Hirdetés

Pinnacle VideoSpin 2.0 - videószerkesztő ingyen!



|

Ingyen adják, kezes – kevés az ilyen videószerkesztő. Most részletesen bemutatjuk egy ilyen program, a Pinnacle VideoSpin 2 használatát. Azért jó, ha nálunk van a pénztárcánk...

Hirdetés

Elsősorban csak az internetre lesz szükségünk az ingyenes program beszerzéséhez, hiszen a mintegy 166 megabájtos telepítő a VideoSpin weboldaláról letölthető (hopp.pcworld.hu/6076). Megtalálható nyomtatott magazinunk júliusi számának lemezmellékletén is, igaz, a weboldal tanúsága szerint magához a telepítéshez is kell a netcsatlakozás.

A telepítés után 15 napos próbaidőre kapjuk meg az MPEG–2/4 és a DivX kodekek használatának jogát, vagyis ha korábbról nem lennének meg, akkor csak bő két hétig készíthetünk ilyen kodekekkel filmet. Ezt követően meg kell vásárolnunk a SpinPack csomagot (ez más Pinnacle termékekhez korábban Advanced Codec Pack néven futott), hogy továbbra is dolgozhassunk ezekkel a formátumokkal. A SpinPackkal pluszban kapjuk a mobiltelefonok és memóriakártyás telefonok formátumtámogatását, azaz használhatunk 3GP videókat, AMR hangot és MOV kiterjesztésű MPEG-4 jeleneteket, valamint készíthetünk iPod, PSP és RealMedia mozikat is. Az összesen 10 eurós árban benne foglaltatik még a Dolby Digital 2.0 hangkezelése is.

videospin-interface.jpg


Ha úgy döntenénk, hogy ez az összeg a szolgáltatott tudáshoz képest sok, akkor is használhatjuk a programot, korlátozásokkal, azaz betölthetjük a rendszerünk által támogatott AVI és WMV videókat, fotókat és továbbra is élhetünk a videós közösségi oldalakra való feltöltés lehetőségével.


A Studio kiskorában


Kezelőfelületét tekintve nehéz lenne tagadni, hogy a VideoSpin „rokonságban áll” a már 12. verzióját taposó Pinnacle Studióval. Kezelésében is hasonló és annak alapfunkcióit kínálja, a már számos programtól megszokott idővonal nézetben.

Maga az idővonal a képernyő alsó felét tölti ki, kép-, alámondás-, felirat-, hang- és zenei sávokkal, ezekkel a legtöbb szerkesztési ötlet simán megvalósítható. A felső részen alaphelyzetben a Szerkesztés fül aktív, itt tallózhatjuk a nyersanyagokat, azaz a képeket, videókat, fotókat, hangokat és zenéket. A bal felső szegmensben az eszköztár oszlopa kapott helyet a videó az átmenetek, felirat, fotó, hang és zenei aláfestés funkciókat jelző ikonokkal – indításkor a videó az aktív. Mellette böngészhetjük a kiválasztott funkcióhoz tartozó tartalmakat. Középen egy szemérmetlen méretű Pinnacle önreklám terpeszkedik, de egyúttal hozzáférést kínál a gyári oktatóvideókhoz is. Emellett a megszokott médialejátszó ablakot találjuk, ahol betekinthetünk az éppen kiválasztott médiaállományba.

mjpeg.jpg

Az ingyenes kodekek közül a mellékelt MJPEG viszonylag jó minőséget ad, aktiválás nélkül is


Vontatás és felfedezés

Szerencsére a VideoSpin kezelőfelülete eléggé intuitív és használatának módja sem szokatlan azok számára, akik láttak már bármilyen hasonló szoftvert. Általános az egérrel vontatás használata, ezzel változtatható meg a klipek sorrendje és időtartama is. A szerkesztőterület fejlécére bökve az adott időpontra ugrik szálkurzor és ezzel párhuzamosan a jobb felső sarokban az előnézeti képernyő, amely a szokványos médialejátszó kezelőfelületet kapta. A kattintással kijelölt elemek a [Delete] billentyűvel távolíthatók el a projektből. Némi próbálgatással bárki elboldogulhat evvel az ingyenes szoftverrel, amely jobb hangkezelést és részletesebb felirat- és címszerkesztési lehetőséget ad, mint a Windowshoz mellékelt Movie Maker.


Alaplépések és feltöltés Youtube-ra

1-mediabrowser.jpg


1. A böngészőablak megjelenését ikonos, részletes és miniatűr nézetek között válthatjuk a szemüveg ikonnal. A program elfogad számos HD-s nyersanyagot is. A függőleges szürke eszköztár megfelelő ikonjaival fotók, hangok és zenék böngészésére válthatunk.


2-drag.jpg


2. A Windowsban szokásos navigációs elemekkel keressük fel a forrásmappát és a kívánt elemet vagy elemeket egérrel, a szokásos módon kijelölve vontassuk őket az idővonalra. Itt egymás mögött közvetlenül kapnak helyet a snittek, hosszuk az idővonal skálájáról leolvasható.


3-resize.jpg


3. A képpel illusztrált jelenetek sorrendjét vontatással változtathatjuk meg. A szélek vontatásával az adott szakasz hosszát (kezdetét és végét) befolyásolhatjuk. Ugyanígy járhatunk el fotókkal, hangokkal és zenékkel is.


4-transitions.jpg


4. Az átmeneteket ugyanúgy vontathatjuk, mint a nyersanyagokat, de mindig két már korábban elhelyezett videó vagy fotó közé kell ejtenünk őket az idővonalon. Az áttűnések időtartama is vontatható, a szerény alapkészlet (és a funkciók) bővítése a Pinnacle Studio 12 megvásárlásával lehetséges.


5-titles.jpg


5. Az előregyártott cím (felirat) klipeket a kép vagy felirat sávra vontatva használhatjuk, hasonlóan egy videojelenethez. A feliratsávok rátétként (overlay) látszanak a videó felett, a videosávon pedig a teljes látványt kitöltik.


6-title-edit.jpg


6. A címobjektumon duplán kattintva részletesen szerkeszthetővé válik nemcsak a felirat szövege, de a stílusa, színe és betűtípusa is. Karakterenként adhatunk más-más jellemzőket, készíthetünk futó és „kúszó” feliratokat is.


7-export.jpg


7. A menüsor alatt a 2 Film készítése lapra váltva menthetjük el munkánkat lejátszható formában. A Fájl módban számos videofájl-típusból és azokon belül különféle minőségből válogathatunk. A Beállítások gomb mögött némi finomhangolás lehetséges, a Fájl létrehozása gombbal pedig elindíthatjuk a filmkészítést.

8-youtube.jpg


8. A Web módban a YouTube- és YahooVideo-feltöltések között többfajta, sajnos nem túl kiváló minőségből választhatunk (a SpinPack megvásárlásával a minőség jelentősen javul). A Létrehozás... gombot lenyomva a szöveges jellemzők megadása után már csak be kell lépnünk YouTube-fiókunkba és kivárnunk a feltöltést.
 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.