Hirdetés

PicPick 2.2



|

Mindig hasznosak azok az apró alkalmazások, melyek megkönnyítik a napi munkát.

Hirdetés

A mindennapjainkat megkönnyítik az olyan hasznos alkalmazások, amelyek szinte észrevétlenül húzódnak meg a háttérben és csak akkor ugranak elő, amikor szükségünk van rájuk. Ezeket legtöbbször a Tálcán, az óra mellett találjuk meg, ahol előbb-utóbb nagy zsúfoltság alakulhat ki. Célszerű olyan segítségeket választani, amelyek több mint egy funkciót rejtenek magukban. Ilyen apróság a PicPick is, ami mindig kézre áll, egyszerűen használható, és valóban nem sok programot zavar. Bár érdekes megoldásokat találhatunk benne, mégis hasznos alkalmazással bővül a kelléktárunk, amelynek elsősorban a grafikával foglalkozó felhasználók örülhetnek.

 

 

picpick.jpg


 

Grafikus lopások

A fejlesztő gondolt a mobilitásra, ugyanis letöltésnél választhatunk a telepíthető vagy a kicsomagolható verzió közül, tehát a szoftvert akár egy USB-kulcson is magunkkal vihetjük. Első indításkor máris a beállításokkal szembesülünk, ahol a magyar nyelvet is kiválaszthatjuk. Az ablak bezárásával elkezdhetjük a használatot, amely a Tálcán megbúvó kis ikonnal lehetséges. Oda rejtették el ugyanis az alábbi eszközöket: képszerkesztő, képernyőmentés, színszedő, színskála, nagyító, pixelvonalzó, szögmérő, szálkereszt és a ceruza. A kínálat nagy, érdemes ismerkedni mindegyik funkcióval, amelyek közül a képernyőmentés lehet igazán hasznos. Többféle célt adhatunk meg az elkészült fotó mentésére, akár egy közvetlen FTP-kapcsolatot is. Sajnos a PicPick képformátumokban nem jeleskedik, csak négyféle típusba (BMP, JPEG, GIF, PNG) menthetünk. Talán ellensúlyozza az a hatféle mód, amellyel elkaphatjuk a képernyő egy részét. Videósoknak talán rossz hír lehet, hogy DirecDraw Overlay vagy EVR kép lopására nem alkalmas, de ha a Media Player Classicot vagy annak leszármazottjait használjuk, akkor a VMR-9 módot beállítva már hibátlan a mentett kép. (Az előbbi esetekben használjuk inkább a médialejátszó képlopási funkcióját.) A PicPick színszedőjével bármely weboldalról vagy grafikából mintát meríthetünk, amelyeket a program Szín előzmények listájából utólag is megtalálhatunk, felhasználhatunk. Ha nem a képernyőről szeretnénk színt lopni, akkor egy színskálát is igénybe vehetünk. A nagyítóval 2–10-szeres nagyítást végezhetünk el, ez utóbbi érték főleg a nagy felbontású képeknél lehet hasznos. A vonalzó és a szögmérő akkor jöhet jól, ha a kép speciális paramétereit szeretnénk ellenőrizni, mint a felbontás, dőlésszög, esetleg egy fénykép tárgyainak merőlegessége. Végül a ceruza a kép egyes részeinek bejelölésére hasznos, majd az adott területet képben rögzíthetjük.

 

 

picpick_hotkeys.png

A gyorsbillentyűk alaposan átszabhatók


 

Hasznos kiegészítők

Az elkészített képet fel kell dolgozni, néha utólag is szükséges módosítani rajta valamit. Ezért egy Painthez hasonló szerkesztőt tartalmaz a program, ahol effektusokkal vagy minimális beavatkozásokkal (vágás, forgatás, színezés) tehetjük jobbá a képet. Hasznos lehet még, hogy egyből egy külső alkalmazásba küldhetjük a végeredményt, vagy a bátrabbak közvetlenül az internetre is publikálhatnak. A szerkesztő egyik furcsasága, hogy a Vágólapon lévő képet nem a megszokott beillesztés funkcióval kapja meg, hanem a megnyitási lehetőségek közül hívhatjuk be. A speciális Vágólap-kezelés máshol is felbukkan: ha a megszokott képlopó gyorsbillentyűket a PicPickhez társítjuk, akkor nem a Vágólapra kerülnek a képek, hanem ezután az alkalmazás kezeli. Elsőre talán furcsa, hogy ennyire mélyen belenyúl a rendszer funkcióiba, de szerencsére beállíthatjuk, hogy hova történjen a képlopás.

 

 

picpick_parameters.png

Egyedi kapcsolókkal ellátott parancsikont is létrehozhatunk a programhoz


 

A PicPick kezelése nagyon egyszerű, de a furcsaságait elsőre nehéz megszokni. Az első beállításokon átesve viszont egy igazán kezes alkalmazást kapunk, amelyet minden grafikusnak, fotósnak ajánlhatunk.

 

 

Adatok

  • Hatféle képlopási mód
  • Beépített képszerkesztő
  • Szögmérő és vonalzó
  • Saját Vágólap-funkciók
  • Kép küldése egy alkalmazásnak
  • Magyar felület
  • Forgalmazó: Wiziple.NET
  • Ár: ingyenes

 

Értékelés

Előny: kicsi, gyors és könnyen kezelhető

Hátrány: kevés kimeneti fájltípus, a Vágólap lecserélése

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 5

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.