Hirdetés

Sokat tud a Comodo rendszertisztítója



|

A szokásos funkciók mellett többek közt fájlok végleges törlése is megoldható az ingyenes szoftverrel.

Hirdetés

Ugyan az utóbbi években az egyre tisztességesebben megírt Windows operációs rendszerek, továbbá a komoly kapacitású merevlemezek terjedésével párhuzamosan némileg csökkent a rendszertakarító programok iránti kereslet, ám a számítógépük „egészségére” vigyázó felhasználók még mindig széles tábora tart komoly igényt a jó minőségű célszoftverekre.


A manapság piacvezetőnek mondható CCleanert valamilyen okból nem kedvelők számára jó hírrel szolgálhatunk, hiszen az elsősorban tűzfaláról ismert Comodo rendelkezik egy rivális szoftverrel, ráadásul a szintén teljesen ingyenes System Utilities részleteiben többet is tud a Piriform alkalmazásánál.


Az innen letölthető, félig-meddig magyar nyelven is használható program funkcionalitását hét darab fülön szórták el a Comodo programozói, amelyből a legfelső szimplán a főbb funkciók gyors elérését könnyíti meg; nézzük a maradék hatot!

 

Registry tisztító


A meglehetősen egyértelműen elnevezett funkció segítségével a regisztrációs adatbázist tisztíthatjuk meg a szeméttől, az analizálás komplexitása alapján három mód közül (gyors/normál/mély) lehet választani. A szoftver természetesen menti az összes általa elvégzett változtatást, így baj esetén vissza lehet állítani a korábbi állapotot. Érdekes, hogy a registry pucolását pár kattintással ütemezni lehet, tovább rendszer-visszaállítási pontot is képes létrehozni a program.

 

Privát tisztító


A CCleanerhez hasonlóan a System Utilities is képes törölni különféle alkalmazások nem létfontosságú állományait, ezáltal eltüntetve a felhasználó által hagyott nyomokat. A registry tisztítóhoz hasonlóan itt is három működési profil közül választhatnak a felhasználók: az alap beállítással csak az általános nyomok tüntethetőek el, a normál már mélyebbre nyúl a rendszerbe, míg az agresszívvel érdemes vigyázni, hiszen a célja minden egyes nyom megsemmisítése - szerencsére a tisztító által törlendő információk az időzítés gomb előtti kis nyíllal testre szabhatóak. Megemlítendő, hogy a törölt fájlok itt is visszaállíthatóak.

 

Lemeztisztító


A viszonylag egyszerű funkcionalitás a szükségtelen és/vagy duplikált, de magánszférával nem feltétlenül kapcsolatos állományok törlésére lett kitalálva. Az előbbi funkciókhoz hasonlóan itt is lehetőség nyílik a törölt elemek visszaállítására (a következő verzióban talán érdemes lenne a fejlesztőknek egy automatizált öntisztítót építeniük az alkalmazásukba).

 

Erőszakos törlés


A szoftver legegyedibb funkciójának az erőszakos törlés nevezhető, hiszen a segítségével a rendszer által a használatuk miatt lezárt állományoktól is megszabadulhat a felhasználó. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha például valamilyen kártevő beférkőzik a rendszerbe, ám a vírusirtó nem tud vele mit kezdeni: csupán be kell tallózni a kérdéses fájlt, majd a számítógép újraindításakor a Comodo szoftvere még azelőtt törli, hogy betöltődne a memóriába.

 

Pucoló


Az angol shredder kifejezést talán nem a legszerencsésebben „pucolónak” lefordított opció a fájlok végleges törlésére használható: a funkció nem csupán az MFT-ből törli az elpusztítani kívánt állomány(oka)t, hanem fizikailag is felülírja az(oka)t. A beállítások menüben három felülírási típus közül lehet mazsolázni, továbbá megadható a felülírások száma is.

 

Autorun Manager


Az utolsó funkcionalitást a System Utilities magyar fordítójának a tesztelt verzióban még nem sikerült lokalizálnia, ám az angolul kevésbé tudók számára is sejthető módon az automatikusan indítást lehet megregulázni vele. A CCleaner hasonló lehetőségétől eltérően a Comodo programja nem csak az általános autorun bejegyzéseket és ütemezett feladatokat képes kezelni, hanem a szolgáltatások és meghajtók betöltése is felülbírálható vele (viszont a jobbklikkes helyi menük egyéni tartalmát nem képes szabályozni).


Végszóként bizonyára sokaknak feltűnt, hogy a System Utilities ablakának tetején található egy Pro verzió beszerzésére buzdító felirat: a fizetős változat elvileg annyiban különbözik az ingyenestől, hogy képes a háttérben folyamatosan futva „röptében” elkapni a szemetet, ám az aktív reklámozása ellenére meglepő módon jelenleg nem vásárolható meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.