Hirdetés

Photobie 4.4

|

Ingyenes képszerkesztőből már rengeteg van, ám evvel a programmal érdemes megismerkednünk!

Hirdetés

Az ingyenes programok közül a GIMP már bizonyított, a Photofiltre fejlesztése már csak a hibajavításokra korlátozódik (a fizetős, Studio-változatot bővítik tovább), a Paint .NET még kevés helyen nyerte el a felhasználók tetszését. Ilyen vetélytársak közé merészkedik be a Photobie - akkor lehet esélye, ha olyan funkciókat mutat fel, amelyeket a többiek nem tudnak. Az a tény, hogy a Microsoft .NET 1.1-es keretrendszerre épül, sok felhasználót tántoríthat el még a kipróbálástól, de az újabb funkciók kedvéért talán érdemes lehet telepítenünk. Lássuk tehát, miért lehet majd kedvencünk a Photobie!

 

photobie.jpg

 

Csak rétegesen!

A Photobie alapértelmezés szerint mindent rétegenként kezel. Tehát ha felveszünk egy szöveget, vagy alakzatot rajzolunk, az különálló elemként kerül a képre. Természetesen összefésülhetjük a rétegeket, de arra is lehetőséget ad a rétegelés, hogy megfelelő sorrendbe helyezzük a felvett elemeket, vagy bármelyiket törölhessük, időrendi sorrendtől függetlenül. Egyes eszközök esetében részletesen beállíthatjuk annak tulajdonságait, bár ezeknek az eszköztáraknak az elhelyezkedése kissé zsúfoltra sikerült. Egyes eszközöknél egy kis nyíl rejti a további lehetőségeket, mindenképpen érdemes megnézni, mielőtt a gombokra kattintunk. A változatosabb rétegeket és azok beállításait már menüből hívhatjuk elő, úgymint a forgatást, a keretkészítést vagy egy új kép rétegként történő beillesztését. Szintén menükből érhetjük el a szűrőket, melyek között Photoshop-beépülőket is felfedezhetünk: a Photobie egyik előnye, hogy képes a 8BF fájlokat is kezelni. A program színpalettája nagyon készséges, mert a színkód kiírásán túl akár le is menthetjük, vagy saját összeállítást tölthetünk be.

 

Némi extrával fűszerezve

A programban pár extra funkciót is találhatunk: ilyen például a fejlett képlopó, amelyet a jobb egérrel a Tálcán lévő kis ikonról érhetünk el: máris válogathatunk a különböző módú kijelölések és képmentési lehetőségek közül. Ráadásul nemcsak képet, színt is lophatunk a képernyő bármely területéről! A Photobie másik extrája az animált GIF-készítő, ahol elég megadnunk a forrásképeket, valamint az időzítési paramétereket, és már el is készült legújabb fórumképünk vagy hangulatjelünk.

 

photobie_capture.jpg

Nemcsak képet, hanem színt is lophatunk a tálcán lévő ikonra kattintva


Képeink gyorsabb megtalálásában a képernyő alján lévő szalagon kívül egy külön képnézegető és böngésző is segít. Ilyenkor a program helyett egy teljes képernyős ablak nyílik meg, ahol több könyvtárat is beállíthatunk forrásként. A megfelelő kép kiválasztása után közvetlenül betölthetjük azt a munkaterületre. Ugyanitt végezhetjük el a több képre történő átméretezést is.

 

 

photobie_browse.jpg
Saját képnézegető is a program része

 

Végül egy olyan funkciót említenénk meg, amelyet valószínűleg nem sűrűn találunk meg egy képszerkesztőben: kész művünket Adobe PDF formátumban is elmenthetjük.

 

*

Sajnos a programra még ráférne némi fejlesztés, ugyanis a képre írt szöveg utólag nem módosítható, a kijelölésen belül középre nem igazítható, és speciális hajlításokat sem végezhetünk rajta. Az eszköztárak kissé zsúfoltnak tűnnek, és egyes funkciók után percekig kell kutatnunk. Számtalan érdekes extrája okán mégis érdemes kipróbálni a Photobie-t, főként a Photoshop-szűrőkre és a rétegezésre való tekintettel. Az egyszerűséget kedvelőknek viszont nem ajánljuk: nekik valószínűleg továbbra is az eddig megszokott marad a kedvenc szerkesztőjük.

 

 

Adatok

  • Rétegenkénti szerkesztés
  • Photoshop-szűrők kezelése
  • Képnézegető és tallózó
  • PDF-állomány készítése
  • Fejlett kép- és színlopó
  • Animált GIF-készítő
  • Vista alatti működés
  • Ingyenes

 

Értékelés

Előny: rétegenkénti szerkesztés és képkezelés, Photoshop-szűrők használata

Hátrány: utólagos szerkesztések hiánya, lassú

Teljesítmény: 75

Szolgáltatás: 70

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.