Hirdetés

Pinnacle Studio 11 Ultimate



|

Könnyedségből sosem elég, gondolták a tervezők, mielőtt megálmodták e videovágó Mac stílusú kezelőfelületét.

Hirdetés

 

ps11-StudioPanandZoom.jpg

 

Könnyedségből sosem elég, gondolhatták a Pinnacle tervezői, mielőtt megálmodták a program új, „almás”, azaz Mac stílusú kezelőfelületét. Pontosabban szólva a kezelőfelület kiosztásában szinte változatlan maradt, csak rákerült a világos „smink”. Az, hogy ez mennyire fokozza a felhasználói élményt, egyéni megítélés kérdése, viszont annyi biztos, hogy a felület 16:10 (vagy 16:9) oldalarányú monitorokhoz is tartalmaz optimalizált elrendezést, így jobban kihasználhatjuk a helyet.

 

Alapárért Vista-kompatibilitás

Nagyon sok újdonságot mondhat a magáénak a program a Plus és az Ultimate változatokban, de nem olyan sokat az alapkiadásban. (Vajon miért érezzük úgy, hogy a Vista-változat elnevezése ihlette a Pinnacle marketingeseit?) Igen jó pont az alapkiadásban a már említett szélesvásznú kezelőfelület, no és a Vista-kompatibilitás – ennek „áráról” kicsit később. Nagyon szimpatikus, hogy –több más gyártóval ellentétben – gazdag stíluskínálatból választhatunk az új Scorefitter eszközben automatikusan generálható háttérzenét. Továbbra is része az alapcsomagnak a SmartMovie funkció, vagyis ha kell, a program önállóan is megvágja anyagainkat. Hasonlóan jól jön a régebbi kiadásokból ismerős Instant DVD Recorder: ezzel közvetlenül és „röptében” – merevlemez-terület használata nélkül – menüvel kiegészített DVD-albumba archiválhatjuk felvételeinket. Újdonság a webes videofeltöltés lehetősége, egyelőre csak a Yahoo! Video irányába, de ezt követni fogja majd a többi oldal kezelésének beépítése is. Gyorsabb telepítést és kétszeres leképezési sebességet ígér a marketinganyag – a három CD plusz egy kis javítás telepítése szó, mi szó, még így is lassú, a filmrenderelés viszont, ha nem is feleannyi időt vesz igénybe, mint eddig, de valóban gyorsabb lett. Az alap Studio tehát továbbra is olyan integrált videoszerkesztő és DVD-menükészítő rendszer, amely bizonyos szinten teljes szolgáltatást nyújt – elsősorban külsőleg, leképezési sebességben megújulva, no és nem utolsósorban Vista-kompatibilisen.

 

Belső erények az első osztályon

Az alapkiadásnál kicsit többet nyújt a Plus csomag, ahogy ezt a Studio 10 esetében is láthattuk. Akárcsak a 10-es verzióban, itt is használhatunk kulcskockákat (keyframe), azaz időben változtathatjuk a szűrők paramétereit. Rendelkezésünkre áll második rátét (overlay) videosáv, úszó feliratozás, kép a képben (PiP), illetve háttérlyukasztás (chroma key) effektus is. A készülő hang lehet 5.1 csatornás Dolby Digital is. Most már a teljes munkamenetben HD-felbontással dolgozhatunk, sőt új képesség, hogy az AVCHD-kamerák (HD-felbontású MPEG–4 formátum) anyagait is közvetlenül szerkeszthetjük. Emellett előállíthatunk szabványos HD DVD albumokat is – a HD DVD írók elterjedésének késése miatt egyelőre csak DVD-re.

 

ps11-musicgenerator.jpg

Nem fukarkodik a program az aláfestő zenével, számos stílus és változat áll rendelkezésünkre felár nélkül, nagyon jó hangminőségben


 

Az Ultimate csomag doboza terebélyesebb – a mellékelt zöld drapéria miatt, amelynek színlyukasztáskor (zöld háttér) vehetjük jó hasznát. Emellett használhatóságban is többet ad: olyan komplett szoftvercsokrot tartalmaz, amely kép és hang vonatkozásában egyaránt teljes megoldást hivatott kínálni. Ez ügyben a Pinnacle nemcsak saját fejlesztésű szűrőire támaszkodik (igénybe vehetjük a Hollywood FX 3D-s főcímtervezőt is), hanem igen jól használható, független termékekként is ismert külső bedolgozómodulokkal oldja meg a kérdést.

