Hirdetés

Telefonáljunk ingyen!



|

Nehéz időket élünk. Az adók csak szaporodnak, a hitelek nyomása egyre csak nő, így minden apró megtakarítás fontos. A telefonhívások terén különösen könnyű spórolni, amihez elegendő, ha még tárcsázás előtt gondolkodunk egy kicsit.

Hirdetés

Már jó előre leszögeznénk, hogy cikkünkben csak a klasszikus hanghívásokat vizsgáljuk, a webkamerákkal lebonyolítható videocsevegés témáját pedig rövidre zárjuk. Ennek megfelelően a népszerű Live Messengert csak említés szintjén hoznánk fel, amit általában a legtöbb hordozható gép teljesen ingyen biztosít egy kamera mellett. Szerencsére ma már a noteszgépek többségében leledzik egy webkamera is beépítetten, így ha birtokunkban van egy, akkor ne legyünk restek az használni.

 

 



A videocsevegésnek azonban vannak hátrányai, illetve ha úgy tetszik, korlátai. Egyrészt mindkét félnél követelmény egy kamera megléte, másrészt csak az adott szolgáltatáson belül létesíthetünk kapcsolatot, sőt az is elképzelhető, hogy egy ügyintézés során nem akarjuk látni a másik félt, illetve nem szeretnénk megmutatni magunkat a hívott személynek. Azaz a kommunikáció leggyorsabb és leghatékonyabb módja még mindig a hanghívás, amelyhez a Skype remek megoldást kínál.

Segítségével cseveghetünk a szolgáltatáson belül a partnereinkkel, illetve ingyen hívhatjuk őket. A társalgók paradicsomához három feltételnek kell teljesülnie: egyrészt be kell jelentkeznünk a Skype-ba, másrészt a hívott félnek is elérhetőnek kell lennie, illetve mindkét oldalon kell lennie egy olyan eszköznek, ami biztosítja a hanghívást. Szerencsére számos termékből válogathatunk.

 

 

 



A shop.skype.com webcímen lehet böngészni a támogatott eszközök között. Érdekes lehet például a Freetalk Connect ME hardvere, amely egy telefonadapter, amin keresztül hagyományos készülékünket is Skype-osíthatjuk. Sajnos egyelőre csak a tengerentúlon érhető el, de talán idővel – a Microsoft bábáskodásával – ez megváltozhat. Illetve az RTX Dualphone beszerzésén is érdemes elgondolkodni, mivel segítségévl kiválthatjuk a hagyományos telefonunkat.

 

 

 



Kukába a hagyományos telefonnal

A Skype egyébként akkor is segítségünkre lehet, ha nem a szolgáltatáson belül akarunk telefonálni, a megoldás ugyanis kezeli a hálózaton kívülre irányuló hívásokat, sőt saját online számot is igényelhetünk, amelyen keresztül bármely telefonhálózatból elérhetnek minket, igaz, ezen esetben már előfizetési díjat kell fizetnünk érte. A bruttó háromhónapos díj körülbelül 5000 forint, az éves díj pedig 16 500 forint, a jelenlegi euró–forint árfolyammal számolva.

 

 



Mindent egybevéve kedvező ajánlatnak tűnik, főként ha a magyar vonalas előfizetéssekkel és díjakkal hasonlítjuk össze (ahogy a táblázatban látható), ráadásul ekkor még nem is számoltunk az ingyenes hívásokkal, VoIP-szolgáltató esetén pedig havi korlátlan beszélgetést biztosító csomagokat is vásárolhatunk. A 20 országot – köztük Magyarországot is tartalmazó – európai csomag havonta 6,89 euróba (körülbelül 2000 forintba) kerül, a 40 országos világcsomagért pedig 11,49 eurót kérnek el (körülbelül 3300 forintot). Azaz havonta körülbelül 5000 forintért – beleszámolva a világcsomagot és a számigénylést – egy valódi korlátlan csomagra tehetünk szert. Persze mindezt a Skype a méltányos használaton belül kínálja, amely határérték havonta felhasználóként 10 ezer perc, és naponta maximum 6 óra csevegést takar. Ezen felül még az is napi limit, hogy „csupán” 50 különböző számot hívhatunk, ami szintén teljesíthető feltételnek tűnik.

 

 

 



A Skype alternatívája lehet egyébként a Google Voice is, amely a rendszerén belül szintén ingyenes, valamint kedvező árú, hálózaton kívülre irányuló hívásokat kínál. A megoldás európai bevezetésére még nem került sor, de a hírek szerint már nem várhat sokáig.

 

 

A cikk a következő oldalon folytatódik!



