Hirdetés

Sérti a Linux kernel licencét az Ubuntu 16.04 LTS?



|

A ZFS fájlrendszer gyári támogatása jelenti a jogi problémát.

Hirdetés

A néhány napja elérhetővé vált Ubuntu 16.04 LTS operációs rendszer egyik nagy érdekességét a ZFS fájlrendszer gyári támogatása jelenti, ez eddig egyetlen Linux-disztribúcióban sem volt alapértelmezetten elérhető. Az átlagos felhasználók számára nincs jelentősége a ZFS-nek, elsősorban vállalati környezetekben tehet jó szolgálatot.

Hirdetés


Mint említettük, a ZFS eddig egyetlen Linux-disztribúcióban sem volt gyárilag elérhető, azonban ennek nem technikai, hanem jogi okai vannak. A ZFS-t eredetileg a Sun Microsystems fejlesztette ki, 2005-ben vált nyílt forráskódúvá a CCDL licenc alatt, amely sajnos inkompatibilis a Linux kernel GPL licencével.


Jelen esetben az a helyzet, hogy a ZFS beépítésével a Canonical valószínűleg megsértette a Linux kernel licencét, vagy legalábbis többek közt Linus Torvalds, Richard Stallman, továbbá a Software Freedom Conservancy szervezet ezen az állásponton van. A Canonical ezt technikai módon vitatja, a ZFS beépítését hosszas jogi mérlegelés előzte meg a vállalat részéről.


A kérdés jelenleg az, hogy lesz-e bármiféle következménye a Canonical lépésének. A fájlrendszer jogai az Oracle tulajdonában állnak, azonban az Ubuntuban található implementáció nem a ZFS, hanem a Linux rendszermag licencét sértik. Valahogy nem hisszük, hogy a Linux Foundation pert akasztana a Canonical nyakába. A Software Freedom Conservancy is azt emelte ki az ügy kapcsán, hogy a szabad szoftverek riválisait készítő cégek esetleg megpróbálhatják majd a maguk javára fordítani a licencelési bizonytalanságot.


(Forrás: PC World | Nyitókép: Daan Berg)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.