Hirdetés

Sun: új mobil Java



|

A Sun a Telecom Asia 2002 konferenciáján jelentette be, hogy elkészült a Java-képes mobileszközökhöz használt technológiák szabványának új verziója.

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy a fejlesztők számára hozzáférhető a végleges specifikáció, egy referencia implementáció, a tesztkészlet és a fejlesztőeszköz-készlet béta verziója. A Mobile Information Device Profile (MIPD) 2.0 verziója, amely a standard API-k gyűjteménye, magába foglalja a biztonságos HTTP, az egyszerű multimédiás elemek, mint az audio és video, a játékok és a kisalkalmazások (applets) folyamatos frissítésének (push) támogatását. Kifejlesztésén kb. 50 cég és egyén dolgozott és lényegében az 1.0-ás verzió közzétételének második évfordulójára készült el.


Elődjéhez hasonlóan azokat az alapvető API-kat kívánja definiálni, amelyek minden Java-képes mobileszközben megtalálhatók, új elemei pedig azt a fejlődést tükrözik, amelyet a mobiltelefonok az elmúlt két évben megtettek. Az pedig, hogy egy adott funkció, pl. a streaming video API-ja nem került a specifikációba, még nem jelenti azt, hogy a MIDP 2.0 ne támogatná ezt a funkciót a Java telefonokon. A Sun csupán nem kívánta megterhelni a tömegpiacra szánt telefonokat olyan felülettel, amely egy olyan csúcskategóriás funkciót támogat, mely nincs széles körben elterjedve. A szolgáltatók, ettől függetlenül, kifejleszthetik saját API-jaikat.


Ennél fontosabb a játék API támogatása, amely most már lehetővé teszi, hogy a fejlesztők ne egyes képpontokat kezeljenek, hanem a grafikus elemet egy tömbben mozgassák a képernyőn néhány egyszerű parancs segítségével. Az ún. push támogatás lehetővé teszi, hogy a kiszolgálók közvetlenül a mobil terminálokon futó kisalkalmazásokat lássák el információval, így azoknak nem kell időről időre lekérdezni a kiszolgálókat, létezik-e már új frissítés. A multimédia területén az új verzió a dallamok, dallamszekvenciák és a WAV állományok alapvető audio támogatásával bővült. A Sun úgy számol, hogy az új szabványt támogtó első készülékek a jövő év második felében már piacra kerülhetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.