Hirdetés

Pinnacle Studio 16 Ultimate teszt



|

Sok minőségi effektust és 3D támogatást is halmoz az új Pinnacle Studio.

Hirdetés

A jó öreg Pinnacle Studio nemrég az Avidtól a Corelhez vándorolt, és közben jó alaposan megváltozott. A Pinnacle felirat ellenére az előző tulajdonos szoftverének, az Avid Studiónak egy továbbfejlesztett változata szerepel a Studio 16 csomagban, mely sok tekintetben hasonló a régi Pinnacle Studióhoz (egyszerűen át lehet térni rá), de robusztusabb és megbízhatóbb annál, valamint igazi médiamenedzserrel is rendelkezik.

pinnacle studio
pinnacle studio

Az Ultimate csomagot ezen felül jócskán „megpúpozták” minden jóval, ennek jegyében a dobozban találunk egy vákuumcsomagolt zöld leplet is a színlyukasztások készítéséhez. A telepítőlemez – kikapcsolt vírusirtóval – több mint egy órán keresztül töltötte át a digitális javakat a gépre, és még kétórás oktatóvideó is rendelkezésünkre áll egy DVD-n.

Red Giant bőségszaru

Telepítéskor kérhetjük a professzionális minőségű Red Giant Filmmaker's Toolkit effektuscsomag installálását, melyben a Magic Bullet Looks (paraméterezhető képhangulatsablonok),
Magic Bullet Mojo (színhangoló bőrszínfigyeléssel) és Magic Bullet Cosmo (bőrkozmetikai hatások) bedolgozók szerepelnek. A Motion Graphics Toolkit is jár az Ultimate felhasználóinak, ez a Trapcode Particular (az After Effectsben is használt particle engine), Trapcode Shine (fénysugaras trükkök), Warp (árnyék, tükröződések és ragyogás) és Knoll Light Factory (megvilágítási effektusok) elemeket tartalmaz, ezek nagy része már több verzióval ezelőtt is megtalálható volt a Pinnale Studio Ultimate Collection kiadásaiban. Videónkat nagyon könnyen készre polírozhatjuk a programokkal, igazi filmes minőségű hatásokat és konkrét filmekre emlékeztető hangulatot adva a műnek. Emellett öt további bónusztétel is rendelkezésünkre áll, nagyobb részt a Pinnacle saját terméséből. Régi ismerős a Hollywood FX Vol. 1-3 és a Premium Pack Vol 1-2. A Creative Pack Volume 1 képi elemekkel, a Scorefitter Vol. 1-2 aláfestő zenékkel egészíti ki a több mint 2000 effektust. A Title Extreme feliratozóval csűrt-csavart szövegezést alkothatunk kedvünkre.

Pinnacle Studio
Pinnacle Studio

Nem sokat változott a kezelőfelület az Avid Studio előző változatához képest, alapvetően egy soksávos, timeline rendszerű elrendezéssel szembesülünk, melyben vágáskor lehetőségünk van képkocka-pontosságú dupla előnézetre. Legjelentősebb újdonság a 3D-támogatás, ami egy vörös-kék anaglyph (3D papírszemüveg) formájában válik szó szerint kézzelfoghatóvá, ezt ugyanis megtaláljuk a dobozban. Nyilván korlátozott színminőséget ad, szerencsére az Nvidia 3D Vision-támogatással igazi 3D nézetet kaphatunk. Ütős lehetőség, hogy a 2D-3D effektusmotor már sztereoszkopikusan is működik, igen látványos feliratokat, animációkat renderelhetünk, melyek szépen kiugranak a 3D tévé vagy monitor képernyőjéből.

Pinnacle Studio 16 3D timeline
Pinnacle Studio 16 3D timeline

Más kérdés, hogy hiába a GPU-alapú (CUDA) gyorsítás, nem dolgozik sebesebben a program, mint az első Avid Studio, grafikus vezérlőtől függően a gyorsítást érdemes is lehet kikapcsolni. Beolvassa a program a 3D AVCHD felvételeket, ebben és side-by-side Blu-ray formátumban is exportálhatunk 3D videókat, van 2D-3D sztereoszkopikus konverzió is. (Teljes felbontású, 2× full HD Blu-ray export nincs.) Facebook, YouTube és Vimeo oldalakra van videofeltöltési lehetőség (3D-ben is). Érdekes újdonság a felhőintegráció: a Box.com szolgáltatásából 50 GB-ot kapnak ajándékba a regisztráló felhasználók. Ez főleg azok számára érdekes, akik megveszik a Studio 16 iPad-kiadását, az egyszerű felületű programmal alap vágómunkák elvégezhetők, de a mobil projekteket folytathatjuk a PC előtt ülve.

Lehet egyszerűbben és automatikusan is

Szerkesztésben és effektusokban gazdag az eszköztár, a nagyon részletes beállítási lehetőségek mellett kulcspontozás is van szinte mindenhez. Akinek sok lenne ennyi sáv, az könnyebben áttekinthető egységekbe, montázsokba foglalhatja a többsávos videokompozíciókat – a Montage modul hasonlóan működik ahhoz, ahogy azt a Pinnacle Studio előző verzióinak felhasználói megismerhették. Ha ennél is kevesebb munkával akarjuk megúszni, akkor a médiaszervezőből automatikus mozi- és diavetítés-készítés indítható.

Automatikus 3D konverzió és videoszerkesztés a Pinnacle Studio 16-ban.
Automatikus 3D konverzió és videoszerkesztés a Pinnacle Studio 16-ban.

Minőséget, professzionális hatást tekintve élenjáró az új Studio, gyári hangulatú klipeket készíthetünk vele. A plusz effektusok, a józan, 29 000 Ft-os ár és a 3D miatt ezúttal érdemes lehet váltani.

Ha más videoszerkesztő szoftverek is érdekelnek, javasoljuk olvasásra az átfogó otthoni videoszerkesztők tesztjét.

 

Adatok
– korlátlan számú szerkesztősáv
– fejlett integrált médiaszervező
– 3D animációs motor, kulcspontozható effektusok, soksávos Montage témák
– 5.1 és 2.0 csatornás Dolby hangtámogatás
– ajándék zöld drapéria, cián-vörös anaglyph (3D papírszemüveg)
– 3D AVCHD, DVD, Nvidia 3D Vision
– GPU effektusgyorsítás ( Nvidia CUDA)
– Red Giant és Pinnacle/Avid effektuscsomagok, Scorefitter automatikus aláfestőzene-generátor
– Studio Plus (zöld háttér Red Giant effektusok nélkül) mintegy nyolcezer, Studio alapkiadása (Blu-ray, Dolby, kulcspontozás és 3D MVC fájltámogatás nélkül) tizenötezer forinttal olcsóbban
– Forgalmazó: First Computer

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.