Hirdetés

Telepkímélő táblamozi: energiazabáló lejátszók



|

Akkumulátorigény szempontjából teszteltük a népszerű többplatformos videolejátszókat, hogy kiderítsük, mely szoftver segítségével nézhetjük legtovább a filmeket.

Hirdetés

A felhasználók jelentős százaléka használja médiafogyasztásra táblagépét, ám a preferált lejátszó telepítésekor csak kevesen gondolnak bele, hogy a meghozott döntés a videózással töltött perceikre is komoly hatással lehet. Fogtunk hát egy androidos és egy windowsos táblagépet, és megnéztük, a népszerű multiplatform-alkalmazások a különféle megjelenítési módok használatával mekkora mennyiséget fogyasztanak el akkumulátorunk véges kapacitásából.

Hirdetés


Tesztünk során droidos részről egy 5.0-s Android platformmal és 3600 mAh-s akkumulátorral felvértezett, 7 hüvelykes Nexus 7 (2013) állt a rendelkezésünkre; a redmondiak rendszerét futtató tabletek táborát pedig a Colorovo CityTab Supreme 3G képviselte, amely 8 colos képátlóval és 4300 mAh-s teleppel büszkélkedhet. A videók lejátszása során a zavaró tényezők kiküszöbölésének érdekében mindkét készüléket offline állapotba kapcsoltuk, a playerek fényerejét pedig középértékre állítottuk. Mintafájlként egy 42 perces videót választottunk, melynek .avi, .mp4 és .mkv konténerbe csomagolt, különböző kódolási eljárásokat alkalmazó változatait pakoltuk tesztalanyaink belső memóriájára.


Az akkumulátor merülését a Google rendszerén a Battery Monitor Widget nevű applikációval követtük nyomon, méghozzá oly módon, hogy a lejátszás indítása előtti teleptöltöttséget feljegyeztük, majd a folyamat lezárását követően ismét vetettünk egy pillantást az aktuális értékekre. A Microsoft rendszerénél extra szoftver installálása nélkül hajthattuk végre a merülés monitorozását, a parancssorból a „powercfg /batteryreport” kulcsszavak begépelésével előcsaltuk a rejtett akkuinfókat és a hozzájuk kapcsolódó statisztikákat.
Tesztünkhöz a beépített playereken kívül kizárólag olyan szoftvereket választottunk, amelyek Android és Windows platformra is elérhetők, így sajnos mindkét felsorolásból kimaradtak népszerű termékek, ám a szűréssel átfogóbb képet kapunk arról, hogy az egyes rendszerek közötti átjárás mekkora teljesítménycsökkenéssel, -növekedéssel jár.

Beépített lejátszó: az apró hiányosságok ellenére az integrált szoftverek akkufogyasztása kellően alacsony


Beépített lejátszók

Az alapértelmezett multimédiás programokat a felhasználók általában rögtön az első adandó alkalommal egy számukra szimpatikusabb szoftverre cserélik, mert e szoftverek limitált funkcionalitással, formátumtámogatással rendelkeznek, és így nem feltétlenül képesek minden igényt kielégíteni. Mindkét vizsgált platformon tapasztaltuk is az integrált lejátszó hiányosságait, Androidon a teszt során használt .avi fájlt még csak beolvasni sem volt hajlandó az applikáció, a windowsos tableten futó szoftvernek pedig az .mkv formátum megnyitása okozott gondot. A programok használata során a mért akkucsökkenés egyik környezetben sem volt igazán kiemelkedő, sőt,. az androidos player a .mkv kiterjesztésű videó futtatása során meglepően kevés energiát használt el.


VLC

Már hosszú évek óta jelen van az Android és a Windows alkalmazáskínálatában a VLC, a gyártó pedig a folyamatos fejlesztések során igyekszik minél tökéletesebben a platformokra szabni széles körű formátumtámogatással bíró alkalmazását. A merülés csökkentésének érdekében azonban nem minden esetben a leghatékonyabb módszereket alkalmazzák a szoftverért felelős mérnökök; az .mkv kiterjesztésű HD-videó lejátszásához szükséges 42 perc alatt az akkumulátor (mindkét teszteszközünkön) több mint 12 százaléknyi csökkenést mutatott, miközben az MP4-es film futtatása során gond nélkül a legjobbak közé került a program.

VLC: listánk egyik legnépszerűbb szoftvere nem a legjobb választás, ha spórolni szeretnénk a töltöttséggel


BS Player

Egyértelműen a BS Player esetén tapasztaltuk a legélesebb különbséget a két platform között, bár itt valószínűleg komoly szerepet játszott az a tény is, hogy az Androiddal szemben a Windows nem kapott külön, a modern platformra szabott alkalmazást, így kénytelenek voltunk az asztali változatot futtatni a táblagépen. E döntésünkkel meg is pecsételtük a Colorovón futó szoftver sorsát: míg a tabletekre tökéletesen optimalizált verzió a Nexuson brillírozott, és szinte minimális fogyasztással vette a 42 perces etapokat, addig a CityTabba szerelt telep rendesen megszenvedte az asztali PC-re szánt változat futtatását.

VLC: listánk egyik legnépszerűbb szoftvere nem a legjobb választás, ha spórolni szeretnénk a töltöttséggel


Cyberlink Power Media Player

A Cyberlink lejátszójának igazi érdekességét az adja, hogy a két platformon különféle konstrukcióban szerezhetik be a felhasználók az alkalmazást; Androidra ingyenesen tölthető le a Play Áruházból, miközben a Windows alkalmazásboltját felkeresve 1500 forintos összeget találunk a termék neve mellett. A sample-felvételek lejátszása után ki is derült, hogy a pénzüket nem sajnáló vásárlók valóban jobban járnak, hiszen akkujuk kímélése mellett még a fájltámogatottság bővülésére is számíthatnak. A Nexusra telepített Power Media Player ugyanis az avi fájl elindításakor cserbenhagyott minket, míg a CityTabon futó változat mindenféle gondolkodást mellőzve, azonnal indította a nevezett videó lejátszását.

Cyberlink Power Media Player: bár Windowson fizetős, a kapott szolgáltatás megéri az árát


Összegzés

Az androidos és a windowsos táblagépek közötti különbséget a szoftvergyártók akarva-akaratlanul kihangsúlyozták, ezért platformfüggővé tettük a győztes kihirdetését. Androidkörnyezetben senki nem vehette el a BS Playertől a dicsőséget, a lejátszó használatával akár plusz órákkal is kitolhatjuk a videózással töltött időt; Windows rendszeren már kissé nehezebb volt egyértelmű ítéletet hirdetni, választásunk végül a két formátummal is legjobb értékeket produkáló Power Media Playerre esett. Bár a szoftver fizetős, hatékonyságáról bárki meggyőződhet, mivel az applikáció 15 napon keresztül ingyenesen kipróbálható.

 

(Nyitókép: Matthew G.)

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.