Hirdetés

Samsung ATIV Smart PC Pro - csempés erőbajnok



|

Ultrabook és táblagép nem kevés Windows 8 élménnyel fűszerezve. Csempés hibrid egy asztali PC erejével.

Hirdetés

Vegyes érzések kavarognak bennünk a Samsung Windows 8-as hibridével kapcsolatban. Kétség sem fér hozzá, hogy egy erőteljes konfigurációval van dolgunk, amelynek teljesítményét, Core i5-ös processzorát néhány asztali konfiguráció is megirigyelhetné, ettől függetlenül mégsem gondoljuk úgy, hogy fel tudná venni a nagyobb behemótokkal a versenyt. Persze van egy olyan tényező, ami az ATIV oldalára billenti a mérleg nyelvét: a hordozhatóság. A Samsung eszköze ugyanis használható noteszgépként, kvázi ultrabooként, míg képernyőjét lecsatolva egy 11,6 hüvelykes kijelzővel rendelkező táblát kapunk.

 



Mivel nem egy Windows RT-s hanem egy 8-as modellről van szó, ezért rendelkezésünkre áll az operációs rendszer teljes pompájával, Asztallal, hagyományos programokkal, sőt a Windows 8.1 még a Start gombot is visszahozza. Ahhoz nem is fér kétség, hogy az eszközzel könnyedén kiválthatunk egy kisebb noteszgépet, és még egy táblagépre is szert tehetünk. A kérdés már csak az, hogy a Samsung ATIV Smart PC Pro XE700T1C megér-e 350 ezer forintot?

Külső



Ha az anyaghasználatot nézzük, akkor egyértelmű a válaszunk. Nem. A nemrég általunk tesztelt 230 ezres HP Envy x2 precízen kivitelezett fémháza inkább kelt prémium hatást, mint az ATIV Smart PC Pro műanyag, néhol magnézium ötvözetet megbolondított burkolata.

 

 

A felcsatolható billentyűzetre is inkább tisztes iparos munkának bélyegezhető, mint egy prémium terméknek. Ennek megfelelően nincs benne háttérvilágítás, plusz akkumulátor, kevés plusz csatlakozót – mindössze egy hálózati csatlakozót, valamint két USB 2.0 kaput – helyeztek el rajta - és mint fentebb említettük - az anyagválasztás lehetne jobb. Ettől függetlenül egy jól használható klaviatúrával van dolgunk: a billentyűk süllyesztettek, kapunk magyar billentyűzet-kiosztást, és a támaszték is kellően hosszúkás ahhoz, hogy órákig tudjunk gépelni rajta.

A megoldás dokkolóként is jól funkciónál, hiszen míg más Windows 8-as hibrideknél az összekapcsolás nem mindig problémamentes, az ATIV Smart PC Pro a legtöbb esetben első összeillesztésnél felismerte és kezelte a külső billentyűzetét. Ráadásul a súlyelosztás is jónak mondható, hiszen míg a fő komponenseket rejtő táblagép körülbelül 0,9 kilogramm, a dokkoló 0,7 kilogrammjával nagyjából egyensúlyban van.

 

 

A helyzet még jobb lenne, ha egy plusz akkumulátort elhelyeztek volna benne, de erre valamiért nem került sor. Ettől függetlenül a termék nem „fej nehéz”, mint sok Windows 8-as hibrid, csak a térdünk szélére rakva instabil egy kissé, plusz támasznak így nem éreztük szükségét. Ráadásul erős szorítást ad, mivel nem pottyant ki a kijelző akkor, amikor a hibridet huzamosabb ideig lógattuk a dokkolójánál fogva. Ment a pont kedves Samsung mérnökök!

Kijelző és akkumulátor



Kétségtelenül az egyik legérdekesebb pontja az eszköznek a 11,6 hüvelykes LED FHD érintőkijelző, mely 1920×1080-as felbontással kényezteti szemünket. Képe alacsony betekintési szögekből is jól látható, amennyiben megfelelőek a fényviszonyok. Sajnos a Gorilla Glass képernyő tükröződését nem tudja ellensúlyozni a fényerő, így szabadtérben, netán egy világosabb szobában ülve csak szemből látható jól kivehetően, hogy éppen mi történik a képernyőn. Sőt, az sem állíthatjuk, hogy a kijelző kellően színhű lenne, ráfér a kalibrálás.

 



A csatlakozók tekintetében a kötelezőt hozza a Samsung hibridje. A tápcsatlakozó mellett helyett kapott rajta egy HDMI és USB 3.0 kapu, hangerő-szabályozó, tájolás-blokkoló gomb, jack bemenet, microSD és SIM rejtek, valamint egy kihúzható stylus toll. Utóbbi tapasztaltunk szerint meglehetősen pontos, apró késéssel érzékeli a mozdulatokat, vagyis akár rajzoláshoz is remekül használható. A SIM csatlakozót mi egy remek plusznak tartjuk, hiszen így egy mobilnetes kártyával útközben is megnézhetjük a levelezésünket, szörfölhetünk a világhálón, a HDMI csatlakozót azonban kevésnek tartjuk, legalább a dokkolón helyet kaphatott volna egy DVI kimenet, mivel sok irodában régebbi monitorokat használnak.

