Hirdetés

Sötét netet indít a kalózpárt



|

A Svéd Kalózpárt új internetes szolgáltatása teljes anonimitást biztosít

Hirdetés

A Svéd Kalózpárt (Piratpartiet) bejegyzett politikai csoport, amely indult a skandináv ország idei országgyűlési választásain is. Célja a szerzői jogi szabályozás drasztikus reformja, mivel megítélése szerint a mostani szabályozás nincs összhangban a gyakorlattal, milliós tömegeket kriminalizál és negatívan hat a gazdaságra is. A párt a "postai titok" fogalmát kiterjesztené az összes kommunikációs csatornára.

A svéd szervezet legújabb lépése a "darknet", vagyis "sötét net" létrehozása. Az új internetes szolgáltatás célja az adatcserével járó bejelentkezési kötelezettség és megfigyelhetőség lehetőségének teljes eltörlése. Rickard Falkvinge, a párt elnöke szerint számtalan olyan (törvényes) indok létezik, amely az egyén teljes internetes anonimitása mellett szól. "A kormány ellenőrzési jogának ilyen irányú kiterjesztése teljes mértékben ellehetetlenítené a fölötte gyakorolt ellenőrzés jogát, az információ szabad áramlása márpedig a demokrácia megkerülhetetlen feltétele", fogalmazott Falkvinge.

Mint ismeretes, az utóbbi időben főleg a zenei és filmes tartalmak, valamint más, a szerzői jog által védett tartalmak csereberéje kapcsán került előtérbe az online megfigyelhetőség kérdése, a netes szórakoztatóipar soha nem látott agresszivitással vetette magát a -- szerintük -- jogsértő magatartást folytató szolgáltatók és felhasználók után.

Falkvinge szerint azonban a szerzői jognál léteznek alapvetőbb értékek, és az új technológiák bevezetése újfajta szabályozást igényel. A kalózpárt elnöke szerint a jelenlegi jogi gyakorlat gyökeresen ellenkezik a nyílt társadalom eszményével. "Ameddig a polgárok magánéletét nem tartják tiszteletben, addig erkölcsi kötelességünknek érezzük a jogsértések elleni harc folytatását. Ez itt küzdelmünk technikai része", utalt Falkvinge az elindított darknet szolgáltatásra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.