Hirdetés

Szabadalmakat sért a Chrome biztonsági funkciója



|

Első körben 20 millió dollárt fizethet az alpereseknek a Google.

Hirdetés

Eddig sem volt olcsó mulatság a Google Chrome magas fokú biztonságának garantálása, mostantól pedig még drágább lesz. A korábban a Lucentnél dolgozott Alfonso J. Cioffi, továbbá az egész jogi manőver kezdete előtt elhunyt Allen Rozman családja még 2013-ben perelték be szabadalomsértés vádjával a Google-t, a felperesek állítása szerint ugyanis a Chrome kártevőellenes homokozója az említett mérnökök három közös szabadalmát is sérti. A böngésző azon funkcióját kifogásolták, amely egy izolált környezetben, külön folyamatként futtatja a gyanúsnak ítélt webes tartalmakat, hogy azok biztosan ne tudják módosítani a Chrome állományait.


Hirdetés


Az ügyben eljáró kerületi bíró első körben nem látta megalapozottnak a szabadalomsértési vádat, így 2014-ben elutasította a perindítványt. A felperesek megfellebbezték a döntést, és technikai érveket felhozva sikerült meggyőzniük a szövetségi szinten eljáró bírót, hogy a társa rosszul értelmezett egy kulcsfontosságú fogalmat. Ezután a felperesek 2015-ben megnyerték a szabadalomsértési pert, mire a Google az USA legfelsőbb bíróságához fordult, ám az nem tartotta szükségesnek az újabb eljárást.



A hétfőn megszületett, jogerős ítélet szerint a Google első körben 20 millió dollár kártérítést fizethet a felpereseknek, egyéb tételek mellett az összeg a szabadalmak elmúlt négy évi licencdíját tartalmazza. Ezen túlmenően a Google köteles a szabadalmak elévüléséig - azaz a következő olyan 9 évben - további licencdíjat fizetni, a konkrét összeg a Chrome felhasználóinak számától függ majd.


(Forrás: Bleeping Computer, Softpedia | Nyitókép: Jon Ross)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.