Hirdetés

Stallman: elég volt az ubuntus kémprogramból



|

Az úriember szerint nem szabad belenyugodni az amazonos integrációba.

Hirdetés

Az októberben elérhetővé vált Ubuntu 12.10 számos újdonsága közül a legnagyobb port egyértelműen a Unity grafikus kezelőfelület alapértelmezetten bekapcsolt Amazon integrációja kavarta, hiszen a programkereső mezőbe bármit begépelve a kifejezés az online bolt adatbázisában is lefut, a találatok pedig megjelennek magában a menüben. Ennek előnye, hogy vásárlási szándék esetén egyszerűbbé válhat a kívánt termék megtalálása, az operációs rendszert fejlesztő Canonical pedig jutalékot kap az így megkötött üzletek után.


A sokak haragját kiváltó integráció természetesen kikapcsolható, ráadásul a funkcionalitást nyújtó szoftver csomagja is eltávolítható a csomagkezelő segítségével. Ettől függetlenül az elvek emberének nevezhető Richard Stallman szerint ezzel nem szabad elintézni az ügyet, hiszen az integrációi önmagában sérti az általa 1985-ben megalapított Szabad Szoftver Alapítvány linuxos körökben általános etikai szabványnak tekintett ajánlásainak szellemiségét, ő lényegében spyware-nek tartja a megoldást.

Richard Stallman


Mark Shuttleworth, a Canonical tulajdonosa nem meglepő módon többször is biztosította a felhasználókat, hogy a felturbózott kereső nem adja ki a személyes információikat az Amazonnak, így semmiképp sem kémszoftverről van szó, ám ezt a magyarázatot Stallman nem hajlandó elfogadni.


A guru szerint az ubuntus közösség tagjainak a jogaik és elveik védelmében addig kellene ütniük a vasat, amíg a Canonical el nem távolítani a kérdéses csomagot az alaptelepítésből. Erre szerinte úgy lehetne esélyük az érdeklődőknek, ha készítenének egy Amazon-mentes installációs készletet az operációs rendszerhez, és rábírnák a felhasználókat annak a használatára.


Stallman nyár közepén a linuxos Steam kliens miatt került utoljára az informatikai sajtó figyelmének középpontjába, hiszen az úriember etikátlannak nevezte, hogy másolásvédelemmel ellátott játékok kerülnek majd terjesztésre a segítségével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.