Hirdetés

Szinte bármelyik iOS-es fejlesztő perbe fogható



|

Egy szabadalmi ügyekből élő „vállalat” az AppStore-ban publikálókat vette célba.

Hirdetés

A szabadalomsértési perek teljesen mindennaposak az informatikai szektor különböző cégei közt, ám aggasztó módon egyre több „befektetői csoport" alakul alapvetően azzal a céllal, hogy minél több bejegyzett szellemi tulajdon megvásárlása után bíróságra citáljanak mindenkit, aki szerintük megsértette azokat.

 

PCalc for iOS
PCalc for iOS

PCalc


Úgy tűnik, hogy most már nem csak nagyvállalatoknak, hanem magánszemélyeknek is tűrniük kell a fokozódó jogi nyomást, a napokban például több iOS-es fejlesztőt fenyegetett meg a Lodsys nevű cég. Az állítólag megsértett szabadalmuk ráadásul az összes alkalmazáson belüli vásárlásra vonatkozik, így valójában az egészet lehetővé tevő Apple-t kellene vádolniuk, nem egyenként a fejlesztőket.


Természetesen magánszemélyeket rendkívül egyszerű perelni, hiszen egy átlagos programozónak annyi pénz sem jön be a fizetős programjából, hogy az ügyvédi költséget fizetni tudja egy esetleges eljárás során. Rob Gloess, a Mix&Mash nevű alkalmazás mögött álló kisvállalkozás munkatársa elmondta, hogy a szoftverük ingyenes verziójában felül található egy teljes változat megvásárlása buzdító gomb, amely a Lodsys szerint sérti az egyik szabadalmukat.


James Thomsont, a PCalc nevű program fejlesztőjét szintén ezért figyelmeztette a Lodsys, elmondása szerint némi segítség reményében már kapcsolatba is lépett az Apple jogi osztályával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.