Hirdetés

PDFTools 1.1 - az ingyenes PDF mindenes



|

Kiváló, ingyenes alkalmazás: titkosít, darabol, vízjelez, átrendez, létrehoz.

Hirdetés

PDFTools
Az Adobe PDF régóta közkedvelt a gyártók körében, hiszen a felhasználói kézikönyveket, leírásokat legtöbbször ebben a formátumban teszik elérhetővé a termékek mellé csomagolt lemezen. Az olvasóprogram is ingyen hozzáférhető, de az idő elteltével egyre lomhább és lassabb lett. Bár léteznek alternatív olvasóprogramok -- PDF-et akár OpenOffice.org alkalmazásokkal is készíthetünk --, az utólagos, bármilyen típusú szerkesztés már fejtörést okozhat. Ha van pénzünk, vásárolhatunk karakterfelismerő programot, hiszen a legtöbb már támogatja bemeneti formátumként ezt a fájltípust, de kisebb műveletekhez már ez is soknak bizonyulhat. Az Adobe Acrobat megvásárlását pedig csak az igazán nagy cégek engedhetik meg maguknak, illetve csak akkor van rá szükség, ha napi szinten szerkesztünk ilyen állományokat. Amikor már végképp feladnánk a reményt, akkor a semmiből megjelenik egy ingyenes programocska, és szinte zsonglőrködik az állományokkal.

Megforgatjuk az egész világot
Mielőtt még teljes elragadtatásba esnénk, le kell szögeznünk: meglévő PDF-dokumentumainkból nem hozhatunk létre másféle formátumot, tehát nem készíthetünk belőlük Word- vagy Excel-állományokat. Ellenben utólagos, apró módosításokhoz a PDFTools nagyon jól használható, amolyan svájcibicskaként. Nem is nehéz megtalálnunk a megfelelő funkciót, ugyanis a kezelőfelület olyan egyszerű, hogy bárki eligazodik a főablakban. Titkosításnál például elég megadnunk a forrást, a célállományt, valamint a jelszót, és máris kódolhatjuk az állományt. Persze ez így túl egyszerű lenne, ezért pár paramétert engedélyezhetünk jelszó nélküli használatra is, ráadásul a titkosítás erősségét is megszabhatjuk. Amennyiben a forrásállomány már korábban is jelszóval volt védve, a módosítást is ugyanitt végezhetjük el.

PDFTools
Túllépve a biztonsági funkciókon újabb érdekességre bukkanhatunk: a darabolóra és egyesítőre. Tegyük fel, készítünk egy több száz oldalas leírást, és szükségünk van belőle négy-öt oldalra, esetleg alaplapunk felhasználói kézikönyvéből pár technikai leírást akarunk külön elmenteni. A darabolóval szinte bármit, bárhonnan kimenthetünk, csak a véletlen oldalszámozás beírására nincs módunk, de a későbbi verziókban valószínűleg erre is lehetőség nyílik majd. Addig akár oldalakra is szétszedhetjük, majd a kívánt lapokat az egyesítőmodullal összerakhatjuk. Ez utóbbi művelet nagyon egyszerű: egy listába gyűjtjük az összefésülendő állományokat, majd egyetlen gombnyomásra előáll a végeredmény. Ha esetleg rossz sorrendben készítettük volna el, akkor egy másik funkcióval mindent átrendezhetünk. Megfordíthatjuk az oldalak sorrendjét, több oldalt egy lapra helyezhetünk, vagy éppen egyet széthúzhatunk több lapra.

Megbélyegezve és újjáteremtve
Érdekességet is tartogat a program, amit főleg cégek használhatnak ki dokumentumaik védelmére. Ez a vízjel, amelyet a lap bármely pontján elhelyezhetünk. Lehet akár szöveg, akár kép, a helyét szabadon meghatározhatjuk: listáról is kiválaszthatjuk, de például tetszőleges koordinátákat is megadhatunk. Képek esetében arányosan kicsinyíthetjük a beillesztendő képet. Sajnos az átlátszóságot nem állíthatjuk be, de talán ez is belekerül a jövőben megjelenő kiadások egyikébe.

PDFTools

Az egyik legpuritánabb külsejű funkció az 1.1-es verzióban debütált PDF-készítő. Segítségével a meghatározott felépítésű XML-állományokat egy gombnyomásra PDF-fé alakíthatjuk. A művelet folyamatát az ablak nagy részét elfoglaló naplóban tekinthetjük meg. A forrásállomány paramétereiről és szintaxisáról a szerző weboldalán olvashatunk több oldalon át.

Nagyon ígéretesnek tűnik a PDFTools, és bízunk abban, hogy a jövőben is ingyenes marad. Roppant egyszerű, kisméretű, bárki által könnyen használható. Csak ajánlani tudjuk!

Adatok
  • PDF-fájlok titkosítása
  • Állománydarabolás és -egyesítés
  • Vízjel elhelyezése
  • Oldalak újrarendezése
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.