 

Hangszappan és effektusstúdió

Mindenféle zaj mértékét jelentősen csökkenthetjük a VST rendszerű Sound Soap beépülővel, melyet a Pinnacle Studio Ultimate hangeffektusai között találhatunk meg. A széles sávú zaj, brumm, villanymotorzaj, a bakelit-hangfelvételek karcolásai és mikrozörejei mind eltávolíthatók, vagy erősen mérsékelhetők az igen egyszerű grafikus kezelőfelület segítségével. Könnyen kiszűrhetjük a bakelitlemezek pattogását és zörejeit, egyetlen csúszka beállításával. Megszabadulhatunk továbbá az 50 vagy 60 hertzes elektromos hálózat okozta zúgástól. A Soap legnagyobb dobása, hogy képes megtanulni a felvétel alapzaját, ha mutatunk neki egy olyan szakaszt, ahol sem beszéd, sem zene, sem egyéb hang nem hallatszik, csak a háttérzaj. Ennek alapján automatikusan beállítódik a szűrőprofil, és ha akarjuk, módosíthatjuk is a paramétereket, de igazából nincs már sok dolgunk. Érdemes még némi hangkiemelést adni, hogy némiképp pótoljuk a szűrés által levágott részt, ne legyen tompa a hang.

 

ps11-SoundSoap.jpg

Ne tévesszen meg senkit a SoundSoap egyszerű kezelőfelülete, hatékonyan tisztítja meg a zajos audiosávot


A Plus csomag tulajdonosai kapnak néhány valós idejű videoszűrőt az alapkészlet mellé, de igazán az Ultimate-tulajdonosok mondhatnak a magukénak valami olyasmit, ami minőségben bizony túlmutat eddigi studiós tapasztalataikon. A ProDAD VitaScene olyan effektusműhely, amely több tucat különleges videoszűrő mellett rengeteg áttűnést is tartalmaz. Szépen leprogramozott kínálatból válogathatunk, professzionális színkezeléssel és elmosó (blur) hatásokkal. Nagyon sok elem fényt, villanást, ragyogást használ a kompozícióhoz, ezekkel különlegesen finom hatások érhetők el, a VitaScene effektusok semmivel sem rosszabbak, mint amiket akár a legjobb sorozatokban vagy mozifilmekben láthatunk manapság.

 

Apró segítség a StageTools MovingPicture, amely a Pinnacle saját úsztató-nagyító effektusát váltja ki. Mindkét eszköz arra szolgál, hogy mozgóképeket pásztázhassunk, úsztathassunk. A Stagetools előnye, hogy akármilyen összetett mozgásra kapható, míg a beépített eszköz csak egy kezdő- és egy végpontot ismer.

 

ps11-precisepanandzoom.jpg

Precízebb eszköz a képúsztatásokhoz a StageTools MovingPicture mint a beépített Pásztázás és közelítés funkció


 

Útban a tökéletesség felé

Viszonylag hibamentesnek mondható a Studio 11 – különösen az előző kiadás induló állapotához képest –, de csak viszonylag: azért van még benne pár hiba. A program kezeli például a 3GP (telefonos video-) állományokat, de előnézetkor csak hangot ad belőle és egy nyitó képkockát, ugyanakkor a legenerált anyagban korrekt módon szerepelnek a 3GP-ből származó jelenetek is.

 

A stabilizálás szűrő sokat segíthet az ugrálós, remegő kézzel készült felvételeken, de tapasztalataink szerint visszaüthet, ha rossz minőségű szalagról készült felvételen vetjük be. Gyűződjünk meg róla az előnézetben, hogy az éppen szóban forgó videoanyaghoz passzol-e.

 

Végül a Studio több indításkor is bekérte a SoundSoap PE saját termékkulcsát, hiába adtuk meg neki minden alkalommal, erről jó ideig nem szokott le, csak amikor végre megtörve hajlandóak voltunk kitölteni webes kérdőívüket.

 

Néhány apró hiányosság mellett is elmondhatjuk, hogy stabil a rendszer, és nem nyüzsög a hibáktól – e tekintetben jobban teljesít elődeinél, amelyek csak a sokadik javítócsomagok telepítése után kerültek üzemszerűen használható állapotba.

