Hirdetés

Te kiszúrod a különbségeket a Google Chrome új ikonján?



|

Nyolc év után kapott új ikont a Chrome böngésző, de elmaradt a dizájnforradalom.

Hirdetés

Hiába lehet már Dunát rekeszteni az alternatívákkal, a Google Chrome webböngésző népszerűsége továbbra is töretlen: a StatCounter 2021-es adatai szerint 64,57%-os piaci részesedésnek örvend a szoftver, amit 19,06%-kal követ az Apple-féle Safari, a morzsákon pedig az összes többi szereplő osztozik.

Így aztán nagy esemény, ha valami változik a Chrome-ban, ám a nemrég leleplezett új ikont valószínűleg mégsem ezek között fogjuk számon tartani, a keresőóriás grafikusai ugyanis biztosra mentek, és csak alig észrevehető módosításokat eszközöltek a 2014 óta használt logón.

Hirdetés

Az új ikon jelenleg csak a böngésző fejlesztői változatában, a Chrome Canaryben érhető el, Elvin Hu, a Google Chrome dizájnere viszont a Twitteren is felhívta rá a figyelmet. Az itt megosztott ábra segíti az összehasonlítást, de első körben még nem rontjuk el a játékot, mindenki próbálja maga kisilabizálni az eltéréseket:

És akkor a megfejtés: a bal oldali ikon az eddig használt változat, amihez képest az újon eltűntek a színek találkozásánál húzódó árnyékok, maguk a színek pedig világosabbak lettek és kaptak egy enyhe átmenetes hatást a kellemetlen vibráció elkerülésére. Az utolsó módosítás a középső kék kört érinti, ezt egy kicsit nagyobbra szabta a Google.

Van viszont egy további csavar a dologban, az ikon megjelenése ugyanis operációs rendszertől függően is változni fog. Az alábbi képeken sorrendben láthatjuk a Windows 10/11-, a macOS- és a ChromeOS-beli dizájnt. A Windowshoz képest a ChromeOS-en kicsit világosabb a logó, míg az Apple rendszerében 3D-s hatást kapott. Mindez azt szolgálja, hogy az ikonok jobban belesimuljanak az eltérő kezelőfelületekbe.

Akit ennél is mélyebben érdekelnek a részletek, érdemes átböngészni Elvin Hu Twitter-proflját, ahol egy sornyi bejegyzés magyarázza a változtatások miértjét és hogyanját. Az új logó megjelenési dátumát egyelőre nem kötötték az orrunkra, a Google csak annyit árult el, hogy "hamarosan" esedékes a dolog.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.