Hirdetés

Teljes verzió: Ashampoo Burning Studio 2010 Advanced 9.24



|

A PC World júniusi számának teljes verziós melléklete a tavaly szeptemberi számunkban megjelent program továbbfejlesztett változata. Segítségével optikai lemezek kezelésére, összeállítására és írására van lehetőségünk, emellett borítók és korongokra való grafikák tervezését és nyomtatását is elvégezhetjük vele.

Hirdetés

A hibajavításokon és optimalizáláson kívül az új verzió Lightscribe-támogatást, valamint teljesen megújult borítótervező modult kapott. Fő funkciója, az optikai lemezek kezelése teljesen változatlan maradt.

 

 

A program folyamatosan mutatja a lemezünk telítettségét



A főmenüje áttekinthető, nekünk csupán az elvégzendő feladatot kell kiválasztanunk, a program ezután „vezeti” a kezünket. Az ismerkedést a néha furcsa magyarítás, valamint a csupán angol nyelven elérhető súgó nehezítheti. Szerencsére a szoftver kezelése még ezeket a buktatókat figyelembe véve is nagyon egyszerű, pár kattintással minden művelet elvégezhető.

A program nemcsak hagyományos adatlemezek összeállítására használható, hanem speciális korongokat, mint például audio CD-t, vagy film DVD-t is tudunk készíteni vele. A hagyományos adatlemezeket a Fájlok és mappák írása pont alatt állíthatjuk össze, itt lehetőségünk van teljesen új korong készítésére, valamint egy korábban megkezdett többmenetes lemez folytatására is. A korongok összeállítása nagyon egyszerű, a Windows Intézőből kell behúznunk a kiírandó mappákat és állományokat a program ablakába. Itt szabadon navigálhatunk elkészítendő lemezünk teljes mappastruktúrájában, alul pedig egy sávon a lemez telítettségét is figyelemmel kísérhetjük – a program folyamatosan mutatja, hogy az aktuálisan összerakott adatmennyiséghez milyen optikai lemezre lesz szükségünk. Ezután már csak az üres lemezt kell beraknunk a meghajtóba, majd adjuk meg az írás paramétereit és kattintsunk az Írás gombra.

 

 

A Burning Studio megadott mappák és állományok adatmentésére is használható



Ugyanilyen egyszerű egy zenei CD összeállítása is, azzal a különbséggel, hogy csak zeneállományokat (OGG, MP3, WAV, FLAC, WMA) használhatunk a korong összeállításakor. A számok sorrendje szabadon változtatható, belehallgathatunk egyesével a felvételekbe, valamint normalizálhatjuk a számok hangerejét és megváltoztathatjuk az alapértelmezett 2 másodperces szünetet is közöttük.

Bár a program adatmentésre is használható, természetesen nem veszi fel a versenyt a dedikált backup szoftverekkel – például nem tud időzített mentéseket készíteni –, de adataink gyors biztonságba helyezésére tökéletes. Nemcsak lemezre menthetjük vele a kijelölt mappákat és állományokat, hanem egy megadott fájlba is, amelyet akár jelszóval védhetünk és a megadott méretre darabolhatunk is.

A szoftver lemezképek kezelésére is alkalmas – igaz, nem tudja azokat a rendszerbe meghajtóként illeszteni



Az Ashampoo Burning Studio az ISO, BIN/CUE és a saját AHDISC formátumú lemezkép-állományokat is kezelni tudja. Ilyen képfájlokat eredeti lemezről és állományokból is létrehozhatunk vele, emellett természetesen a kész képfájlokból korongokat is készíthetünk. Sajnos ezen állományok rendszerbe illesztésére nem használható.

A menüben találhatunk egy rejtélyes „Szakértői funkciók” pontot is. Ez alatt gyakorlatilag a hagyományos adatlemez-író programrész érhető el, néhány extra – az átlagfelhasználók számára valószínűleg nem is olyan érdekes – funkcióval kiegészítve. Itt megadhatjuk a lemezen használni kívánt állományrendszer(ek) típusát vagy típusait; bármelyiket is választjuk ki a legördülő menüből, a program azonnal tájékoztat, hogy az adott beállítás milyen hatással lesz a lemezünkön található fájlnevekre, illetve milyen problémák lehetnek a lemez olvasásával bizonyos operációs rendszerek alatt. Szintén itt készíthetünk rendszerindító lemezt, amennyiben rendelkezünk az ehhez szükséges úgynevezett Boot Image állománnyal.

Az utolsó funkció, amelyről érdemes beszélni, az a korábban már említett borítókészítő modul. Itt nemcsak lemezborítót rakhatunk össze, hanem a korong grafikájának elkészítésére is lehetőségünk van, amelyet egyből rá is nyomtathatunk a lemezre – feltéve természetesen, ha erre a funkcióra alkalmas a nyomtatónk, és nyomtatható médiát használunk.

 

 

A program kezelése a gyakorlatban


 

1. Példánkban egy DVD-hez készítünk borítót és koronggrafikát. A főmenüben válasszuk ki a kissé furcsán magyarított Készítés és kidobás pontot – ötletünk sincs, hogy miért pont ez lett az angol Print and Design menüből.

 

 

2. A következő ablakban tegyünk pipát a készítendő grafikák elé – jelen esetben ez a már említett DVD borító és a Diszk legyen. A papírformátumon ne változtassunk, illetve a lemez mellett válasszuk ki a Printer lehetőséget, valamint a nyomtatónk típusát.

 

 

3. A következő oldalon megadhatjuk a lemez néhány adatát és a rajta lévő elemek (zeneszámok, filmek stb.) nevét is. Ha így teszünk, akkor azok automatikusan megjelennek a készülő grafikáinkon. Ezt a lépést nyugodtan kihagyhatjuk, a tervezőben is megcsinálhatjuk a szükséges feliratokat.

 

 

4. A következő ablak maga a szerkesztőfelület. Itt készíthetjük el azoknak az elemeknek a grafikáját, amelyeket a kettes pontban kiválasztottunk. A felül lévő fülekkel váltogathatunk a DVD-borító és a lemez között.

 

 

5. Sablonokat a jobb oldali sáv segítségével választhatunk ki. A sablonok bármely elemét szerkeszthetjük, amennyiben duplán kattintunk rájuk. Természetesen saját fotót is elhelyezhetünk a borítón a jobb oldali ikonok segítésével.

 

 

6. A program előnézeti képet is mutat a készülő terveinkről, amelyeket a felettük lévő Nyomtatás gombbal tudunk kinyomtatni. Ha szeretnénk a borítók kivágását egyszerűbbé tenni, akkor pipáljuk ki a Vágásjelekkel kapcsolót.





Adatok

  • Adatlemezek készítése
  • Adatmentés és -visszaállítás
  • Audio CD, VCD, SVCD és Video DVD támogatás
  • Lemezmásolás
  • Lemezkép készítése meglévő lemezből, illetve állományokból
  • Lemezkép írása
  • Rendszerindító lemez készítése
  • Borító- és korongnyomtatási lehetőség
  • Fejlesztő: Ashampoo
  • Ár: A PC World magazin olvasóinak ingyenes
  • Web: www.ashampoo.com
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.