Hirdetés

ReactOS: így klónozzák a Windows XP-t



|

Nem egy átmaszkírozott Linux-disztribúcióról van szó, hanem egy nulláról írt operációs rendszerről.

Hirdetés

A Windows XP jövő tavasszal esedékes halálát, továbbá a Windows 8 nem kifejezetten osztatlan sikerét kihasználva az utóbbi hónapokban a szokásosnál talán egy kicsit több szó esett a különféle Windowst mímelő felülettel ellátott Linux-disztribúciókról, ám az ínyenceknek ezek mellett figyelmükbe ajánlanánk a nyílt forráskódú, ReactOS névre hallgató rendszert is.


A SourceForge projektkezelő oldalon június legérdekesebb termékének választott rendszer egy teljesen egyedi fejlesztésű Windows NT-klón, a még 1998-ban indult gigászi vállalkozás célja jelenleg egy binárisan kompatibilis Windows XP / Server 2003 alternatíva készítése. A fejlesztői gárda nulláról kezdte annak idején a munkát, a Linuxhoz csupán annyi köze van a szoftverüknek, hogy a programozók felhasználtak benne néhány nyílt forráskódú komponenst, többek közt a közismert Wine Windows-emulátorból is hasznosítottak ezt-azt.


Ezen túl az elhivatott kóderek elsősorban a Windows dokumentációjára hagyatkozva elkezdték implementálni annak programozási felületeit (API-jait), 15 év alatt pedig eljutottak arra a szintre, hogy bizonyos hardveres konfigurációkon egész jól fut a szerelemgyerekük. Ha sikerülne befejezniük a munkát, akkor a ReactOS elméletileg nem csak a Windows XP-n futtatható alkalmazásokkal, de a Microsoft kérdéses rendszerére készített meghajtóprogramokkal is kompatibilis lenne.


Nagyjából 15 évnyi fejlesztés után a ReactOS továbbra is alfa fázisban van: már számos alkalmazás és illesztőprogram fut rajta, ám sejthető módon meglehetősen instabil és megbízhatatlan, így mindennapi használatra egyáltalán nem alkalmas. Szerencsére a projekt weboldaláról virtuális merevlemezben is letölthető az OS éppen aktuális buildje, így a gyors kipróbálásához csak egy VirtualBox vagy VMware virtualizációs programot kell telepíteni.


A virtuális gép beüzemelése után a rendkívül alacsony erőforrásigényű OS másodpercek alatt betöltődik, a felhasználót pedig egy Windows XP-re szinte megszólalásig hasonlító Asztal fogadja. Első pillantásra a két rendszer közt alig akad markáns különbség: a ReactOS-ben mások az ikonok, két darab Asztal (avagy munkaterület) található benne, továbbá a Start menü nagyjából a „valódi” Windowsból ismert klasszikusnak felel meg, bár az elrendezése némileg eltér, viszont legalább a különféle almenüi egyetlen kattintással lebegő eszköztárrá alakíthatóak az Asztalon.


A fejlesztők felépítésre és funkcionalitásra meglehetősen hűen lemásolták a Windows XP legtöbb párbeszédablakát, ám a fájlkezelő feltűnően más felépítésű, bár ez nem panasz. Az általunk kipróbált verzióban (0.3.15) meglehetősen kevés előtelepített program akadt, ráadásul a meglévők is felettébb egyszerűnek bizonyultak, ám a fejlesztők prioritását továbbra is a motorháztető alatti munkálatok képezik, így ez teljesen érthető.


Viszont ami nagy újdonság az XP-hez képest, hogy a Linuxokhoz hasonlóan a ReactOS tartalmaz egy csomagkezelőt, amelyből számos vele nagyjából kompatibilis alkalmazás telepíthető, többek közt innen lehet beszerezni a Firefoxot is, alapértelmezetten nincs webböngésző az operációs rendszerben.


Összegzésként elmondható, hogy a ReactOS egyelőre nem opció a komoly operációs rendszert keresők számára, hiszen a lenyűgöző mennyiségű belefektetett munka ellenére továbbra is rengeteg a windowsos programok és illesztők futtatásához szükséges implementáció hiányzik belőle. Ettől függetlenül persze érdemes figyelemmel kísérni a fejleményeket, már csak azért is, mert kevés ennyire elborult projekt akad.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.