Hirdetés

Rokonok – a Windows Vista és az Office 2007 kapcsolatai



|

Mindkét fő Microsoft termék kívül-belül megújult, érdemes megnézni, hogyan illeszkednek egymáshoz.

Hirdetés

Vajon kihasználják egymás újításait, vagy – mint eddig legtöbbször – az Office csak részben ismeri a Windows képességeit?

 

Dinamikus megnyitás

Új funkcióval bővült a Vista Intézője, a betekintőablakkal. Ez a panel képes belenézni egy állományba, és megjeleníteni annak tartalmát, legyen szó képről, filmről, hangról vagy dokumentumról. A Microsoft Office 2007 telepítése után a Word-dokumentumokba, Excel-munkalapokba, PowerPoint-prezentációkba és a többi létrehozott fájlba is betekinthetünk, akár egy olvasóablakban. Régebben első ránézésre sejtésünk sem volt, mi lehet egy dokumentumban, ezért az Office alkalmazásai mentéskor felkínálják az előkép hozzáadását, amit akkor használhatunk ki igazán, ha a Vistában a Nézetet a legnagyobb ikonokra állítjuk. Elsősorban az Office 2007 alapértelmezett állománytípusainál (DOC, DOCX, XLS, XLSX) van lehetőség az előnézet hozzáadására, RTF formátum esetében ez nem megengedett.

 

betekint.jpg

Az Intéző Betekintő ablaktáblájával Excel-fájlokban is tudunk olvasni


A betekintőablak másik előnye, hogy onnan bármilyen szöveget vágólapra másolhatunk, és még csak meg sem kell nyitni ehhez az alkalmazást! Excel-táblázatok esetében úgy jelölhetjük ki a cellákat, vagy váltogathatunk a munkalapok között, mintha csak a táblázatkezelőben dolgoznánk.

 

Hasonló funkciók

Az Office 2007 felülete is követi a Vistáét: eltűntek a menük, helyettük az eszköztárak (újabb néven szalagok) vették át a helyet, ahol minden lényeges lehetőséget megtalálhatunk az adott feladattal kapcsolatban. Ha összehasonlítjuk az Internet Explorer 7-et, a Windows Media Player 11-et, valamint a megújult Windows Intézőt, akkor az Office-alkalmazások külseje már meg sem lep bennünket, sőt: nagyon könnyű lesz hozzászokni az újdonságokhoz. Minden sallangtól mentes, végre csak a feladatra koncentrálhatunk. Az Office megnyitás ablakaiban is használhatjuk a Vista indexelt keresőjét, tehát nem kell az adott mappában állnunk egy dokumentum megnyitásához. Elég beírni a keresőbe, és máris betölti a találatot.

 

kereso.jpg

Megnyitáshoz használhatjuk az indexelt keresőt is


Az Internet Explorer hírcsatorna-böngészője nemcsak az Oldalsáv kisalkalmazásával tud együttműködni, hanem az Outlook olvasójával is. Külön csoportot kapott RSS-hírcsatornák néven a Személyes mappákon belül.

 

 

rss.jpg

Az Outlookban is megnézhetjük a legfrissebb híreket

 

A Vista egyik funkciója az újraindítás-kezelő, amely az alkalmazás lefagyása után visszaállítja a hiba előtti állapotot, amennyiben az adott program képes kihasználni ezt a szolgáltatást. Természetesen az Office 2007 alkalmas erre, tehát ha bármilyen okból összeomlana szövegszerkesztőnk, dokumentumunk a bezárás előtti állapotban áll vissza a következő megnyitáskor. Hasonló funkció már a korábbi Office-verziókban is volt, de most első ízben az operációs rendszer szintjén történik a visszaállítás.

 

A csomag összes alkalmazása képes az IP v6-os protokoll és a hivatkozásokban a nemzetközi, „ékezetes” doménnevek kezelésére. Az Outlook névjegyalbuma beépül a Windows faxoló és lapolvasó alkalmazásba, és a naptár a Windows Adatfigyelőbe is be lesz regisztrálva.

 

Együttesen az Office 2007 és a Vista jobban kiaknázzák egymás alkalmazásait, szolgáltatásait. Ha mindkettőt telepítjük, jobban és hatékonyabban végezhetjük el munkánkat, gyorsabban befejezhetjük az adott feladatot.

 


 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.