Hirdetés

Sok újdonság került a Firefox 15-be



|

Ezen felül egy Quake-szerű techdemót is elérhetővé tett a Mozilla.

Hirdetés

Tegnap a Mozilla Foundation kiadta a hazánkban továbbra is piacvezető Firefox webböngésző 15-ös főverzióját, a szoftver „asztali” és mobil fronton egyaránt számos fontos újítással lett felvértezve.


Előbbivel kezdve kiemelendő, hogy a szoftver immáron a Google Chrome-hoz hasonlóan csendben is képes frissítéseket telepíteni, a WebGL esetében támogatottá váltak a tömörített textúrák, optimalizálták a beépülők memóriafoglalási lehetőségeit, a JavaScript debugger beépített segédeszközzé vált, míg a „Válaszkész terv nézet” (Responsive design tool) segítségével a fejlesztők több felbontásban is könnyedén megtekinthetik a weboldalakat.


A Firefox 15 mobilos verziójának specifikus újdonságai közül a natív tabletes felhasználói felület, a jobban működő Awesomebar, a húzással is bezárható fülek, továbbá a lapon belüli keresés emelhető ki. Ettől függetlenül sokaknak még hasznos lehet, hogy a böngésző már képes beimportálni a könyvjelzőket és előzményeket a gyári webböngészőből.


Nincs hiány a mobilos és asztali változatokat egyaránt érintő újdonságokból sem: implementálásra került a Google SPDY protokolljának harmadik verziója, a fejlesztők örömére bemutatkozott a magas precizitású eseményütemező, támogatottá vált a CSS „word-break” tulajdonsága, integrálásra került a főként hangátvitelre kitalált Opus hangkodek, az [ccei_html]<audio>[/ccei_html] és [ccei_html]<video>[/ccei_html] HTML5 elemeknél használhatóvá vált a played, míg a [ccei_html]<source>[/ccei_html] elemnél a media attribútum.


Végül megemlítendő, hogy a Mozilla tegnap elérhetővé tette a BananaBread techdemót is, amely egy beépülők telepítése nélkül játszható, Quake-szerű belső nézetes lövöldözős játék. Mindenképp érdemes megnézni az alkalmazást, hiszen talán ez az első olyan prezentáció, amely igazán hűen prezentálja, hogy mire képes manapság egy modern webböngésző.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.