Hirdetés

PC World exkluzív: Ashampoo Magical Defrag 3



|

Csendes, de megbízható rendszerkarbantartó az Ashampoo segédprogramja, amelyhez a PC World olvasói ingyen hozzájuthatnak.

Hirdetés

Egy nem kellően töredezettség-mentesített merevlemez olyan, mint az ementáli sajt. Tele van lyukakkal, ráadásul az összetartozó bitek sem feltétlenül egymás szomszédságában helyezkednek el. A merevlemezek ugyanis nem figyelnek arra, hogy a rájuk írandó információ hova tartozik, a legközelebbi helyet célozzák meg. Egy többször mentett dokumentum esetén így előfordulhat, hogy az állományt felépítő bitek a háttértár különböző szektoraiban helyezkednek el, ami akár időben is érzékelhető lassulást okozhat, hiszen a fejnek így nagyobb utakat kell bejárnia.

 



A törölt állományoknál ráadásul olyan rések keletkezhetnek, amelyeket minden esetben át kell ugrani, pedig gondos felügyelettel közelebb, egymás mellé lehet hozni az összetartozó információkat. A defragmentálás, illetve a windowsos terminus technicust használva a töredezettségmentesítés pontosan e felügyeletet hivatott ellátni, ami már jó ideje beépített funkciója a Microsoft operációs rendszerének.

Melyik Windowsra?



Ettől függetlenül a külső fejlesztők által írt defragmentáló programoknak – mint amilyen az áprilisi PC World mellé adott teljes verziós szoftverünk, a Magical Defrag – mindig is volt létjogosultságuk. Készítőik ugyanis plusz funkciókkal ruházták fel a célzott segédprogramokat, például a háttérben végzett automatikus töredezettségmentesítéssel és jobb konfigurálhatósággal.

 

 

A Microsoft azonban idővel szintén lépett, és megérkezett a rendszer beépített megoldásába a háttérben végzett automatikus defrag, valamint a Windows 7-be az SSD-meghajtók automatikus felismerése, amit természetesen a Windows 8 is megörökölt. Utóbbi különösen fontos, mivel SSD-meghajtók esetén nincs szükség töredezettségmentesítésre, sőt az inkább káros, mivel csökkenti az eszköz élettartalmát. Azaz valamelyest kiénekelték az Ashampoo szájából a sajtot, mivel véleményünk szerint az újabb Windowsok mellett teljesen felesleges e célra külön programot telepíteni, a rendszer beépített alkalmazása amúgy is nulla százalékon tartja a töredezettséget.

Csendben, automatikusan



XP-hez azonban érdemes telepíteni e havi teljes verziónkat (s persze a SoftOrbits Photo Retoucher alkalmazást is), hiszen így megkapjuk mindazon jóságot, amit a Windows 7 és Windows 8 felhasználói élvezhetnek. A Magical Defrag ugyanis a háttérben, csendben végzi a dolgát, így rövid időn belül szintén nullára redukálja a fragmentumok számát, és így felgyorsítja rendszerünket. Az alapértelmezett beállításokat is nyugodtan használhatjuk, így hamar elfelejthetjük azt, hogy az apró segédprogram folyamatosan ügyködik a háttérben. Maximum egyedi képernyőkímélője fog emlékeztetni minket jelenlétére. A kényelmet szolgálja az automatikus SSD-felismerés, sőt a program leállítja magát, amint érzékeli, hogy a gép akkumulátorról üzemel, vagy ha egy program teljes képernyőre vált.  

 



Amennyiben szeretjük pontosan tudni, mi történik a háttérben, akkor a [Feladatkezelő] utasítással aprólékosan konfigurálhatjuk a szoftver működését. A felugró ablakban az [Új] gombra kattintva tehetjük ezt meg, ahol előbb egy egyedi nevet kell megadnunk, majd fájlméret és az állományok kora alapján is szűrhetünk, illetve megmondhatjuk, mekkora CPU-termelésnél akarjuk leállítani a folyamatot, illetve az adatbevitel közben is munkára bírhatjuk az Ashampoo szoftverét (ami alapbeállításon szünetel, ha az egeret vagy a billentyűzetet használjuk).

Adatok:



- merevlemezek automatikus töredezettségmentesítése
- SSD- és akkumulátor-üzemmód detektálás
- részletesen konfigurálható futási paraméterek
- futás rendszerszolgáltatásként
- több felhasználó támogatása
- egyedi képernyőkímélő

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.