 

ps11-ProDAD_VitaSceneTrans.jpg

Ragyogó színek, precízen beállítható, professzionális effektusok és áttűnések fogadják a felhasználót a ProDAD VitaScene bedolgozóban


Új kor – új hardverek

Lényegesen megnövekedett a program hardverigénye, aminek több oka is van. Egyrészt fogjuk csak rá nyugodtan a Windows Vista mohóságára, de ezzel még nem teljes a kép. Gyakorlatilag 512 megabájt plusz-memóriaigényt írhatunk az újabb operációs rendszer számlájára, de Windows XP alatt is jobban járunk, ha nem próbáljuk meg 1 gigabájt RAM alatt használni az alkalmazást. Processzor tekintetében semmi sem elég, Windows XP alatt 3,4 gigahertzes Pentium 4-gyel és másfél gigabájt memóriával általában nem várakoztatott meg minket a program, elég zökkenőmentesen lehetett vele dolgozni. Ugyanakkor nem minden valós idejűnek titulált szűrő előnézete volt zökkenőmentes, és akkor még csak standard (DVD) felbontásban dolgoztunk. Mindamellett meg kell említenünk, hogy maga a végső leképezés – a film lerenderelése és a DVD összeállítása – gyorsabb lett.

 

A teljes képhez tartozik a rendszerigények tekintetében, hogy a mostanában elterjedő HD- és HDV-kamerák mintegy négyszeres részletességért magasabb számítási teljesítményt követelnek szerkesztéskor. Ezt tovább tetézheti az AVCHD-formátumú kamerák anyagainak szerkesztése, ezek ugyanis nem DV- vagy MPEG–2, hanem MPEG–4 kódolással tárolják a nagy felbontású mozgóképet. A határ tehát ismét a csillagos ég: ma még nem létezik elég erős CPU és videokártya az AVCHD-videók natív szerkesztéséhez, és akkor nem beszéltünk még a Windows Vista alatti használatról.

 

ps11-YahooVideo.jpg

Nagyon egyszerű a netre feltölteni videóinkat, de egyelőre csak a Yahoo szolgáltatásához kapcsolódhatunk a Studióval


 

Aki megvásárolta a Studio 10 Anniversary csomagot, annak feltűnhet, hogy sem az ott ajándékba adott számos extra DVD-sablon és -főcím, sem a két RTFX csomag nem része egyik Studio 11 csomagnak sem. Nem is érdemes tehát váltani az Anniversary Pack-tulajdonosoknak az új Studio 11 alap- vagy Plus változatára, mert hiányozni fognak a használható valós idejű effektusok. Ha már tovább akarunk lépni, sokkal inkább érdemes a Ultimate változatban gondolkodni, ahol a ProDAD effektus- és áttűnésbedolgozója nagyon precíz és profi látványvilágú munkát tesz lehetővé. Természetesen minden óvatos tanácsot megvétóz a szükség – ha szükségünk van az AVCHD-támogatásra, vagy Windows Vista alatt szeretnénk dolgozni, akkor át kell nyergelnünk az új Studióra.

 

 

 

Adatok

  • Komplett, integrált videoszerkesztő és DVD összeállító csomag
  • Szerkesztés idővonal, forgatókönyv és listanézetben
  • Második képsáv rátéthez és színlyukasztáshoz
  • Felújított, szélesvásznú kezelőfelület
  • Professzionális ProDAD VitaScene effektuscsomag
  • StageTools Moving Pictures képúsztató effektus
  • BIAS SoundSoap professzionális hangtisztító eszköz
  • HD-minőségű szerkesztés
  • Kompatibilis az AVCHD-kamerákkal
  • HD DVD albumok készítése DVD-re
  • Zöld drapéria színlyukasztáshoz mellékelve
  • Windows XP SP2 és Windows Vista rendszerekkel kompatibilis
  • Magyar nyelvű szoftver
  • Ár: 25 000 Ft

 

Értékelés

Előny: komplett csomag, egyszerűen kezelhető felület, új, professzionális szűrőcsomagok

Hátrány: megnövekedett hardverigény Windows XP esetében is

Teljesítmény: 88

Szolgáltatás: 93

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.