és hibamentes a második kijelzőn, akkor rendben van a grafikus vezérlő. 

 

Ijesztő látvány

 

Természetesen a kisebb repedésekkel is érdemes vigyázni, és kerülni a gép mozgatását. A javítást adott esetben fedezheti a garancia, annak típusától függően. A kijelző cseréjének modelltől függően érdemes csak házilag nekifogni: egy átlag laptop képernyőjét viszonylag könnyű kicserélni, de egy ultrabook, egy hibrid gép vagy egy MacBook már olyan fejtörő, amelyhez jobb szakértő segítséget kérni. 

 

Letörölt fájl

Egy letörölt fájl akkor vált ki pánikot, ha fontos volt. Fontos lehet egyik oldalról a Windowsnak, ha rendszerfájl, és fontos lehet nekünk is, ha személyes jellegű, mondjuk egy családi kép. A véletlen törléseknél az első lépés mindig a Lomtár megtekintése legyen. Nagyobb mennyiségű tartalomnál rendezzünk dátum szerint, hogy könnyebben megtaláljuk a fájlt. 

Amennyiben nincs ott, vagy onnan is törölve lett, akkor jöhet egy célszoftver a törölt fájlok visszaállítására. Az egyik legkedveltebb megoldás a Recuva, amely átkutatja az adattárolót, és a Lomtárból eltávolított anyagokat is képes visszahozni. 

 

A legtöbbször sikerre vezet

 

Az újabb Windows rendszerekben gondolni kell a Fájlelőzmények szolgáltatás használatára is, amely megtartja a fájlok korábbi verzióit, jelen esetben pedig segít egyet visszaállítani. Sajnos a Windows 8-tól kezdve a szolgáltatást kézzel kell bekapcsolni, de ha be van, akkor dátum szerinti módosításban mutatja a mentéseket. 

A törlés helyétől függően át kell gondolni azt is, hogy az adott mappáról készítettünk-e valahová mentést: ez egy DVD mellett lehet külső merevlemez vagy pendrive, esetleg valamelyik felhős tárhely is. A hasonló esetek mindenesetre komoly figyelemfelkeltők arra vonatkozóan, hogy milyen fontos a rendszeres biztonsági mentés. A rendszerfájlok sérülésekor a Windows telepítőlemezének Javítás és helyreállítás funkciója oldja meg a problémát, rosszabb esetben egy teljes újratelepítés. 

 

Ti kerültetek már bajba véletlenül letörölt fájlok miatt? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.