Mobilon és ingyen

Ha az ingyenes telefonálásról van szó, akkor magától értetődik egy mobil, azon belül is egy okostelefon használata. Erre azért van szükség, mert minden esetben egy alkalmazást kell telepítenünk ahhoz, hogy „ingyen” telefonálhassunk. Ez az ingyenesség csak abban az értelemben igaz, hogy a mobilszolgáltatónknak nem fizetünk a hanghívásért, hiszen minden adatkapcsolat útján fog történni – vagyis ezért is fizetni kell, csak éppen egy lehetőleg jól eleresztett (vagyis legalább 500 MB-os) mobilnetes csomag segítségével. A felhasználói visszajelzések és saját tapasztalataink alapján az derült ki, hogy egy óra alatt 50-60 megabájtos adatforgalmat lehet összehozni; mindez csak akkor kerülhető ki, ha kapcsolódhatunk egy Wi-Fi-hotspothoz. Ne várjunk tökéletes, kiegyensúlyozott minőséget, ugyanis a hívások állapota függ az éppen használt hálózattól, annak terheltségétől, attól, hogy éppen hol tartózkodunk, azaz beltéren, kültéren, az alaposan lefedett belvárosban vagy egy messzi vidéki faluban. A tárgyalt szoftverek mára minden fontosabb mobilplatformra (Android, iOS, Symbian) letölthetők, sőt akad olyan is, amelynél már a PC-s verzió is készül.

Három alternatíva

Ahogy PC-s környezetben, úgy mobilos téren is kikerülhetetlen a Skype mobilkliense, ami tulajdonképpen ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, mint a számítógépek esetén. A többi megoldáshoz képest némileg kényelmetlen, hogy meg kell adnunk a felhasználónevünket és jelszavunkat, hiszen ez alapján azonosít bennünket a rendszer és gyűjti össze Skype-os kontaktjainkat. Amint bejelentkeztünk, máris megnézhetjük, ki van netközelben és bejelentkezve a Skype-fiókjába, hiszen csak ekkor tudjuk felhívni.

 

 



Választhatunk a hanghívás és a videohívás között, de ha nem akarunk élőszóban csevegni, akkor küldhetünk szöveges üzenetet is. Videohívás közben válthatunk a telefon előlapi és hátoldali kamerája között; utóbbi akkor érdekes, ha a környezetünket, vagy egy éppen megvásárolandó dolgot mutatnánk meg a másik félnek. A Skype előnye a többiekhez képest, hogy ha feltöltjük az egyenlegünket, akkor egyéb vezetékes vagy mobilszámokat is hívhatunk.

A Tango különlegessége szintén a mozgóképpel megspékelt hívási lehetőség, viszont egyéb dolgokban jóval egyszerűbb például a Skype-nál. Ez már a telepítésnél (iPhone-os és androidos, windows phone 7-es verzióban létezik, illetve hamarosan jön a PC-s kiadás) jelentkezik, hiszen meg kell adni a mobilszámunkat, nevünket és egy e-mail címet, és máris bekerülhetünk a Tango-felhasználók körébe. A későbbiekben nincs szükség egyéb bejelentkezésre, viszont a megadott címünkre jön egy levél, ahol meg kell erősítenünk a regisztrációnkat.

 

 

 



Az alkalmazás azonnal átnézi a mobilunk telefonkönyvét, és megmutatja azokat, akik a számukkal szintén regisztráltak a Tango rendszerébe. Őket egyetlen gombnyomással már hívhatjuk is, és ha megérintjük a kis kamerát, akkor indul a videohívás. A hangminőség elfogadható volt, a videokép viszont meglehetősen szétesős, de még bőven felismerhető volt a hívott fél. A hátlapi kamerát itt is aktiválhatjuk, mint a Skype esetében.

A három szoftver közül egyértelműen az iPhone-ra és Androidra elérhető Viber a legnépszerűbb. Míg a tesztelőnk névjegyzékében mindössze 6 Tangót használó ismerős került, a Vibert ezzel szemben ugyanebből a névjegyzékből 52-en használták. A Viber használatba vétele a legegyszerűbb, ugyanis itt kizárólag a telefonszámunkat adjuk meg, amire kapunk egy négyjegyű kódot SMS-ben. Csak ezt kell megadni a program felületén, és kész is vagyunk. A névjegyzék-felület különválasztja azokat az ismerőseinket, akik szintén Viber-hívők, őket hívhatjuk is.

 

 

 



A hangminőség ennél az alkalmazásnál volt a legjobb, persze a körülbelül egy másodperces hangkésleltetést itt sem kerülhettük el. A Viber másik nagy erőssége, hogy szöveges üzeneteket is küldhetünk egymásnak, ami úgy jelentkezik, mintha a telefon saját SMS-alkalmazását használnánk (csak éppen ingyenesen), hiszen az értesítések teljesen beépülnek a kezelőfelületbe. Egyetlen hátránya, hogy nem indíthatunk videohívásokat, de akinek ez kell, ott a Tango. A Tango és Viber esetében hívhatjuk a „rendszeren kívüli” ismerőseinket is, ebben az esetben a szolgáltatónk hálózatát fogjuk igénybe venni, immáron a megszokott tarifa ellenében.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.