Hirdetés

Rókaszelidítés 2. rész



|

Folytatjuk korábbi cikkünket és újabb hasznos Firefox tippeket mutatunk be, amelyek elsősorban a böngésző rejtett beállításaival foglalkoznak.

Hirdetés

Firefox tippekkel foglalkozó korábbi cikkünk folytatása.

 

8. Saját lokális keresők létrehozása

 

Még a keresősávra sem lesz szükségünk, ha valamit fel szeretnénk kutatni, feltéve ha létrehozzunk saját kulcsszavas kereséseinket. Ezek gyakorlatilag speciális könyvjelzők, amelyek segítségével bármely keresőmotor elérhető a címsor használatával is.

Először is menjünk egy olyan honlapra, amely saját keresési lehetőséget kínál, mint például a www.pcworld.hu. Az oldal keresőmezőjében nyomjuk meg a jobb gombot egerünkön, és válasszuk ki a Kulcsszó hozzáadása a kereséshez... pontot. Adjunk nevet a keresésnek, valamint egy könnyen megjegyezhető kulcsszót, mint például azt, hogy „pcw". Válasszunk ki egy ritkán használt mappát, és rejtsük el benne új könyvjelzőnket.

 

 

ff11_web.png

 

 

A helyi kereső használata igen egyszerű: csak írjuk be a címsorba, hogy „pcw alaplap", ennek hatására a www.pcworld.hu oldalon keresünk rá az összes „alaplap"-ot tartalmazó cikkre úgy, mintha az oldalon lévő keresősávot használtuk volna.

 

 

9. Keresés még egyszerűbben

 

Általában nem elég, ha felleljük a megfelelő honlapot, sokszor azon belül is meg kell találnunk a megfelelő szót vagy kifejezést. A Firefox egyik hasznos trükkjével még jobban leegyszerűsíthetjük az oldalon belüli kereséseket. Válasszuk ki az Eszközök->Beállítások... menüt, majd a Haladó pont alatt az Általános fület. Itt pipáljuk ki a Szöveg keresése a keresett szó beírásának elkezdésétől pontot. Ennek hatására nem kell előhoznunk a keresősávot a CTRL+F kombinációval, vagy a / gombbal, elég, ha elkezdjük begépelni a keresett szót vagy kifejezést.

 

 

ff12_web.png

 

10. A személyes adatok eltávolítása

 

 

Firefox folyamatosan eltárolja, hogy milyen oldalakat nézegetünk, egyrészt azért, hogy tudjunk gyorsan visszafelé lépkedni közöttük, másrészt azért, hogy később könnyebben előhívhassuk őket. Ennek természetesen az a hátránya, hogy a gép előtt ülő felhasználók könnyedén kideríthetik, milyen oldalakat látogattunk meg korábban.

A böngésző biztonsági beállításai lehetővé teszik, hogy személyre szabjuk, mennyire szeretnénk védeni ezeket a személyes információkat. Ezek megváltoztatásához látogassunk el az Eszközök -> Beállítások... menübe, azon belül pedig az Adatvédelem pontba. Ez az ablak három részre van osztva, ezek felülről lefelé az Előzmények, a Sütik és a Személyes adatok.

Előzmények: jó ötlet rövidebbre állítani azt az intervallumot, amíg a Firefox megjegyzi a meglátogatott oldalakat - ez alapesetben kilenc nap. Ha nem akarjuk, hogy a böngésző eltárolja a meglátogatott oldalakat, akkor szedjük ki a pipát a Az elmúlt X napban meglátogatott weboldalak megjegyzése elől. Emellett arról is lebeszélhetjük a programot, hogy megjegyezze az űrlapokba és a keresési mezőkbe beírt dolgokat, valamint a korábban letöltött állományokat.

 

 

ff13_web.png

 

 

Személyes adatok: rendszeres takarításukhoz tegyünk pipát a Személyes adatok törlése a Firefox bezárásakor négyzetbe, majd a Beállítások... gombbal lépjünk tovább a finomhangoláshoz. Itt egyesével kipipálhatjuk, hogy milyen adatokat szeretnénk kitörölni a Firefoxból való kilépéskor. Ha a Böngészés előzményei és a Sütik elé pipát rakunk, akkor felülírjuk az előző ablakban végzett változtatásokat. A Gyorsítótár kiürítése valamelyest lelassítja az oldalak letöltését, de egy gyors internetkapcsolattal ezt valószínűleg észre sem vesszük. A Jelszókezelő törlése teljesen értelmetlen, hiszen ha biztonságra törekszünk, akkor úgysem jegyeztetjük meg jelszavainkat a programmal (illetve igen, de erről egy kicsit később). Az ablak bezárása után szedjük ki a pipát a Jóváhagyás kérése a személyes adatok törlése előtt mezőből, ennek hatására nem jelenik meg az idegesítő felugró ablak minden kilépéskor.

