Hirdetés

Reakciós operációs: ReactOS



|

Szabadforrású operációs rendszerekről hallva első sorban valamilyen Unix-szerű dologra, leggyakrabban a Linuxra szoktunk gondolni. Pedig van egy Windows-klón is, ReactOS néven.

Hirdetés



A ReactOS még messze van kitűzött céljai elérésétől, de már vannak jól látható eredményei; a napokban adták közre a bétaállapoton túllépett, első bevezetés előtti (RC1) változatát. Igazából még csak az első cél közelébe került a projekt, azaz egyre több Windowsra írt alkalmazás van, ami -- igaz több-kevesebb döccenővel -- már fut ReactOS-en.

A Windows XP-szerű felhasználói felületből eddig nem sok minden valósult meg, ami van, az inkább a Windows 95-re hasonlít, mi több, helyenként Windows 3.1 utánérzése van a dolognak.

A ReactOS projekt Achilles-sarka az eszközmeghajtók hiánya. Az aktuális ReactOS sajnos ma még nagyon kevés hardveren (alaplapon, chipseten) képes futni, leginkább virtuális gépekre telepítve érdemes kipróbálni. Ha a gépünk megfelel az igen csak rövid kompatibilitási listában foglaltaknak, megpróbálhatjuk a rendszert egy szabad partícióra telepíteni. Az óvatosabbaknak a VMware Player alatti virtuális gép letöltését és indítását, míg a csak érdeklődőknek a CD-ről futó „live” változat kipróbálását javasoljuk.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.