Hirdetés

PC World exkluzív: SoftOrbits Photo Retoucher



|

Igazi kisiskolás képhamisító a SoftOrbis szoftvere, amelyhez a PC World április lapszámának olvasói ingyen juthatnak hozzá.

Hirdetés

A Photoshop CS5 egyik leggyakrabban hangoztatott újdonsága volt a tartalomérzékeny kitöltés (avagy a content aware fill) funkció, amivel eltüntethetjük egy képről az oda nem illő részeket. Például egy mező széléről a közlekedési lámpát vagy az égről az éppen áthaladó repülőt. Sajnos az Adobe szoftverét nem mindenki engedheti meg magának, míg mostani teljes verziónk esetén nem merül fel hasonló financiális probléma. A SoftOrbits Photo Retoucher ugyanis a PC World áprilisi lapszámának olvasói számára teljesen ingyenes, ráadásul tartalomérzékeny kitöltéssel is rendelkezik.

Hamisítsunk!



A Photoshoptól eltérően az alkalmazás kezelése meglehetősen egyszerű, révén hogy annak funkcionalitásának csak töredékével rendelkezik. Alapvető képmanipulálásra azonban így is alkalmas, csak legyen elég türelmünk hozzá. Tapasztalatunk alapján ugyanis a tartalomérzékeny kitöltés – avagy ahogy a program nevezi, az Eltávolítás – nem kellően kiforrott, mind tudásban, mind sebességben elmarad az Adobe alkalmazásától.

 

 

Főként ez utóbbi zavaró, hiszen egy 12 megapixeles képről az oda nem illő elemeket körülbelül tíz perc alatt távolította el a motor. Ez extrém hosszú időnek bizonyult, általában egy percen belül érvényesíti a Photo Retoucher a kért módosításokat, ám az alaposabb munkához már időt kér. A végeredmény ráadásul sok esetben nem az, amit elvárnánk, vagy amit a bemutató videóban ígérnek a készítők, de ez természetes, mivel a Photoshophoz hasonlóan több feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy tökéletes munkát tudjon végezni a motor.

 



Szinte alapelvárás a homogén felület, egy olyan háttér, ami alapján a szoftver meg tudja határozni az ismétlődéseket. Egy kerítés, sok apró részlettel rendelkező háttér előtt álló személyt meg se próbáljunk így eltüntetni, mivel erre jelenleg egyetlen szoftver sem képes. Ettől függetlenül a megoldást működőképesnek tartjuk, de nem kevés utómunkára azért mindenképpen készüljünk fel, jobb, ha ismerjük a korlátait. Hiába, nem könnyű a hamisítók élete... szerencsére.

Megszépített képek



Míg a tartalomérzékeny eltüntetés szeszélyes, addig a [Spot Remover], valamint [Scratch Remover] eszközökkel üzembiztosan feljavíthatjuk koros, beszkennelt képeinket. A képkorrekció (Image Correction) is megbízhatóan teszi a dolgát, ami nem csoda, hiszen egy alapvető képoptimalizáló funkcióról beszélünk. Kérhetünk automatikus korrekciót, módosíthatjuk a világosságot, a kontrasztot és a színtelítettséget, illetve elforgathatjuk a fotót.
Bizonyos esetekben hasznos lehet a [Vázlat] menüpont is, ahol 15 művészi effektust találunk, mint például: pop art, filctoll, részletes rajz, pasztell. Nagy kár, hogy ezek nem paraméterezhetők, így a vázlat használatával csak szerencsés esetben érhetünk el jó eredményt.

 



Véleményünk szerint a program akkor tehet igazán jó szolgálatot, ha egy portrén akarjuk a fotózott modellt utólag megszépíteni. A [Spot Remover] segítségével ugyanis kisimíthatjuk az arcot, eltüntethetjük a ráncokat, a pattanásokat, míg a [Korrektor ecset] a szem kifehérítéséhez jöhet jól, valamint akkor, ha egy fotón az egyik színt hangsúlyosabbá akarjuk tenni. Sajnos pipettát utóbbihoz nem kapunk, ami tényleg érthetetlen.

Összességében a programot azoknak ajánljuk, akik szeretnék utólag manipulálni a képeiket, ám a Photoshopot nem tudják megfizetni. A Photo Retoucher nem tévedhetetlen, ám az utólagos szépészetnél, valamint az oda nem illő objektumok eltávolításánál jó szolgálatot tehet úgy, hogy inaktív állapotban nem terheli a rendszert, valamint csak kis helyet foglal.

Adatok:



- tartalomérzékeny kitöltés
- 15 különböző művészi effektus
- koros képek retusálása
- por-, kosz- és ránceltávolító
- korrektorecset
- automatikus képkorrekció
- honosított felület

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.