 

 

ff14.png

 

 

11. Szelektív törlés az előzményekben

 

A Firefox lehetővé teszi, hogy szelektív módon töröljük a korábban meglátogatott oldalakat az előzményekből és a címsor legördülő menüjéből egyaránt. A címsorból igen egyszerűen törölhetünk egy korábban meglátogatott oldalt: álljunk rá az eltávolítani kívánt elemre az egérrel, és nyomjuk meg a gombot.

 

 

ff15.png

 

 

A böngészési előzmények megtekintéséhez használjuk a + kombinációt; ennek hatására az oldalsávon megjelennek a korábban felkeresett oldalak. Itt egyszerűen álljunk rá a törölni kívánt elemre, nyomjuk meg a jobb gombot, és a felugró menüből válasszuk a Törlés pontot.

 

 

12. Biztonságos jelszókezelés

 

Nagyon jót tesz biztonságunknak, ha minden lehetséges helyen más és más jelszavakat használunk - de ezeket nehéz mind fejben tartani. Sajnos, mint már említettük, a Firefox jelszókezelője nem túlságosan biztonságos, kivéve ha használjuk a Mesterjelszó lehetőséget. Ehhez látogassunk el az Eszközök -> Beállítások... menübe, azon belül pedig a Biztonság pont alá.

Pipáljuk ki a Webhelyjelszavak mentése és a Mesterjelszó használata pontot. A felugró ablakban adjunk meg egy olyan jelszót, amelyet senki más nem tud rajtunk kívül. Miután megadtuk a Mesterjelszót, és ezután bármilyen oldalon jelszót írunk be, nyugodtan megjegyeztethetjük a programmal. Amikor legközelebb ellátogatunk az adott oldalra, a Firefox automatikusan beírja a jelszót helyettünk - amennyiben megadjuk a mesterjelszót.

 

 

ff16.png

 

 

13. A Firefox optimalizálása széles sávra

 

Akár hisszük, akár nem, a Firefox hálózati beállításai alaphelyzetben a modemes internetsebességre vannak „belőve". Egy kis bütyköléssel azonban jobb teljesítményt csiholhatunk ki belőle, ha széles sávú internetkapcsolattal rendelkezünk.

Mielőtt bármit is tennénk, a hatos pontnak megfelelően mentsük el a Firefox about:config adatbázisának beállításait. Miután ez megtörtént, hívjuk is elő az about:config oldalt, és a felső, Szűrő mezőbe írjuk be azt, hogy network.http, majd végezzük el az alábbi módosításokat.

Kattintsunk duplán a network.http.pipelining sorra, ennek hatására annak logikai értéke false-ról true-ra változik. Ezután kattintsunk duplán a network.http.pipelining.maxrequests sorra, a felugró mezőben adjuk meg a 15-ös új értéket az alapértelmezett 4 helyett. Kattintsunk duplán a network.http.proxy.pipelining sorra, és állítsuk azt is true értékre.

 

 

ff17_web.png

 

 

Kattintsunk az oldal egy semleges területén a jobb gombbal, válasszuk ki a menüből az Új -> Egész pontot. A felbukkanó ablakba írjuk be azt, hogy nglayout.initialpaint.delay, és nyomjuk meg az Entert. A következő lépésben e beállítás értékének adjunk meg 0-t (nulla), és ismét nyomjuk meg az Entert.

 

 

ff18.png

 

 

+1. Költözés egy új gépre

 

Furcsa, de a Firefox nem kínál egyszerű módot beállításainak egyszerű átmentésére egy új számítógépre. Némi bűvészkedéssel azonban ez is megoldható, és minden beállításunkat, valamint könyvjelzőnket fájdalommentesen átköltöztethetjük az új masinára. A régi gépen zárjuk be a Firefoxot, és a Start -> Futtatás... ablakba írjuk be azt, hogy %appdata%mozilla. A megjelenő Intéző-ablak tartalmazni fog egy Firefox nevű mappát, ezt kell elmentenünk egy olyan helyre, amely az új gépen is hozzáférhető.

 

 

ff19.png

 

 

Telepítsük az új masinára a böngészőt, indítsuk el, majd lépjünk is ki belőle. Indítsuk el újra, zárjuk be a felugró Importálás varázsló ablakot, azután ismét lépjünk ki a Firefoxból. A Start->Futtatás... ablakba írjuk be megint, hogy %appdata%mozilla, töröljük, vagy nevezzük át a Firefox-mappát valamire, és másoljuk ide korábban elmentett Firefox-mappánkat. Ezután minden beállításunk és könyvjelzőnk a helyére kerül, ott folytathatjuk a munkát, ahol korábban abbahagytuk.

 

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.