Hirdetés

Terrortámadás­szimulátor



|

Hirdetés

Szeptember 11. alapvető változásokat hozott az amerikaiak hozzáállásában. Mint minden háborúban - így az USA terrorellenes harcában is - a haditerveket jó előre el kell készíteni, annak érdekében, hogy a gyakorlatban minden eshetőségre fel lehessen készülni. A Washington Post szerint az Egyesült Államok éppen ezen dolgozik. Mélyen valahol Los Alamos barlangrendszerében már egy jó ideje a világ legösszetettebb szimulációs modelljei kerültek kifejlesztésre - adta hírül a lap.

A rendelkezésükre álló legfejlettebb számítógépek segítségével a tudósok szimulált városokat hoztak létre, lakók millióival, akik, munkába járnak, bevá­sárol­nak, focimeccseket néznek, és minden olyat megtesznek, amit igazi társaik is. A városok rendelkeznek saját elektromos- és vízhálózattal, olaj és gázvezetékekkel, repülőgép- és vonatközlekedéssel, sőt még virtuális internettel is. "A lehető legjobb terroristák próbálunk lenni" - mondta James P. Smith, aki egy himlőjárvány szimulációján dolgozik.

A Los Alamos-i kísérletek szerves részei a honvédelmi minisztérium terrorizmus elleni harcának, éppen úgy, ahogyan a kormány "adatbányászata" is, amely segítségével repülő útvonalakból, bankkártya információkból, és egyéb adatokból próbálják meg kiszűrni a potenciális terroristákat - írja az Indystar.

A kormány a szimulációk segítségével sokkal több lehetőség közül válogathat egy valós terrorcselekmény esetén. Az itt tárolt információk bizalmasak, a laboratóriumok munkája titkos, és a rendszert saját technológiája védi. Ha a szimuláció rossz kezekbe kerülne, az halálos veszélyt jelentene az ország számára. "Ez egy igazi recept terroristáknak, hogy hogyan kövessenek el valami borzalmas dolgot" - nyilatkozta Smith.

Néhány várostervező kritizálta a projectet a hatalmas költségek miatt, ugyanis egyetlen modell is dollártizmilliókba kerül, ráadásul megkérdőjelezték a paraméterek pontosságát is. A pártolók azonban úgy vélik, a kísérletek kulcsfontosságú információkkal szolgálnak az ország védelmében - olvasható a Softopedia honlapján.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.