Hirdetés

Sokszor egy antivírus is elég?



|

Elsőre meglepő lehet, hogy nem mindig van szükség teljes végpontvédelmi csomagra.

Hirdetés

Mostanában egyre több helyről hallhatjuk azt, hogy felesleges egy teljes végpontvédelmi csomagot beszerezni, csak a pénzt akarják kihúzni a zsebünkből, ugyanis egy sima antivírus program is elegendő a gépünk védelmére. Ez teljes mértékben így nem állja meg a helyét, azonban való igaz, hogy egyes esetekben nem muszáj a drága Internet Security csomagokat kifizetni.

Hirdetés

A teljes csomagokat általában úgy igyekeznek eladni a fejlesztők, hogy kihangsúlyozzák, mennyi mindent tudnak. A plusz szolgáltatások valóban hasznosak lehetnek, de az első, hogy az egész egy vírusvédelmi alkalmazásra épül. Ez véd meg minket a kártevőktől, amelyek egy ismerős pendrive-járól vagy a böngészőből akarnak a PC-nkre telepedni.

 

 

Természetesen a Windows 8 sem lenne az eddigi legjobb Windows, ha nem járna hozzá beépített antivírus. Ha ezzel valaki valamiért nem elégedett, esetleg régebbi operációs rendszert használ, akkor számos kiváló ingyenes megoldást választhat, mint például az AVG vagy az avast!. Tulajdonképpen azzal, hogy idáig eljutottunk, alapvetően biztosítottuk is a gépünket. Ezután jöhetnek az extra védelmi elemek, vagyis kellő hozzáértéssel és idővel magunknak is csinálhatunk komplett védelmet.

Milyen legyen a tűzfal? A teljes csomagokban általában tűzfalat is találunk, amelyek segítségével blokkolhatjuk az egyes szolgáltatások és programok internetelérését. A Windows tűzfala bár a bejövő forgalmat generáló alkalmazásokat figyeli, az előbbi extrára már alapesetben nem képes. Természetesen ha nem akarunk mindenáron komplett csomagért fizetni, akkor itt is vannak ingyenes megoldások, mint például a Comodo tűzfala vagy a ZoneAlarm Free Firewall

 

 

Gyakran ott van a csomagokon a plecsni, amelyik azt ígéri, megvédik az adatainkat böngészés közben is. A valóságban az adathalászattól és a malware-től részben már a böngészők is képesek megvédeni minket: mára a Chrome, a Firefox, az Opera, a Safari és az Internet Explorer esetében is alapértelmezetté vált a bejelentett adathalász és a kártékony oldalak blokkolása, így a közismerten támadó webhelyekkel szemben ezektől a szoftverektől is kapunk egy védelmi vonalat. Ez ugyanakkor sajnos önmagában nem mindig elégséges, elég csak arra gondolni, ha rossz linkekre nyomkodunk tapasztalat hiányában. 

Mi az alternatíva a kockázatos programok futtatására? Amellett, hogy meggondoljuk, tényleg kell-e nekünk, ott van például a jól bevált Sandboxie, amely ugyancsak képes bármit elszigetelt, virtuális környezet alól futtatni, mint az egyes csomagokban található sandbox funkció. Ha a weboldalak biztonságától tartunk, akkor pedig telepítsük a böngészőnkbe mondjuk a Web of Trust kiegészítőt, ami megmutatja, mennyire biztonságos egy adott oldal. 

 

 

A kissé feleslegesnek mondható extrák közé lehet sorolni viszont a sütik túlbuzgó ellenőrzését. A hirdetések miatt minket követő sütiket előszeretettel fenyegetésként jelölik meg a keresők, pedig ezektől nem kell tartanunk. Ráadásul megszabadulhatunk tőlük közvetlenül a böngészőkből is: a legtöbb a kilépéssel egyszerre is tudja őket törölni. Ne akarjunk különösebben pénzt adni a spamszűrőért sem, ha valamilyen webes levelezőt használunk (mint a Gmail vagy az Outlook.com), ezek már gyárilag kiszűrik nekünk a szemetet. 

Természetesen a teljes végpontvédelmi csomagok ettől még nem rosszak, sőt. Valójában azt kell meggondolnunk, hogy van-e türelmünk és tapasztalatunk ahhoz, hogy magunknak kilegózzuk, milyen védelmi programokra, beépülőkre van szükségünk ingyenes formában azért, hogy ne érjen minket meglepetés. A másik alternatíva, ha egy kész, komplett csomagot veszünk, amihez még támogatás is jár, ha elakadtunk, sőt, sokszor jóval több funkció áll a rendelkezésünkre. Ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie, de persze legkönnyebb dolga a nyomtatott PC World olvasóinak van, elvégre az Agnitum, az ESET, a Panda és a G Data termékeiből is ingyen válogathatnak minden hónapban. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.