Hirdetés

Secunia Personal Software Inspector



|

E program figyeli a gépünkre telepített szoftverekhez elérhető fontos biztonsági frissítéseket és letölti a legújabbakat.

Hirdetés

Nem teljesen egyedi a Secunia szoftvere: létezik hasonló alkalmazás, amely például a gép hardverelemeit figyeli, és segítségével naprakészen tarthatjuk meghajtóprogramjainkat – esetünkben azonban szoftvereink kerülnek górcső alá. A nevesebb gyártók termékei természetesen már jó ideje kínálnak automatikus frissítési funkciót, ám ez egyrészt még nem mindennapos, másrészt ezek csak akkor figyelmeztetnek, ha elindítjuk a szoftvert. Ez a metódus azért zavaró, mert többnyire azonnal szeretnénk használatba venni a kérdéses szoftvert, viszont – tartva a biztonsági résekből adódó esetleges kellemetlenségektől – inkább kivárjuk azt a több percig is eltartó folyamatot, amíg a szoftver letölti, majd telepíti a frissítéseket.

 

secunia.jpg

 

Mindig frissen tart

A Secunia szoftverével egy csapásra kiküszöbölhetők az imént említett kellemetlenségek. Az alkalmazás listát készít a telepített szoftverekről, és egy központi adatbázist figyelve értesít az újonnan elérhető frissítésekről. A folyamatosan megújuló adatbázis már jelenleg is több mint 4000 szoftver adatait tartalmazza, és szüntelenül bővül.

 

 

secunia3.jpg
Az újonnan listába vett szoftverek és az elérhető frissítések a Tálcán és a program listáján egyaránt megjelennek

 

Mi sem egyszerűbb a program használatánál: csak telepítjük, és hagyjuk futni, hadd tegye a dolgát a háttérben. A telepítést követően listát készít a gépen levő szoftverekről. Ez a művelet akár 10 percet is igénybe vehet, ám a további indulások alkalmával erre természetesen már nem lesz szükség. A lista elkészültével azonnal jelzi, mely szoftverek avultak el, és ajánlott őket frissíteni. Elindulás után beül a Tálcára, és csendben figyel, csak akkor szól, ha frissítést talál. Gépigénye és az általa generált adatforgalom minimális, akár modemes kapcsolat mellett is használható.

 

secunia4.jpg

Pontos leírást is kaphatunk, hogy az aktuális frissítés mit takar, miért szükséges letölteni


Két gombot láthatunk a frissíthető szoftverek listájának elemei mellett: az egyik egy közvetlenül a frissítésre mutató link, míg a másik a frissítés mibenlétéről tájékoztat dióhéjban. A legtöbb esetben mindkét opció elérhető, ám előfordul, hogy leírás híján csak a linket kapjuk meg.

 

Semmi sem tökéletes…

Tapasztalataink szerint a szoftver többé-kevésbé jól működik, ám apróbb problémák azért még akadnak. Több szoftver esetén, elsősorban a böngészőprogramokhoz tartozó kiegészítőknél figyeltük meg azt a jelenséget, hogy egyik-másik csomag többször is szerepel a listán. Némelyikre az a magyarázat, hogy minden böngésző esetén külön-külön kell telepíteni őket. Más, több verzióval is lemaradt szoftverek frissítésénél tapasztaltuk azt, hogy hiába tettük föl az aktuális változatot, a Secunia alkalmazása a szoftver régebbi, általunk már nem telepített közbenső verzióit sem hagyta figyelmen kívül, és továbbra is kérte azok telepítését. Természetesen megpróbáltuk mindegyiket külön-külön is telepíteni, ám nem mindig sikerült kiküszöbölni a problémát. Mindenesetre ezt nem róttuk fel komoly hibának, tekintve, hogy még nem végleges verzióról van szó, és reméljük, hogy a végleges kiadás beváltja a hozzá fűzött reményeket.

 

Fontos megjegyezni, hogy a szoftver nem jelzi mindig az összes elérhető frissítést, hanem elsősorban a biztonsági kockázatot magukban hordozó csomagokra koncentrál, így esetenként bizonyos verzióváltásokra nem figyelmeztet.

 

Adatok

  • Folyamatosan figyeli a gépre telepített szoftvereket, és figyelmeztet az elérhető frissítésekre
  • Elsősorban a biztonsági frissítéseket követi nyomon
  • Adatbázisa jelenleg több mint 4000 szoftvert tartalmaz
  • Csekély erőforrásigény
  • Egyszerű használat
  • Vista alatt is használható
  • Magánhasználatra ingyenes

 

Értékelés

Előny: hasznos segédalkalmazás, kis erőforrásigény

Hátrány: kiforratlan, akadnak még bosszantó hibák

Teljesítmény: 76

Szolgáltatás: 83

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.