Hirdetés

Tavaly 156 sérülékenységet találtak a Windows 8-ban



|

Viszont ezek harmadát a vele szállított Adobe Flash rései adták.

Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt a Secunia biztonsági cég kiadta a tavalyi évre vonatkozó sérülékenységi statisztikáját, amely alapján a támogatott Windows operációs rendszerek közül a 8-as tartalmazta a legtöbb rést, egész pontosan 156 darabot. Viszont fontos megemlíteni, hogy ebben benne van a platformmal együtt szállított Adobe Flash beépülő 55 sérülékenysége is, így magában az alap rendszerben „csak” 101 hibát fedeztek fel a kutatók.
 

Hirdetés


Meglepő módon 2012-höz képest tavaly a Windows XP és Windows 7 esetében is körülbelül megduplázódott a feltárt sérülékenységek száma, ilyen sorrendben 49 és 50 darabról 99 és 107 darabra ment fel az érték.


A Secunia által figyelemmel kísért 2289 szoftverben tavaly összesen 13073 sebezhetőséget találtak, amely a tavalyihoz képest 32 százalékos emelkedést jelent, 5 éves ciklusban 45 százalékos a plusz. Az összes tavalyi sérülékenység 16,3 százaléka kapott „rendkívül kritikus”, míg 0,4 százalék „extrém kritikus” minősítést, viszont összességében valamelyest mérséklődött a felettébb aggasztó hibák aránya.


Talán nem meglepő módon a folyamatosan nagy kereszttűz alatt álló böngészőkben rengeteg sérülékenységre derült fény: a Mozilla Firefoxban 270 volt, a Google Chrome-ban 245, az Internet Explorerben pedig 126. Viszont jó hír, hogy az öt legfontosabb böngésző (a fentebb említettek plusz Opera és Safari) tavaly csak 727 feltárt réssel rendelkeztek, 2012-ben még 893 biztonsági hibát azonosítottak bennük.


A Secunia legszélesebb körben használt 50 terméket összefoglaló listája alapján a 20-nál több biztonsági hibával rendelkező alkalmazások 2013-ban az Adobe Flash (56), Adobe Reader (67), Adobe Air (51), Oracle Java (181) és Apple iTunes (66) voltak.


(Forrás: PCWorld, Secunia | Illusztráció: DVIDSHUB)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.