Hirdetés

Sokasodó őszi veszedelmek

|

Új, veszedelmes kémprogramok kerültek a koraőszi fertőzési statisztikák élére.

Hirdetés

 

Bosszantó reklámprogramok (adware)

A reklám jellegű kémprogramok képesek a felhasználók internetes szokásait nyomon követni, kéretlen reklámok tömegét megjeleníteni, illetve további reklámprogramokat vagy akár trójaiakat is telepíteni.

 

Hirdetés

A nyári hónapokhoz képest az ősz nem sok változást hozott ezek európai rangsorában. Egyetlen új jövevény furakodott be az első tíz közé, a One2one Viewer nevű, meglehetősen agresszívan nyomuló reklámprogram. Érdekes viszont, hogy a tízes lista elején és végén helycserés támadásra került sor: a Hotbar/Zango (melynek gyártója éppen a közelmúltban vesztett el egy precedens értékű pert a biztonsági ipar képviselői ellen), a Virtumonde és a Lopdotcom gyakorlatilag helyet cserélt a korábbi első három helyezettel, a Comet Cursort pedig le is túrták a listáról.Trójai kémprogramok (trojan spyware)

Hirdetés

A trójai programok a gépre a felhasználó tudta nélkül települnek fel. Működésük gyakorlatilag korlátlan lehetőségekkel bír: létrehozhatnak, módosíthatnak, vagy törölhetnek bármit a gépen, illetve bármely információt vagy fájlt onnan ki- vagy oda bejuttathatnak. A fertőzött gépen idegen felhasználó jelentkezhet be, és akár teljes mértékben átveheti a gép irányítását, a CD-meghajtó zárolásától kezdve a kurzor és egér irányításán keresztül az e-mail vagy spam üzenetek kiküldéséig – mindez a háttérben, a felhasználó tudta nélkül is lehetséges.

 

A trójaiak között a Trojan Downloader-Zlob a világtendenciának megfelelően Európában is az első helyre verekedte magát az elterjedtséget tekintve. Ez a trójai további kártevő programokat tölt le a számítógépre. A negyedévvel korábban még csupán nyolcadik-kilencedik helyen állt kémprogramok (a Trojan Agent Winlogonhook és a Trojan-Ace-X) dobogósak lettek. Úgy tűnik, a korábbi favoritok elvesztették népszerűségüket az internetes bűnözők körében, mert a nyári első öt helyezett közül csak a Trojan-Backdoor-EGroup és a PWS-Banker.gen.bb tudott megkapaszkodni a tízes listán. Új jövevény a Trojan-Agent.Gen és a Trojan Downloader Matcash.

Hirdetés

 

 

Rendszerfigyelő kémprogramok (system monitor)

A rendszerfigyelők a trójai programokkal együtt a legveszélyesebb kategóriába tartoznak. Tudásukat tekintve széles skálán mozognak, és a következő események bármelyikét vagy akár mindegyiküket képesek megvalósítani:

 • Billentyűzetleütések figyelése

 • E-mail forgalom naplózása

 • Hirdetés

  Chat beszélgetések rögzítése

 • A képernyő „lefényképezése”

 • Azonnali üzenetküldő rendszerek naplózása

 • Hirdetés

  Weboldal látogatások követése

 • Futtatott/elindított programok feljegyzése

 • A fenti tevékenységekkel töltött idő rögzítése

 • Hirdetés

  Felhasználó nevek, jelszavak feljegyzése

 • Regisztrációs kódok, személyes adatok stb. megszerzése

 

A rögzített adatokat a kémprogramok a megtámadott számítógéphez távoli hozzáférés nyitásával vagy egyszerűen e-mailben küldik el a támadónak, aki belátása szerint használja fel azokat: további támadásra, spam levelezőlisták összeállítására vagy egyszerűen értékesíti a feketepiacon.

 

A korábbi időszakhoz képest a rendszerfigyelők között volt a legnagyobb a mozgás. A nyári piszkos tíz közül egyedül a Mail PassView volt képes fent maradni a tízes listán, gyakorlatilag az összes többi kémprogram új jövevény rajta - sajnálatos módon nem egy közülük kereskedelmi forgalomban is kapható...

Hirdetés

 

Az alábbiakban összesítve közöljük, hogy a Webroot Software felmérése szerint a különböző kémprogram-csoportok között melyek voltak az elmúlt időszakban a leginkább elterjedtek Európában és mennyire jelentenek fenyegetést.

 

Hirdetés

 

Reklám jellegű kémprogramok Európában
Kártevő neve
Helyezés
A képviselt fenyegetés szintje
1
Alacsony
2
Kritikus
3
Kritikus
4
Alacsony
5
Magas
6
Nagyon magas
7
Alacsony
8
Magas

Nagyon magas
10
Magas

Trójaiak Európában
Kártevő neve
Helyezés
A képviselt fenyegetés szintje
1
Kritikus
2
Kritikus
3
Kritikus
4
Kritikus
5
Nagyon magas
6
Nagyon magas
7
Nagyon magas
8
Kritikus
9
Nagyon magas
10
Kritikus

Rendszerfigyelők Európában
Kártevő neve
Helyezés
A képviselt fenyegetés szintje
1
Kritikus
2
Kritikus
3
Kritikus
4
Kritikus
5
Kritikus
6
Kritikus
7
Kritikus
8
Kritikus
9
Kritikus

Advanced Stealth Email Recorder

10
Kritikus
Hirdetés

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.