Hirdetés

Sötét netet indít a kalózpárt

|

A Svéd Kalózpárt új internetes szolgáltatása teljes anonimitást biztosít

Hirdetés

A Svéd Kalózpárt (Piratpartiet) bejegyzett politikai csoport, amely indult a skandináv ország idei országgyűlési választásain is. Célja a szerzői jogi szabályozás drasztikus reformja, mivel megítélése szerint a mostani szabályozás nincs összhangban a gyakorlattal, milliós tömegeket kriminalizál és negatívan hat a gazdaságra is. A párt a "postai titok" fogalmát kiterjesztené az összes kommunikációs csatornára.

A svéd szervezet legújabb lépése a "darknet", vagyis "sötét net" létrehozása. Az új internetes szolgáltatás célja az adatcserével járó bejelentkezési kötelezettség és megfigyelhetőség lehetőségének teljes eltörlése. Rickard Falkvinge, a párt elnöke szerint számtalan olyan (törvényes) indok létezik, amely az egyén teljes internetes anonimitása mellett szól. "A kormány ellenőrzési jogának ilyen irányú kiterjesztése teljes mértékben ellehetetlenítené a fölötte gyakorolt ellenőrzés jogát, az információ szabad áramlása márpedig a demokrácia megkerülhetetlen feltétele", fogalmazott Falkvinge.

Mint ismeretes, az utóbbi időben főleg a zenei és filmes tartalmak, valamint más, a szerzői jog által védett tartalmak csereberéje kapcsán került előtérbe az online megfigyelhetőség kérdése, a netes szórakoztatóipar soha nem látott agresszivitással vetette magát a -- szerintük -- jogsértő magatartást folytató szolgáltatók és felhasználók után.

Falkvinge szerint azonban a szerzői jognál léteznek alapvetőbb értékek, és az új technológiák bevezetése újfajta szabályozást igényel. A kalózpárt elnöke szerint a jelenlegi jogi gyakorlat gyökeresen ellenkezik a nyílt társadalom eszményével. "Ameddig a polgárok magánéletét nem tartják tiszteletben, addig erkölcsi kötelességünknek érezzük a jogsértések elleni harc folytatását. Ez itt küzdelmünk technikai része", utalt Falkvinge az elindított darknet szolgáltatásra.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.