Hirdetés

Telepkímélő táblamozi: energiazabáló lejátszók

|

Akkumulátorigény szempontjából teszteltük a népszerű többplatformos videolejátszókat, hogy kiderítsük, mely szoftver segítségével nézhetjük legtovább a filmeket.

Hirdetés

A felhasználók jelentős százaléka használja médiafogyasztásra táblagépét, ám a preferált lejátszó telepítésekor csak kevesen gondolnak bele, hogy a meghozott döntés a videózással töltött perceikre is komoly hatással lehet. Fogtunk hát egy androidos és egy windowsos táblagépet, és megnéztük, a népszerű multiplatform-alkalmazások a különféle megjelenítési módok használatával mekkora mennyiséget fogyasztanak el akkumulátorunk véges kapacitásából.

Hirdetés


Tesztünk során droidos részről egy 5.0-s Android platformmal és 3600 mAh-s akkumulátorral felvértezett, 7 hüvelykes Nexus 7 (2013) állt a rendelkezésünkre; a redmondiak rendszerét futtató tabletek táborát pedig a Colorovo CityTab Supreme 3G képviselte, amely 8 colos képátlóval és 4300 mAh-s teleppel büszkélkedhet. A videók lejátszása során a zavaró tényezők kiküszöbölésének érdekében mindkét készüléket offline állapotba kapcsoltuk, a playerek fényerejét pedig középértékre állítottuk. Mintafájlként egy 42 perces videót választottunk, melynek .avi, .mp4 és .mkv konténerbe csomagolt, különböző kódolási eljárásokat alkalmazó változatait pakoltuk tesztalanyaink belső memóriájára.

Hirdetés


Az akkumulátor merülését a Google rendszerén a Battery Monitor Widget nevű applikációval követtük nyomon, méghozzá oly módon, hogy a lejátszás indítása előtti teleptöltöttséget feljegyeztük, majd a folyamat lezárását követően ismét vetettünk egy pillantást az aktuális értékekre. A Microsoft rendszerénél extra szoftver installálása nélkül hajthattuk végre a merülés monitorozását, a parancssorból a „powercfg /batteryreport” kulcsszavak begépelésével előcsaltuk a rejtett akkuinfókat és a hozzájuk kapcsolódó statisztikákat.
Tesztünkhöz a beépített playereken kívül kizárólag olyan szoftvereket választottunk, amelyek Android és Windows platformra is elérhetők, így sajnos mindkét felsorolásból kimaradtak népszerű termékek, ám a szűréssel átfogóbb képet kapunk arról, hogy az egyes rendszerek közötti átjárás mekkora teljesítménycsökkenéssel, -növekedéssel jár.

Beépített lejátszó: az apró hiányosságok ellenére az integrált szoftverek akkufogyasztása kellően alacsony


Beépített lejátszók

Az alapértelmezett multimédiás programokat a felhasználók általában rögtön az első adandó alkalommal egy számukra szimpatikusabb szoftverre cserélik, mert e szoftverek limitált funkcionalitással, formátumtámogatással rendelkeznek, és így nem feltétlenül képesek minden igényt kielégíteni. Mindkét vizsgált platformon tapasztaltuk is az integrált lejátszó hiányosságait, Androidon a teszt során használt .avi fájlt még csak beolvasni sem volt hajlandó az applikáció, a windowsos tableten futó szoftvernek pedig az .mkv formátum megnyitása okozott gondot. A programok használata során a mért akkucsökkenés egyik környezetben sem volt igazán kiemelkedő, sőt,. az androidos player a .mkv kiterjesztésű videó futtatása során meglepően kevés energiát használt el.


VLC

Már hosszú évek óta jelen van az Android és a Windows alkalmazáskínálatában a VLC, a gyártó pedig a folyamatos fejlesztések során igyekszik minél tökéletesebben a platformokra szabni széles körű formátumtámogatással bíró alkalmazását. A merülés csökkentésének érdekében azonban nem minden esetben a leghatékonyabb módszereket alkalmazzák a szoftverért felelős mérnökök; az .mkv kiterjesztésű HD-videó lejátszásához szükséges 42 perc alatt az akkumulátor (mindkét teszteszközünkön) több mint 12 százaléknyi csökkenést mutatott, miközben az MP4-es film futtatása során gond nélkül a legjobbak közé került a program.

VLC: listánk egyik legnépszerűbb szoftvere nem a legjobb választás, ha spórolni szeretnénk a töltöttséggel


BS Player

Egyértelműen a BS Player esetén tapasztaltuk a legélesebb különbséget a két platform között, bár itt valószínűleg komoly szerepet játszott az a tény is, hogy az Androiddal szemben a Windows nem kapott külön, a modern platformra szabott alkalmazást, így kénytelenek voltunk az asztali változatot futtatni a táblagépen. E döntésünkkel meg is pecsételtük a Colorovón futó szoftver sorsát: míg a tabletekre tökéletesen optimalizált verzió a Nexuson brillírozott, és szinte minimális fogyasztással vette a 42 perces etapokat, addig a CityTabba szerelt telep rendesen megszenvedte az asztali PC-re szánt változat futtatását.

VLC: listánk egyik legnépszerűbb szoftvere nem a legjobb választás, ha spórolni szeretnénk a töltöttséggel


Cyberlink Power Media Player

Hirdetés

A Cyberlink lejátszójának igazi érdekességét az adja, hogy a két platformon különféle konstrukcióban szerezhetik be a felhasználók az alkalmazást; Androidra ingyenesen tölthető le a Play Áruházból, miközben a Windows alkalmazásboltját felkeresve 1500 forintos összeget találunk a termék neve mellett. A sample-felvételek lejátszása után ki is derült, hogy a pénzüket nem sajnáló vásárlók valóban jobban járnak, hiszen akkujuk kímélése mellett még a fájltámogatottság bővülésére is számíthatnak. A Nexusra telepített Power Media Player ugyanis az avi fájl elindításakor cserbenhagyott minket, míg a CityTabon futó változat mindenféle gondolkodást mellőzve, azonnal indította a nevezett videó lejátszását.

Cyberlink Power Media Player: bár Windowson fizetős, a kapott szolgáltatás megéri az árát


Összegzés

Az androidos és a windowsos táblagépek közötti különbséget a szoftvergyártók akarva-akaratlanul kihangsúlyozták, ezért platformfüggővé tettük a győztes kihirdetését. Androidkörnyezetben senki nem vehette el a BS Playertől a dicsőséget, a lejátszó használatával akár plusz órákkal is kitolhatjuk a videózással töltött időt; Windows rendszeren már kissé nehezebb volt egyértelmű ítéletet hirdetni, választásunk végül a két formátummal is legjobb értékeket produkáló Power Media Playerre esett. Bár a szoftver fizetős, hatékonyságáról bárki meggyőződhet, mivel az applikáció 15 napon keresztül ingyenesen kipróbálható.

 

(Nyitókép: Matthew G.)

Hirdetés

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.