Hirdetés

Pinnacle Studio 15 Ultimate Collection



|

Durván másfél év után megjelent a Pinnacle Studio új verziója, amely elődjéhez képest néhány új funkcióval gazdagodott, ám nem túl sokkal. A hobbiszerkesztőknek ettől függetlenül még mindig az ajánlható kategóriába esik a szoftver.

Hirdetés

A Pinnacle Studio neve minden bizonnyal ismerősen cseng a hobbi-videoszerkesztők számára. Az egyszerű használhatóságáról, megfizethető áráról ismert program kedvelőit azonban az utóbbi időben egy kicsit elhanyagolta a fejlesztő, az Avid, mivel majd' másfél évet kellett várni ahhoz, hogy a szoftver a 14-es verziószámról eggyel előbbre lépjen. Immáron ez megtörtént, így ennek apropóján kipróbáltuk a szoftver legerősebb kiadását: a Pinnacle Studio Ultimate Collection 15-öt.

 



Mielőtt rátérnénk, hogy pontosan mit is tartalmaz az Ultimate doboza, nézzük, hogy pontosan milyen fejlesztések történtek magában a szoftverben. Két jelentős újítással találkozhatunk: egyrészt javították a feldolgozó alrendszer teljesítményét, így az hatékonyabban képes dolgozni például az AVCHD- és H.264-alapú fájlokkal. Emellett újdonság a program új adatmentő funkciója, amellyel az egyes projekteket – a bennük foglalt állományokkal együtt – egy biztonságos helyre helyezhetjük; akár másik számítógépre, vagy otthoni szerverre, hogy onnan egy rendkívüli hiba után is visszaállíthatók lehessenek a 15-ös verzió megléte esetén. Utóbbi hasznos újdonság, de ezenfelül lényegi változást nem érdemes keresnünk. Persze ez ízlés dolga, viszont mi a HD-s YouTube-feltöltést, a DivX Plus HD, QuickTime HD és AVCHD Lite formátumok támogatását nem neveznénk egetrengető újításoknak.

A doboz tartalma

Ezek alapján a 14-es verzió tulajdonosainak nem kell feltétlenül a boltba rohanniuk, hogy azonnal a legújabb kiadásra frissítsenek. Esetükben nem indokolt a csere, ellenben akik jóval régebbi kiadásokkal rendelkeznek, illetve még csak most gondolkodnak egy videoszerkesztő vásárlásán, azoknak érdemes kétszer is megnézniük – a gyártó által fejlesztett drágább, de okosabb Avid Studio mellett – a legújabb Pinnacle Studiot.

 



Az alkalmazás segítségével ugyanis úgy hozhatunk létre látványos videókat, hogy egyrészt nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, másrészt mivel az Avid megoldása funkcionalitásában elmarad a professzionális szoftverektől, ezért a felületén végzett munkához sem kell komolyabb szerkesztői ismeret. A Pinnacle Studio igazából a hobbivideósoknak termett, s főként azoknak, akik nem restek jó néhány effekttel és hatással színesíteni projektjeiket. Nos, utóbbiak számára az Ultimate kiadás igazi Kánaán, mivel a doboz több mint 2200 effekttel, címmel és átmenettel rendelkezik. Itt van egyrészt a 3D-ködöt, robbanást és esőt tartalmazó Red Giant csomag; a nagyjából 1000 átmenettel és effekttel megspékelt Hollywood FX Volumes 1-3; a 32 DVD-menüt, 91 montázst és 28 címmintát összegyűjtő Creative Pack Vol. 1 és így tovább.

Szép csomag, csak győzzük kipróbálni mindet. (Igaz, ami igaz, nem fognak sok örömöt lelni bennük azok, akik a letisztult megoldásokat kedvelik.) Ha a csomag tartalmában kivetnivalót kell keresnünk, akkor az egyértelműen a magyar dokumentáció hiánya. Habár kapunk valamilyen eligazítást a program használatával kapcsolatban, azt csak angol nyelven olvashatjuk el; ezt nem ártott volna honosítani.

Szerkesztőfelület

A szoftver használatához azonban nem kell sok magyarázat, mivel a kezelése egyszerű, és nem igényel hosszas tanulási folyamatot. Maga a szerkesztőfelület három részre tagolódik: az Import fülre a forrás állományok beolvasásához, az Edit oldalra, ahol a szerkesztést végezhetjük, illetve a Make Movie szakaszra, ahol elmenthetjük az elkészült projekteket. Az importálásnál és exportálásnál nem sorolnánk fel az összes támogatott formátumot, mivel meglehetősen széles azok spektruma, amelyet a szoftver kezelni képes, ráadásul a Pinnacle Studio 15 képes Stop-motion rögzítésre, illetve akár analóg szalagos egységekre is tud menteni.

 

 

A lényegi munkát biztosító szerkesztőfelület pedig a már jól ismert módon három részre tagolódik: idővonalra, állomány- és effektböngészőre, illetve betekintő ablakra. Sajnos előbbinél nem történt érdemi változás, mivel továbbra is 1+1 sávba kell bepakolnunk a videóinkat. Ez nem tesz lehetővé professzionális szerkesztést, de másként nézve a dolgot: mindez egyszerű kezelést biztosít.

Adatok

- Egyszerű szerkesztőfelület
- Több mint 2200 effekt, cím és átmenet
- AVCHD, DivX Plus HD, QuickTime HD, BD Blu-ray stb. formátumok importjának támogatása
- AVCHD, DV, HDV, AVI, DivX, RealVideo 8 stb. formátumok exportjának támogatása
- Archiválási funkciók
- Stop-motion rögzítési mód
- Kézremegés-korrekció szűrő
- Beépített montázssablonok
- SmartMovie gyors videokészítés
- Forgalmazó: Codra Kft.
- Ár: 34 200 forint
- Web: www.pinnaclesys.com

Értékelés

Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 4
Előny: egyszerűen kezelhető szerkesztő, rengeteg effekt és átmenet, kézremegés-korrekció
Hátrány: magyar dokumentáció hiánya, kevés videosáv, csekély számú újdonság

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.