 



Habár a készüléket energiatakarékos komponensekből állították jobbára össze – egyedül talán a Core i5 processzor a kivétel, ami helyett egy Atom CPU energiahatékonyabb lett volna, igaz gyengébb is – a beépített 4 cellás akkumulátor csak korlátozott ideig tudja táplálni a gépet. Mindez körülbelül 6 órát jelent, ha főként munkára használjuk a táblát (dokkal 4,5 órát), míg filmnézésnél, játéknál körülbelül 4 órás üzemidővel érdemes számolnunk.

Hardver



Elérkeztünk a termék legerősebb pontjához, hiszen míg sok Windows 8-as hibrid az energiatakarékos, ámde korlátozott teljesítményű Atom processzorokat alkalmazza, az ATIV pró kiadásába Intel Core i5-3317U processzor került, amit sok noteszgép megirigyelhet. A Haswell e téren változást hozhat, így talán érdemes megvárni a hibridek új generációját, amely jó teljesítmény és energiahatékonyság ígéretét hordozza magában. A beépített Core i5 két maggal négy szálon tud feldolgozni, 1,7 GHz-es órajel mellett. RAM-ból 4 gigabájtnyi DDR3 fért a táblagépbe, míg a belső tárhely szerepét egy 128 GB-os SSD tölti be. A gép gyenge pontja az integrált Intel HD Graphics 4000 videokártyája, ami nem alkalmas arra, hogy erőforrásigényes PC-s játékokat futtassunk a hibriden.

 



Mindez mire elég? A 3DMark06 mérésén a Samsung ATIV Smart PC Pro XE700T1C a gyengécske GPU-ja miatt 3,709 pontot ért el, ami nagyjából megegyezik a HD Graphics 4000-es mezőny eredményével, de elmarad azon noteszgépektől, amelyek nem integrált videokártyával dolgoznak. A 3DMark 11 akadályait pedig 567 ponttal vette az eszköz, ami ugyan elmarad a kategória átlagától, de jobb például a Microsoft Surface (424 pont) és az Acer Iconia W700 (412 pont) eredményénél. A processzor és a memória teljesítményét is mérő Geekbench ellenben már jobb eredményeket hozott az ATIV számára, ahol a 2511 átlagos pontszámot 5572 ponttal felülmúlta a hibrid, igaz a Microsoft (5858) és az Acer (5868) hasonszőrű eszköze itt jobb eredményre volt képes. Mindemellett a Cinebench 11.5 (2,4) és a PCMark 7 (4,471) mérésén is átlagosnak mondható eredmények jöttek ki.

Kamera



A gép 5 megapixeles hátlapi és 2 megapixeles előlapi kamerájától finoman szólva sem ájultunk el. Az eredmények lentebb láthatók. Ha mozgóképet rögzítettünk, akkor is csupán zavaros, pixeles felvételeket kaptunk. Persze nem várható el egy táblagéptől, hogy fényképezőgépeket megszégyenítő fotókat készítsen, ám több mint 300 ezer forintért ennél jobbat vártunk.

 

 
 



Összegzés



Az kétségtelen, hogy az XT700 ára igen magas, de cserébe jó teljesítményű, táblagépként és hagyományos notebookként is használható gépet kapunk. A mellékelt stylus ráadásul akár grafikai munkálatokra is alkalmas, a SIM foglalat és a jól használható dokkolója miatt úgy érezzük, hogy jár neki a felszereltség díjunk.

 

 

Azt ellenben nem mondanánk, hogy tetszett a termék, valamint hogy bárkinek nyugodt szívvel ajánlanánk. A Samsung eszközét ugyanis véleményünk szerint az üzleti felhasználóknak lehet érdekes, akik ki tudják használni a beépített TCM chipet, és akik egy eszközzel akarják kiváltani a noteszgépüket és a táblagépüket. E tekintetben jó választás lehet a hibrid, főként Windowsos céges környezetben.

Adatok



Intel Core i5-3317U 1,7GHz CPU
4 GB DDR3 1600 MHz
Intel HD Graphics 4000 integárlt GPU
11,6” LED FHD érintőkijelző
128 GB mSATA SSD
Windows 8 Pro
3G modem
NFC, BT4.0, WiFi
billentyűzetes dokkoló
49WHr akkumulátor
0,888 kg súly
304×189,4× 11.9 mm méretek
2 év garancia

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.