Hirdetés

Raspberry Pi nyílt forráskódú video driverrel



|

Nyílt forráskódú lett a Pi Broadcom video meghajtóprogramja.

Hirdetés

Nemrég adhattunk hírt arról, hogy a Raspberry Pi már 512 MB RAM-mal kapható, ami sokat lendít az összetettebb alkalmazások és a hardverhez fejlesztett asztali Linux futásán. Ennél is jelentősebb hír azonban, hogy a Pi-be integrált Broadcom videovezérlő meghajtóprogramjai nyílt forráskódúak lettek. Ez azt jelenti, hogy a teljes forráskód elérhető a GitHub repository-ból.

 

 

Miért olyan nagy dolog ez? Akik már próbálgattak asztali Linuxot, azok tudják, hogy mennyi probléma adódhat a videobeállításokkal. Ennek oka alapvetően az, hogy ugyan a Linux maga nyílt forráskódú, de a meghajtóprogramok nem mindig, a video driverek legalábbis általában nem. A fejlesztők használhatják a meghajtóprogramokat, de a forráskód nincs a birtokukban.

 

A Broadcom az első beszállító a beágyazott ARM alapú Linux rendszerek terén, aki átadja meghajtóprogramjai teljes forráskódját a fejlesztőközösségnek. Ezáltal az eddig is a Pi-re építő fejlesztők portolhatják a függvénykönyvtárakat és igénybe vehetik a hardveres gyorsítási funkciókat (magukban is, nem csak képi megjeleníéshez és lejátszáshot, hanem akár más számításokhoz).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.