Hirdetés

PT Portrait Standard 2.1.3 - klikk kozmetikus ajándékba



|

Az arcképek otthoni retusálása mindennapos igénnyé vált, erre reagálva pedig már elérhető olyan szoftver, amivel hozzáértés nélkül is meglepően profi munkát végezhetünk. A PC World magazin olvasói most ingyen birtokba vehetik a szoftvert.

Hirdetés

Szinte mindenkinél akad elfogadható önarcképek készítésére használható fényképezőgép vagy okostelefon, elsősorban a közösségi hálózatoknak köszönhetően pedig naponta portrék ezrei kerülnek fel az internetre, amelyeken lényegében társadalmi elvárás jól mutatni. Hétköznapi igénnyé vált, hogy mindenféle szakismeret nélkül javítani tudjunk képeink megjelenésén. A retusálás kivitelezése meglehetősen bonyolult művelet, éppen ezért mára már kisebb ipar épült az olyan szoftverek készítése köré, amelyekkel a táskák és a bőrhibák eltüntetéséhez csupán jó ízlésre és pár percnyi türelemre van szükség.

Nem kell ide Photoshop

Komplex felépítése következtében retusáláskor a legnehezebb feladatnak az arc megszépítése bizonyulhat, a Photo Toolbox PT Portrait szoftverével azonban bárki profi benyomást keltő retusálást végezhet. A program rendelkezésünkre bocsátott, 2.1.3-as változatába láthatóan rengeteg munkát fektettek a programozók, melynek meg is lett az eredménye: mindenféle tudás nélkül, csupán csúszkákat húzogatva rendkívül látványos eredmény érhető el. Működése szempontjából a magyar nyelven is használható alkalmazás lényegében egy varázsló, négy fő lépésben lehet vele manipulálni a képeket.

 

 

Az alapanyagul szolgáló fotó betöltése utáni általános színkorrekciót lehet végezni, többek közt színhőmérséklet, -árnyalat, kontraszt, telítettség és élénkség állítható. A második lépésben meg kell adnunk, hogy a fotón szemből vagy oldalról látható-e a modell, majd kattintgatásokkal kijelölni a program által kért részeket, például a szemek és az ajkak külső sarkait, az orr hegyét, az állcsúcsot. Ennek befejeztével a fotón megjelent kijelölők használatával precízen be kell határolni a szemeket és a szembogarakat, a szemöldököt, az arc, orr és száj vonalait. A harmadik lépésben indul maga a retusálás, a megjelent panelen csúszkákat használva az arcbőr, a szemek, a szemek környéke, az orca, a szemöldök, a száj és fogak legkülönfélébb paraméterei állíthatók.

 

Hirdetés

 

Itt lehet eltüntetni a bőrhibákat (pórusok, szarkalábak, ráncok), kifehéríteni a fogakat, színek módosításával hangsúlyozni a szemeket, visszavenni az esetleg túl vadra sikerült púderből. A negyedik lépés a formákra fókuszál: hangolni tudjuk az arc és az orr keskenységét, a szemek méretét, a szemzug helyét, a mosoly „intenzitását”.

Meglepő profizmus

A PT Portrait alkalmazással akár csupán tíz percet eltöltve is döbbenetesen jó eredmény érhető el, egy retusálás terén nem különösebben jártas személy megfelelő minőségű alapanyag esetén valószínűleg meg sem tudja majd állapítani, hogy hozzá nem értő személy dolgozott képünk korrekcióján. Ettől függetlenül a program nem tökéletes, például a bőr simítása itt-ott kissé inkonzisztens lehet, azonban a retusálásba fektetett energiát figyelembe véve ez abszolút megbocsájtható. A friss szoftver két kiadásban érhető el: a PC World olvasóinak készített ingyenes Standard változat – melynek készítésében a magyar szerkesztőség is részt vett – 29,95 dollárba kerül, míg a Studio változatért 39,95 dollárt kér a fejlesztő. Sőt, a PC World online látogatóinak is készültünk egy meglepetéssel, hiszen webes olvasóink is kedvezményes áron vásárolhatják meg a programot.

 

 

A Studió változat egyébként Photoshop-beépülőként is működhet, támogatja a csúszkák beállításainak elmentését, kezeli a 16 bites képeket, továbbá exportáláskor színprofilokat tud rendelni a fotókhoz. A júliusi lemezmellékletünkön található szoftver telepítéséhez egyébiránt nem szükséges licenckulcs megadása, valamint plusz aktivációs kör, a speciális kiadás automatikusan települ, és korlátlan ideig használható (egyedüli megkötés, hogy újabb verzióra nem frissíthető).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.